Eşdeğer Ödül (SP18ruRZc), SteelPRO 2018 Çelik Yapı Tasarımı Öğrenci Yarışması

Mimari proje raporu:

İstanbul’da, nüfus artışı ile birlikte kentin ihtiyaçlarına karşılık verecek boş alanlar kalmadı. İstanbul’da alan gerektiren 3 ihtiyaç vardır. Fakat bu ihtiyaçlara karşılık verecek yerler hep bina ile dolmuştur. İstanbul’un ihtiyacı olan bu 3 alan;

  1. Tasarlanmış rekreasyon alanları
  2. Mahalle pazarı
  3. Afet toplanma alanları.

Yapı, bu üç ihtiyaca karşılık vermek üzere tasarlanmıştır. Bulunduğu yer olan Bakırköy’de;

  1. Mahalleyi bıçak gibi yaran demiryolunun üstünden iki yakayı bağlayacak, ayrıca içindeki kafeler, oturma alanları ve amfisi ile mahallenin tam ortasında bir çekim noktası, bir rekreasyon alanı oluşturacaktır.
  2. Haftada bir gün yapılan ve bir caddeyi tamamen işgal eden pazar için yeni bir mekan olacaktır. Tasarlanan detaylar sayesinde Pazar zamanı 109 adet tezgah yapının içinde kurulabilmektedir.
  3. Yapı, deprem bölgesi İstanbul’un belki de en çok ihtiyaç duyduğu, tasarlanması gereken afet toplanma alanına dönüşebilmektedir. Tasarlanan detaylar sayesinde 109 yatak, revir, tuvalet, duş, yemek alanı, yapıda kurulabiliyor. Ayrıca demiryolu ile çok yakındaki AFAD merkezine de bağlantı kurulup burası bir afet merkezine dönüşebiliyor.

Yapının büyüklüğü mahalle ölçeği düşünülerek tasarlanmıştır.

Dikey yerleşke denince akla ilk gelen katlardan oluşan yapılardır fakat bu yapı bir apartman gibi katlardan değil, rampalardan oluşmaktadır. Yaşadığımız ve, çalıştığımız iş yeri hatta zaman geçirmek için gittiğimiz çarşılar, AVM’ler bile üst üste katlardan oluşmaktadır. Bu yapı aslında 0 kotunun dikeyde ötelenmiş halidir. 0 kotu demek yaşam kotu demektir. Geçişler, yollar, oturma alanları… Fakat kentte neredeyse 0 kotunu tüketmiş durumdayız.

Not: 5 numaralı görsel yarışma sürecinde teslim edilmemiş olup, yarşma sonuçlandıktan sonra Arkitera.com’da yapılan yayın için hazırlanmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın