Blaj Kültür Merkezi Rehabilitasyonu

1995 senesinde çıkan bir yangın sonucu kullanılmayacak hale gelen kültür sarayı inşa edildiği dönem çizilen kesitlerden ve fotoğraflardan yararlanılarak rehabilite edilip yeniden kullanıma açıldı.

Mimarı projeyi anlatıyor:

Tarih:

Kültür Sarayı 1930 senesinde Bükreşli mimar Victor Smigelschi tarafından tasarlandı. Binanın temel görevi ASTRA Kültür Derneği’nin etkinliklerine ev sahipliği yapmasıydı.

Özgün tasarımdaki ilk değişiklikler ana salonda yapıldı. 1960’ların başında yapılan değişiklikler binanın yeniden işlevlendirilerek sinema olarak kullanılmasını sağladı. Yine aynı dönemde yapının ilk katı da bazı değişiklikler geçirerek şehrin tarih ve etnografya müzesi, kütüphane ve yayım merkezi olarak kullanılmaya başlandı.

1995 kışında büyük bir yangın sonucu binanın büyük bir bölümü yıkıldı ve 2012’de belediye rehabilitasyon projesini başlatana kadar bina yıkık durumda kaldı. Bina yeni ve esnek bir çok amaçlı salonu da içine alacak şekilde yeniden elden geçirildi. Binanın Romanya Akademisi’nin Alba’daki merkezi olması planlandı.

Araştırma:

Blaj Kültür Sarayı, Romanya’nın tarihi miras listesinden çıkarılmıştı, fakat yine de bina ulusal tarihi miras koruma alanı sınırları içinde yer alıyordu. Victor Smigelschi’ye atfedilen binanın kesitlerinin çizimleri ve açılışından hemen sonra çekilen birkaç fotoğrafı ulusal arşivde bulundu. Malesef binanın özgün iç mekan tasarımına ait hiç bir bilgi bulunamadı.

Tasarım Konsepti:

Tarihsel araştırmadan ve teknik uzmanlıktan yararlanarak, mekanların ve işlevlerin tasarımında, binanın ilk tasarımının baz alınmasına karar verildi. Bu binayı ilk inşa edildiği halinden uzaklaştıran değişikliklerin kaldırılması anlamına geliyordu. Yeni tasarım iki yön izliyordu: birincisi binanın geçmişini  anımsatmak ikincisi ise kullanıcıların ihtiyacına cevap verecek esnek  iç ve dış mekanları üretmek. Ana salon, bütün oturma elamanları kaldırılarak ve yeni çatı açıklıklarından gün ışığı alması sağlanarak çok amaçlı bir hacim haline getirildi. Çatı ise metal bir strüktürle yeniden tasarlandı.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın