“Usta-Çırak İlişkisinin Hala Çok Kıymetli Olduğunu Düşünüyorum”

Tuna ile Ofis Sohbetleri'nin yeni konuğu KG Mimarlık'ın kurucusu Kurtul Erkmen.

15 günde bir Arkitera’nın YouTube kanalında yayınlanan “Tuna ile Ofis Sohbetleri” söyleşi serisinin sekizincisine Kurtul Erkmen konuk oluyor. Cemal Çobanoğlu’nun moderatörlüğünü yaptığı söyleşinin diğer konuğu Tuna Ofis Satış & Pazarlama Bölüm Başkanı ve Tuna Girsberger Genel Müdürü Mehmet Arda.

KG Mimarlık Nasıl Kuruldu?


KG Mimarlık Bebek ofislerinin eski hali

Kurtul Erkmen, KG Mimarlık’ın kuruluş öyküsü şu sözler ile anlattı: 

Mimar bir ailenin çocuğuyum. Babam ve amcam (Şemi Erkmen ve Lemi Erkmen) mimar ve onların da ofisi vardı. Proje çizmeye ve inşaat yapmaya devam ediyorlardı. Mezun olduktan sonra askerlik de biter bitmez onlar ile çalışmaya başladım. 1990 yılından KG Mimarlık’ın kurucu ortağı olan Gürhan Bakırküre ile beraber yarışmaya girmeye karar verdik. İkimizde o sıralar ayrı çalışıyoruz. Ben babamlar ile beraberim. O, Mimar Sinan Üniversitesi’nde yüksek lisans yapıyor. Girdiğimiz yarışmada birinci olduk. Birinci olunca arkasından o yarışmanın uygulama projeleri geldi. Çalışmak için babamın ofisine gittik. Biz orada bunları çizerken sağdan-soldan işler de gelmeye başladı. Biz iki kişi babamın ofisinde KG Mimarlık’ın ilk tohumlarını atmış olduk. Daha sonra katıldığımız başka yarışmalarda da ödüller gelince, artan işler ile beraber KG Mimarlık’ı kurmaya karar verdik.


Şemi Erkmen ve Lemi Erkmen’in Bayramoğlu’nda projesi

Mimarlık Ofisi ve Akademik Hayat Dengesi

Cemal Çobanoğlu’nun Kurtul Erkmen’e Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde misafir öğretim üyeliği görevini sorması üzerine

Üniversitelerin üretim içinde olan mimarlar ile temas içerisinde olması her iki taraf için de çok besleyici. Bizim açımızdan şöyle bir faydası var, gençler ile bir arada oluyorsunuz. Ofis sahipleri buna benzer bir sürecin içerisinden kendi ofislerine aldıkları, beraber çalıştıkları arkadaşlar vasıtasıyla geçiyorlar. Üniversitelerde alınan eğitim, o eğitime sizin yapabildiğiniz katkı ya da o eğitimin içinden geçen öğrencilerin, neler düşündüğünü ve nereden geldiğini görmenin avantajı var.


KG Mimarlık’ın son dönem projelerinden Deposite

AURA-İstanbul Nasıl Kuruldu?

Uluslararası düzeyde faaliyet göstermek üzere yapılanmış kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan AURA-İstanbul 2017 yılında kuruldu. Aynı zamanda kurumun yönetim kurulu başkanı olan Kurtul Erkmen, AURA-İstanbul‘un hangi amaçla, nasıl kurulduğunu sordu.


AURA-İstanbul Yönetim Kurulu

“Eğitim süreklilik arz eden bir şey, başlayan biten bir şey değil”

AURA-İstanbul’un tam açılımı “Architecture & Urbanism Research Academy”. 7 kurucu ortağı var, bunlardan 4-5 tanesi meslekten. Kurulmasının ana nedeni, Türkiye’den mezun olan mimarlık öğrencilerine baktığımızda herkesin iş imkanının olmadığını görmemiz. Dolayısıyla bir kısmı zaman içerisinde savruluyor, umutsuzluğa kapılıyorlar. Bizler akademik ortam içerisinde görüyoruz ki “eğitim süreklilik arz eden bir şey, başlayan biten bir şey değil”. Bu eğitim sürecinde işin içinde olmak, çalışmak, bizzat deneyimlemek lazım. Üniversiteden mezun olanlar, bizim gibi ofislere başvuruyorlar. 1-2 pozisyon için ilan verdiğimde birkaç yüz kişi başvuruyor. Başvurunun çok büyük bir kısmını çevirmek gibi bir mecburiyetle karşı karşıya kalınıyor. “Ben mezun olduktan sonra kendimi nasıl geliştireceğim?” diye soran birisi için seçeneklerden biri mimarlık ofisine girmek, ikincisi üniversitelere başvurup orada kariyer planlaması yapmak. Bunun dışında kalanlar için fazla bir adres yok. Bizde istedik ki AURA İstanbul’da 3 aylık bir sertfika programı uygulayalım, kabul edilenlere kendini geliştirme imkanı sunsun.

Söyleşinin tamamını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz:

Tuna Ofis: http://www.tunaofis.com/

KG Mimarlık:  http://www.kgmimarlik.com.tr

AURA-İstanbul: http://aura-istanbul.com

Etiketler

Bir yanıt yazın