Harmoni – Manhattan’da Karma Programlı Çok Katlı Yapı Tasarımı

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mimarlık Bölümü, 2016-2017 güz dönemi, MİM302 Tasarım Stüdyosu'nda, İmre Özbek Eren yürütücülüğünde Lütfiye Karaaslan tarafından tasarlanan karma programlı çok katlı yapı tasarımı.

Proje Metni:

New York şehrinin Manhattan ilçesinin Midtown West bölgesinde yer alan tasarım alanı, ticari, kültürel ve finansal bir merkezdir. Burada pek çok ünlü simgesel yapılar, müzeler, üniversiteler ve turistik mekanlar bulunmaktadır. Çok katlı yapıların, kongre merkezlerinin arasında kaybolmamak için direnen Nyc Katedral’ in karakteristik dokusunu göz önünde bulunduran ve şehrin silüeti dikkate alındığı karma programlı yapı oluşturulmuştur. Çevre etmenler analiz edildiğinde, yapı şemasının, moda tasarım ofisi, mağaza sergi salonu, sanat galerisi, konferans alanı, kafeteryaların bulunduğu bir planlamaya gidilmiştir.

Manhattan bölgesinin, ızgara plan sistemi üzerine kurgulanmış yapısını kırarak, planda çapraz kesişen akslar kullanılmıştır. Vaziyet planına bu şekilde yaklaşımı, Midtown West bölgesinin doğusunda bulunan kongre merkezi ve Lincoln tüneli,  batısında bulunan Nyc Katedrali ve Times Square gibi meydanlara erişimin sağlanmasını kolaylaştırmak hedeflenmiştir. Bu aks üzerinde kafeteryalar, sessiz çalışma mekanları, sanat galerileri ve turizm ofisleri gibi gündelik hayat kullanımları için olanak sağlayan işlevlerle çözümlendi. Yapının baza kısmında, manhattanın genel kurgusu olan yoğun sokak kullanım şeklinin bazada da devam etmesi için sokak yapılarını öncüleyen bir baza planlamasına gidildi.

Şehrin sahip  olduğu güçlü silüet göz önünde bulundurularak yapının yükselişi kontrollü bir şekilde sağlandı. Yapı strüktürü çelik malzeme ile çözümlendi. Yapının batı kısmında yer alan Nyc Katedral’i, gün batımı ile birleşen silüeti için yapıda korten çelik tercih edildi.

Bütün analiz ve araştırmalar sonucunda, tasarım süreci harmoniyi meydana getirdi. 

Etiketler

Bir yanıt yazın