+ Arkitera'nın gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Yaylada Bir Mağara Evi

Yaylada Bir Mağara Evi

17 Mart 2017, 17:50
  defa okundu.

"Kırsal alanlar şehirlerin takipçisi olmamalı" diyen Çinli mimarlık ekibi HyperSity Architects tarafından yapılan yenileme projesi; topraktan yapılmış, doğayla bağını koparmayan, modern bir konut.

Geleneksel, mağara benzeri avlulu evin yenileme projesi HyperSity Architects tarafından yapıldı. Mağaraya benzeyen evin kuzey ucundaki geniş oyuk yaşama alanı olarak kullanılıyordu. 11 metre derinliğindeki 50 ’lik bu ana mekan çok karanlık ve rutubetliydi.

Kullanılan geleneksel teknik, kışın ılık yazın soğuk olabilen mekanlar ürettiği için, yeni tasarım stratejisi de yerel evlerin tektoniğini takip etti. Öte yandan tüm odaların iyi havalandırılmasına ve ışık almasına dikkat edildi. Yeni tasarımda kuzey oyuklar korunurken güney doğu kanadı yıkılarak; mutfak, yatak odası, depo, yemek odası ve tuvaleti içine alan ve güneye yönlenen bir dizi bağımsız mekana dönüştürüldü. 

Korunan ana oyuk iki ayrı fonksiyona bölündü: evdeki ninenin yatak odasının olduğu içerlek mekan ve aile toplantıları için kullanılan daha dıştaki mekan. Gün ışığını ve havalandırmayı düşünerek 1,5 metre çapında bir tavan penceresi açıldı. Oyuğun giriş cephesinde, kuvvetli rüzgarı engelleyen, ahşap gridal bir yüzey ve cam kullanıldı. Yaşam koşullarını iyileştirmenin yanısıra, yeni duvarlar yeni bir tasarımla, daha dinamik bir avlular dizisi halinde uygulandı. 5 avlunun oluşturduğu peyzaj, Çin bahçelerine benzer zikzak formunda bir yolla bağlanarak, sakin bir ortam ve sonsuz bir mekansal atmosfer yarattı. Bu alanlar evin her noktasına temiz havanın ve ışığın girebilmesini sağladı.

Yeni binanın çevreye uyum sağlamasına önem verildi. Binanın yüksekliği ve sınırları titizlikle belirlendi. Projede geleneksel sıkıştırılmış toprak yöntemi uyarlandı; kil ve bölgedeki dağlardan gelen toprak kullanıldı. Böylelikle konut kendine özgü bir renge ve dokuya kavuştu. Sıkıştırılmış toprak kullanımı, yerel gelenekleri yansıtmanın dışında, projenin bütçesini de ciddi oranda azalttı.

İç mekanlarda ise hali hazırda var olan mobilyalar yeniden kullanıldı. Kullanıcıların geçmişlerinden tanıdık oldukları nesnelerle çevrili olmaları istendi.

Toprak malzemeyi modern tasarım stratejileriyle ele alan mimari ekip HyperSity Architects'in kırsal alanlar ve modern hayat arasındaki ilişkiye dair görüşleri ise şöyle:

Yerel insanlar modern bir hayatı hak ediyorlar. Fakat kırsal alanlar şehirlerin daha aşağı versiyonları olmamalılar. Şehirlerin takipçileri olmak yerine, gökyüzü ve yeryüzüyle olan yakın ilişkilerini korumalılar.

Reklam

Yorumlar
Yorum bırakmak için giriş yapmalısınız!
Mert Çayırlıoğlu / 31 Mart 2017, 12:07
https://goo.gl/PPyuOc

Sayenizde inceleme fırsatı buldum youtube'da benzer videolar var. Estetik olarak hoş, çevreci ve ucuz bir malzeme. Fakat tonozlarla ilgili ben de bir şey bulamadım.

Reinforced rammed earth yazınca bazı strüktürel denemeler çıkıyor. Fakat yapılaşmış bir örnek bulamadım. Sanıyorum zamanla daha da gelişecektir.
 
Emine Merdim Yılmaz / 23 Mart 2017, 08:58
Teşekkürler Mert Bey,
Çok faydalı oldu, hemen inceleyelim.

 
Mert Ekin / 22 Mart 2017, 18:17
Teşekkürler Emine hanım.
Şunu buldum, yine ETHZ: https://goo.gl/4RfrL0
Tam tonozları açıklıyor ama yarıda asılı duran tonozlar ve düz döşemeler halen soru işareti...
 
Emine Merdim Yılmaz / 22 Mart 2017, 13:38
Yorumunuz üzerine biraz daha bakındık, video, belki bir kesit buluruz diye rastlamadık :( Eski halinin fotoğrafları var ama onlar da çok fazla ipucu vermiyor.
 
Mert Ekin / 20 Mart 2017, 17:16
ben bunu çok anlayamadım, o tonozlar ve döşemeler de mi sıkıştırılmış toprak??? öyleyse inanılmaz... nasıl bir toprak bu? katkısız mı?
 
 
Künye
Proje Yeri: Şansi, Çin
Proje Ofisi: HyperSity Architects
Proje Tipi: Tek Ev / Villa
Proje Tipi Grubu: Konut
Tasarım Ekibi: Yang Shi, Shojun Li
Toplam İnşaat Alanı: 278 m2
İlgili Projeler