Kuaför ve Güzellik Merkezi / Bu Duvarlar Konuşabilse

Granadalı genç mimarlık ofisi SERRANO + BAQUERO, yansımanın ön planda olduğu bir mekanı alışılmadık bir fikrin çerçevesinden kurguluyor.

SERRANO + BAQUERO projeyi anlatıyor:

Eğri Aynalar Krallığı/ Korolevstvo Krivykh Zerkal* filmindeki temel endüstriyel üretim, farklı kavislere sahip ayna üretimidir. Gerçeğin doğru yansımasını gösteren, düzgün yüzeyli tek ayna ise kralın özel mülküdür. Böylece ülkenin daha az zarif sakinleri güzel, güzel olanlar çirkin; gençler yaşlı, yaşlılar genç; aç ve sıska olanlar parlak ve iyi bakımlı gözükür.

2015’in kışında ticari tesisin güzellik merkezi olarak yenilenmesi projesi aldık. Amacımız işverenin ihtiyaçlarını karşılarken müşterilerine sektördeki bilindik mekanlardan farklı bir deneyim sunmaktı. Bu amaç, mekanın içine uzanan bir yol, konkav, konveks ve düzgün aynalar ile sağlandı. Proje müşterilerin kendi pozisyonlarına, yansıyan imgelerine ve içinde oldukları ortama bağlı yeni bir hissiyat geliştirmelerini hedefledi.

Müşteriler girişten başlayarak saç yıkama bölümüne kadar giderken kendilerinin bozulmuş bir yansımasını görüyorlar. Düz aynaların olduğu çalışma alanında ise kendilerinin düzgün, fakat ortamın bozulmuş görüntüsünü seyredebiliyorlar. 2016’nın başında inşa edilen proje, maddi kaynakların azlığı nedeniyle tüm bölmeler korunup beyaza boyanarak ve zeminde gerekli değişiklikler yapılarak tamamlandı. Asıl efor, mekanın ortasına kurulan, içi kadife dışı aynadan konstrüksüyon için harcandı. Odanın geometrisiyle alakasız olan bu bölüm, içinde tuvaletleri, depoyu ve resepsiyon bölümünü barındırıyor; mekana limit koyarken aynı zamanda da mekan algısını genişletiyor.

Eğri Aynalar Kırallığı’nda aynı gerçekliğin farklı görünümlerine, eğri ve düz aynalarıyla, sadece kral erişebiliyordu. Bu projede duvarlar kendi adına konuşabiliyor, böylece mekanda olanların görüntüsü ziyaretçiye gösteriliyor ve kendinin hangi görüntüsünü tercih edeceği müşteriye bırakılıyor.

*Korolevstvo krivykh zerkal (Eğri Aynalar Krallığı): Bir ölçüde Alice Harikalar Diyarında ve Oz Büyücüsü gibi hikayelerin sinemaya uyarlanmalarını akla getiren, 1963 yılında Sovyetler Birliği’nde çekilen, Aleksandr Rou tarafından yönetilen film.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın