Joliette Sanat Müzesi

Musée d’art de Joliette, Kanada’nın en önemli yerel müzesi olarak tanınıyor. Müzenin yenileme projesi ve ek hacimleri Les Architectes FABG tarafından tasarlanmış.

Mimarı binayı anlatıyor:

Bilgiyi korumak, yaymak ve araştırmak amacıyla yarım asır önce kurulan müzenin sahip olduğu 8,500 parça 4 koleksiyona ayrılıyor: Kanada sanatı, Avrupa Sanatı, çağdaş sanat ve arkeoloji.

Müze binasının genişletilmesi ve dönüştürülmesi; kalıcı koleksiyonun öne çıkarılacağı, geçici sergilerin yapılacağı, her yaştan insan için eğitimin ve kültür aktivitelerinin önerileceği yeni bina programı için gerekliydi. Yeni esnek galeri mekanı eklentisi, gençler için animasyon odası, çok işlevli bir kafe, konferans odaları ve çatı katı terası müzeyi halka açmak ve müzenin çevrede yaşayan insanların hayatlarında yer edinmesini sağlamak için gerekliydi.

Enstitü ve halk arasındaki bağı kurma amacımızı binaya 3 yeni hacim ekleyerek ve haç biçimindeki kompozisyonun dinamizmini vurgulayıp alandan geçenlerin içeride olan bitenden anlık görüntüler alabilmesini sağlayarak başardık. Dahası içeriden bakanlar için L’Assomption Nehri’ni ve çevrenin görüntüsünü çerçeveleyen durumlar ürettik.

Orjinal binaya ise özel bir dikkat göstererek beton yüzeyleri sonradan zaman içinde eklenen tuğla ve sıva tabakalarından temizledik. Kullanıcıların bina içinde yönlerini bulabilmeleri ve çift kat yüksekliğinde dramatik bir mekan üretebilmek için ikinci kat döşemesinin girişe yakın bazı yerlerini yıkarak orjinal tasarımındaki atrium tekrar kullanıma soktuk.

Müze art arda gelen serbestçe programlanmış mekanlardan oluşuyor. Mekansal organizasyonlar fonksiyonların çokluğuna izin ve destek veriyor. Mekanların ses yankısı süreleri emici akustik yüzeylerle düzenleniyor. Motorize gölgelikler doğal ışık seviyesini düzenliyor ve bir dizi görsel-işitsel altyapı multimedia malzemenin binanın içindeki bütün mekanlarda gösterilebilmesini sağlıyor.

Proje var olan mekanların günümüz kodlarına göre güncellenmesini gerektiriyor. Bunun içinde bodrum katındaki arşivin renovasyonu, mekanik ve elektrik sistemlerinin yenilenmesi, bina çeberinin su yalıtımının yenilenmesi, yeni ofislerin inşası ve tamamen erişilebilir bir müze haline getirilmesi yer alıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın