Promenade Samuel-De Champlain, 3. Etap

Promenade Samuel-De Champlain, 3. Etap

Daoust Lestage Lizotte Stecker, yakın zamanda Promenade Samuel-de Champlain'in üçüncü etabını tamamladı.

Proje kapsamında, St. Lawrence Nehri boyunca uzanan 2,5 kilometrelik otoyol ve demiryolu hatları, bir rekreasyon ve kültür merkezine dönüştürülüyor.

Açılıştan on beş yıl sonra tamamlanan üçüncü etapta, önceki etaplarla aynı tasarım dili devam ettirildi ve bölge, gelişmiş ziyaretçi olanakları sağlayacak şekilde geliştirildi.

Bölge, bir zamanlar şehir sakinleri için aşılması imkansız bir bariyerdi. Otoyolun, kentsel bir bulvara dönüştürülmesi ve demiryolu raylarının yeniden konumlandırılması, nehir kıyısı boyunca aktif hareketliliğin desteklenmesi için yaklaşık 150.000 metrekarelik arazinin kilidini açtı.

Projedeki öncelikli hedef (Quebec hükümetinin başkentine yönelik miras projesinin ardındaki sosyal misyon ve itici güç), nehri halka geri kazandırmaktı. Mimari vizyon olarak, masterplandan mimari ve peyzaj tasarımına, kentsel mobilya ve tabelalara kadar tüm ölçekleri kapsayan çok disiplinli bir yaklaşımı benimsendi.

St. Lawrence Nehri’nin varlığını güçlendirmesi hedeflenen projede, aynı zamanda mekanın ruhu, tarihi ikonografisi ve kıyı ekosisteminin benzersiz karakteri de yüceltildi. Mimari dil, bölgenin kereste ticareti ve gemi inşasına dayanan zengin tarihinden ilham alınarak yaratıldı ve 19. yüzyılın başlarındaki sanayicilerin yaratıcı kimliğine referans verildi. Bu ayırt edici özellik, ahşap kullanımı ile desteklendi. Malzemenin kendine özgü niteliklerinin, kuşaklar boyunca kıyı şeridini tanımlayan kazıklar ve rıhtım tarafından şekillenen manzaraları çağrıştırması, malzeme seçim sürecinde etkili oldu.

Son etap, bir önceki yüzyılda bölgeyi canlandıran ve çok sevilen “Plage du Foulon”u anımsatan sahil tasarımıyla projenin merkezini oluşturdu.

Ana hizmet binası olan Pavillon des Baigneurs’un tasarımı, iki uzatılmış dikdörtgen hacim çevresinde şekillendirildi. Granit hacim, kavisli sahil duvarından uzanırken, ahşaptan yapılmış ikinci hacim ise granit tabanın üzerinde konumlandırıldı ve bu şekilde panoramik manzara sunuldu.

Bu nitelikteki bir mimari projenin sağlayabileceği toplumsal katkının somut örneği olan plaj; yaşı, geçmişi veya sosyal statüsü ne olursa olsun herkese açık ve erişilebilir bir eğlence merkezi olarak hizmet veriyor.

Proje kapsamında bölgeye yeniden biyolojik çeşitlilik kazandırma çalışmaları yapıldı. 1.055 ağaç, 28.950 çalı ve 117.000 yerel otsu bitki dikildi. Ayrıca eş zamanlı olarak, bölgenin flora ve faunası için hayati öneme sahip olan ekosistem korunarak, Saint-Michel bataklığını canlandırma çalışmaları yürütüldü. Bu çalışmanın sonucunda, çevreyle bütünleşmiş bir proje ortaya kondu. Halk sağlığı, ekoloji, biyolojik çeşitlilik ve iklim eylemi ile ilgili hedeflere hizmet eden bir mekan yaratıldı.

Etiketler

Bir yanıt yazın