2. Ödül, Sürdürülebilir Geleceği Tasarla Mimari Fikir Yarışması

AÇIKLAMA RAPORU

”Serbest zaman; dıştan gelen zorlamalara bağlı kalmadan bireysel kontrolün sağlandığı, bireylerin özgür iradeleriyle seçtikleri ve belirli kurallara bağlı olmadan eğlenme, hoşnutluk ve mutluluk duygusu uyandıran, herhangi bir ücretin alınmadığı, tatmin edici deneyimlerin yaşandığı, enerji ve güç harcayarak canlanmak, yenilenmek bu sayede fiziksel, zihinsel ve ruhsal olarak yeniden hazır hale gelmek için ayrılan zaman aralığı olarak tanımlanabilir.”

Günümüzde gençlik merkezleri serbest zamanı değerlendirmek üzerine kurgulanan ancak yeterli ilgiyi göremeyen mekanlardır. Peki bir genci buraya getirecek olan nedir? Kitaplar mı, şarap kırmızısı gitarı mı, yoksa aşık olduğu müzik öğretmeni mi? Belki de mekandan beklentisi daha derinlerdedir. Mekan, içindeki ruhu özgür bırakabilir mi?

BİSİKLET ÖZGÜRLÜKTÜR
Projenin ana konsepti bireyi ve dünyayı özgür kılmaktır. Bunun için bisiklet bir araç olarak kullanılmıştır. Bisiklet gitmek istediğinde pedal çevirmek kadar küçük, dünyayı yanında götürecek kadar büyük bir harekettir. Şehrin yoğun ve yorucu havasını unutup, yeşilin içinde kaybolma umududur. Bu durum özgürlük duygusunu uyandırır ve harekete geçirir.

MEKANIN ÖZGÜRLEŞMESİ
Mekan özgürlüğün önünde duran eşiklerden biridir. Erişilebilir mekan bu eşiği aşan ilk kavramdır. Projede yaya, engelli ve bisikletliler için önlemler alınarak hareket özgürlüğü sağlanmaya çalışılmıştır.

SÜRDÜRÜLEBİLİR DÜNYA ve MEKAN ÖZGÜRDÜR
Projede kurgulanan ekolojik tasarımlar ile bireyin kendisi ve dünya için yeşil bir adımın içinde aktif olarak görev alması sağlanmıştır. Projenin sınırları peyzajın içinde kaybedilmeye çalışılmıştır.

PEDALDAKİ GÜÇ
Projede alana ulaşmak ve alan içinde özgürce dolaşabilmek için bisiklet yolları tasarlanmıştır. İnsanlar kendi bisikletleri ile gelebilecekleri gibi alandaki bisiklet kira ve park alanlarını da kullanabilirler. Bu bisikletlere, hareket enerjisini depolanabilir enerjiye çeviren sistemler takılarak projenin enerji planlamasına yön vermesi hedeflenmiştir.

Park yerlerinde bulunan bataryalarda toplanıp depolanan enerji ihtiyaca göre dağıtılmaktadır. Bu sistemi yürütmek için ana konsepti de oluşturan bisiklet atölyesi kurulmuştur.

Böylece kullanıcı sistemin bir parçası haline gelmiştir. Haydi durma, pedalla !!!

KENT İÇİ ORMAN ÖNERİSİ
Proje üst ölçeğinde şehrin yoğun yapılaşma düzeni arasında kent içi orman oluşturulması önerilmiştir. Proje alanının karşısında bulunan park ve ada ile bütünlük sağlanarak kent hafızasında yeşil bir iz bırakılmıştır. Nehrin ortasında bulunan adanın ekoloji parka dönüştürülmesi ve doğal yaşamın korunması için atölyelerce çalışmalar yürütülecektir. Proje bu ormanın içinde kaybolarak rehabilitasyon alanının parçası haline gelmektedir.

Projenin yerleşim olarak ana fikri yeşilin içinde kaybolmaktır. Arazideki eğimi avantaja çevirerek yeşil dokuyu çatıya çıkarmış ve kamufle olmuştur. Şehir tarafından gelmesi planlanan yaya hareketini karşılamak için giriş meydanı oluşturulmuş ve yeşil çatı ile bu alan desteklenmiştir.

Şehrin yapılaşma yönüne göre iki blok oluşturulmuş ve meydanlarla çevrelenmiştir. Sıkışık nizam kent dokusunun izleri yok edilerek esnek ve dinamik bir kurgu sunulmuştur. Parçalanmış yapı peyzajın arasında eritilerek bisiklet yolları ile desteklenmiştir. Atölyeler bu alana dağıtılmış ve dolaşım ön plana çıkarılmıştır.

Projede katlanır cam paneller sıkça kullanılarak mekanın değişip dönüşebilmesine olanak tanınmıştır. Böylece doğa ile olan sınırlar eritilmiş ve iç-dış kavramı zayıflatılarak mekan hafifletilmiştir. Farklı deneyimler için proje meydanına bisiklet parkuru tasarlanmış ve mekanın heyecanı yüksek tutulmaya çalışılmıştır. Yeşil çatı aynı zamanda etkinlik meydanına seyir alanı oluşturmuştur. Özgürlük vurgusu her fırsatta kullanıcıya hissettirilmiştir.

BİR BİSİKLET BİR KİTAP. ÖZGÜRLÜK UCUZDUR..

Etiketler

Bir yanıt yazın