OE Evi

İspanya'nın kırsalında bir aile için hem yazlık hem kışlık kullanıma uygun tasarlanan evin inşaatı sırasında karşılaşılan her terslik, yapının daha kullanışlı olması için bir fırsat olarak değerlendirilmiş.

Mimarları projeyi şöyle anlatıyor:

OE Evi, bir çeşit birleştirme sistemi gibi tasarlandı. İki bilinen ev ortamını tek binada sunduk. Üst kat, Le Corbusier’nin fırtınalı hava koşullarına uygun tasarladığı Maison Jaul’dan ilham alarak tasarlanırken alt kat, açılır-kapanır pencereler ile sıcak ayların keyfini sürmeleri için tasarlandı. Katlanmış bir kağıda çizilen çizgilerin katları açtıkça bütün bir resmi oluşturması gibi, İspanyol mimarisinin önemli öğelerinden biri olan panjurlar kullanılarak yerleşimin tavrının farklılaşması sağlanırken iki farklı yapı tipinin imkansız karşılaşması da mümkün kılındı.

OE ailesi, iki evin tek bir kütlede birleştirilmesiyle geleneksel bir Katalan kır evi olan mas‘ı bizden talep etti. Giriş katı bir yazlık ev birinci katı ise bir kış evi olarak tasarlanan yapı, iklimin çok sert olduğu, soğuk ve rüzgarlı hava koşullarıyla bilinen kırsal alan Alforja’nın kıyısındaki fındık ağaçlarıyla dolu bir arazide yer alıyor.

Yerel kırsal yapı tipolojilerini araştırdık ve günlük hava değişimine cevap veren mevsimsel bir zar oluşturduk. Komşu evlerin örnek olarak incelenmesiyle elde bilgilerle mas ile çiftçinin ambarı arasında bir ara yol yerleştirdik. Açık kaynak sistemleri ve birbiriyle değişebilen bileşenleri geliştirerek, arkeoloji ve bilişim arasında iki teğet uç keşfederek yerel bir teknik olan volta catalana‘yı kullandık. Bu tekniği uzak bölgelerden gelen endüstriyel bileşenlere adapte ettik. Yanlış bir yüklenici seçmek süreci 4,5 yıla kadar yavaşlattı. Bu sırada, banka anlaşılan kredi miktarını % 30 oranında düşürdü. Evi kurtarmak için, sıkıntıların ve muallak durumunların yönetimine dair oldukça iyimser bir yöntem geliştirdik. Her terslik daha ucuz ve daha iyi bir ev inşa etmek için fırsat oldu. Müşteriler neredeyse inşaatın yanında yaşadı. Her yaz, inşaat alanında, evleri bir yandan tamamlanırken, fındık ağaçlarının arasında vakit geçirdiler, çatıda kamp yaptılar. Uzun süren süreç bizi ev sahibi aile, müteahhit ve yerli ustalar ile yakınlaştırdı. Evin inşaatı bittiğinde kutlamak için hepsini geleneksel bir kış şöleni olan Calçotada’ya davet ettik.

Etiketler

Bir yanıt yazın