Türkiye Tiyatro Müzesi Mimari Projesi Öğrenci Fikir Yarışması

MSGSÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü, Türkiye Tiyatro Vakfı ve ENKA Sanat ortaklığında açılan "Türkiye Tiyatro Müzesi Mimari Projesi Öğrenci Fikir Yarışması"nın son başvuru tarihi 25 Kasım 2024 (saat 18:00’e kadar).

Yarışmanın konusu

Yarışmanın konusu; dünyada bütün tiyatro geçmişi köklü ülkelerin belli başlı şehirlerinde, hatta bazılarında birkaç farklı şehirde birden, birbirinden bağımsız şekilde bulunan, ancak Türkiye’de günümüze kadar hayata geçirilmemiş olan tiyatro müzesidir. Fikir yarışması olarak düzenlenen bu yarışmada alan olarak Türkiye’nin geleneksel tiyatro geçmişi yakından ilişkili bir yer seçilmiştir: İstanbul’da Şehzadebaşı semtinde günümüzde halen birkaç dükkanıyla ayakta olan Direklerarası’nın bulunduğu yapı adası.

Yarışmanın amacı

MSGSÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü, Türkiye Tiyatro Vakfı ve ENKA Sanat ortaklığında açılan bu yarışmanın amacı; ülkemizin hızla yitip giden kültür miraslarından biri olan tiyatroya, geleceğin teminatı olan genç nesillerin dikkatini ve ilgisini çekmeyi sağlayarak bu alanda farkındalık yaratmaktır. Yarışma; mevcut bir alanda bir tiyatro müzesini tasarlama üzerine yoğunlaşacak olan mimarlık öğrencilerinin ister istemez tiyatroya dair kültür mirası üzerine düşünmelerini ve bu mirasın kalıcılığının sağlanabilmesi için çözüm üretmeye odaklanmalarını sağlayacaktır.

Yarışmanın türü ve şekli

Yarışma; Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Türkiye Tiyatro Vakfı ve ENKA Sanat ortaklığında serbest ve tek aşamalı olarak düzenlenen öğrenci mimari fikir projesi yarışmasıdır.

Yarışmaya katılım ücretsizdir.

Yarışmaya katılım koşulları

Yarışma, Yükseköğretim Kurulu’na bağlı (T.C. ve K.K.T.C.’de yer alan) üniversitelerin mimarlık bölümü lisans öğrencilerine açıktır. Ekip temsilcisi mimarlık bölümü öğrencisi olmak üzere diğer disiplinlerden öğrenciler ekip içinde yer alabilirler. Ekip içinde yer alacak mimarlık ve diğer disiplinlerden yarışmacıların lisans öğrencisi olmaları zorunludur. Ekip içinde yer alan bütün yarışmacıların 2024-2025 öğrenim yılı içinde öğrenci olduklarına dair resmi bir belgeyi (öğrenci belgesini) teslim etmeleri zorunludur.

Yarışma jürisinin asil, danışman ve yedek üyelerinin, raportörlerinin ve yarışmayı açan kurum birimi yöneticilerinin birinci dereceden yakınları yarışmaya katılamazlar.

Yarışma ekipleri yarışmaya yalnızca bir (1) proje ile katılabilirler.
Ekip temsilcileri ve üyeleri yarışmaya farklı ekipler ile tekrar katılamazlar.

Tüm yarışma belgeleri belirtilen tarihlerde ve bu şartnamede belirtilen koşullara uygun şekilde teslim edilmelidir.

Yarışmaya gönderilen her projede özgünlük ve daha önce başka bir yerde yayınlanmamış olma koşulu aranır. Ayrıca yarışma konusunun yarışmacı ekipteki üyelerden herhangi birinin eğitim gördüğü kurumda 2024-2025 öğretim yılı güz yarıyılında mimari proje stüdyosu/atölyesi konusu olmaması gerekir. Bunlara aksi durumların tespiti ve bu tespitin jüri üyelerinin nitelikli çoğunluğu tarafından onaylanması halinde, proje yarışmadan diskalifiye edilir; proje ödül kazandıysa ödülün tamamı yarışma organizasyonuna iade edilir.

Yarışma paftalarının ve açıklama raporunun herhangi bir yerinde katılımcıları belirten herhangi bir işaret (ad- soyad vb.) bulunması durumunda, jüri tutanağına işlenir ve proje yarışmadan çıkarılır.

Yarışma süresince hiçbir yarışmacı jüri üyeleri ve raportörler ile yarışma ile ilgili olarak iletişime geçmemelidir. Yarışma ile ilgili tüm sorular, yarışma takviminde belirtilen süre içerisinde info@turkiyetiyatrovakfi.org adresine e-posta aracılığıyla iletilmelidir.

Yarışmacılar bu şartname hükümlerini, hükümlere uymayı, kişisel bilgilerinin paylaşımını, iletişim bilgileri üzerinden kurulacak bilgilendirmeleri kabul etmiş sayılırlar.

Yarışma şartnamesindeki yarışmaya katılım koşulları esaslarına uymayan, teslim edilen yarışma belgelerinin herhangi bir yerinde eser sahiplerinin kimliklerini belli edecek işaret bulunan, eksik veya zamanından geç teslim edilen projeler jüri kararı ile tutanağa geçirilmek koşulu ile değerlendirmeden çıkarılırlar.

Yarışmacılar, projelerine ait yayım ve basım haklarının Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Türkiye Tiyatro Vakfı ve ENKA Sanat’a ait olduğunu kabul ederler.

Teslimde yarışmacılardan istenenler

– 1/1000 ölçekli vaziyet planı (Yarışma alanının, çevresindeki mimari bağlam ve anıtsal tarihi yapılar ile olan ilişkilerini gösterecek biçimde aktarılması beklenir)
– 1/500 ölçekli zemin kat planı ve Şehzadebaşı Caddesi’nden silüet (Yarışma alanının, çevresindeki kamusal alan ile olan ilişkilerini gösterecek biçimde aktarılması beklenir)
– 1/200 ölçekli kat planları, en az iki kesit ve bütün cephelere ait görünüşler
– Yarışmacılar gerekli gördüğü kadar kentsel ve çevresel yaklaşımları ve ana fikri anlatan eskizler, diyagramlar, perspektifler, üç boyutlu görseller
– Mimari açıklama raporundan alınmış, tasarımın ana ilkelerini açıklayan, en fazla 300 kelimelik bir metin paftaların üzerinde yer almalıdır.
– 1/500 ölçekli maket
– Mimari açıklama raporu; tasarımın ilkelerini ve yaklaşımını kavramsal ve teknik olarak açıklamalı, en fazla 1000 kelimelik olmalı, tasarım yaklaşımı diyagramlar ve şemalar ile desteklenmelidir. (Paftalardan ayrı olarak A4 boyutunda ve pdf formatında teslim edilmelidir)
– Kimlik zarfı
– Yarışma belgelerinin (çizim paftaları, rapor ve kimlik bilgilerinin bulunduğu kayıt formları) bulunduğu taşınabilir bellek

Projeler en fazla altı (4) adet A1 (84 x 59,4cm) boyutunda paftada sunulmalıdır. Paftalar yatay ya da düşey aynı yönde kullanılmalıdır. Paftaların sağ alt köşesinde asılma şeması verilmelidir.

Sunum tekniğine ilişkin herhagi bir kısıtlama yoktur. Her türlü anlatım (çizim, yazı, renk) serbesttir. Kuzey yönü belirtilerek çizimlerin paftaya yerleşme açısı değiştirilebilir.

Yarışma ekiplerinin bütün üyelerinin ad, soyad ve iletişim bilgisi (telefon ve e-posta adresi) içeren katılım ve kimlik bilgi formları ve öğrenci belgeleri tek bir zarfın içinde verilmelidir.

Yarışmacılar beş (5) rakamdan oluşan bir rumuz kullanmalıdırlar. Rumuzda kullanılan rakamlar üç kereden fazla üst üste tekrarlanmamalı ve sıralı olmamalıdır. Teslim edilen tüm belgelerde rumuz olmalıdır. Rumuz; paftaların, maketin raporun ve kimlik zarfının sağ üst köşelerinde konumlanmalı ve 1 cm x 5 cm boyutlarına sığacak şekilde yazılmalıdır.

Yarışma takvimi

Yarışmanın duyurulması: 3 Eylül 2024 Salı
Soru sorma için son tarih: 24 Eylül 2024 (saat 18:00’e kadar) Salı
Soruların ve cevapların yayınlanması: 1 Ekim 2024 Salı
Projelerin teslimi için son tarih: 25 Kasım 2024 (saat 18:00’e kadar) Pazartesi
Postayla ulaşacak projeler için son tarih: 27 Kasım 2024 (saat 18:00’e kadar) Çarşamba
Jüri değerlendirmesi: 30 Kasım – 1 Aralık 2024 Cumartesi-Pazar
Sonuçların açıklanması: 3 Aralık 2024 Salı
Sergi, ödül töreni ve kolokyum: İleriki günlerde duyurulacaktır

Yarışmanın, soruların ve sonuçların duyurulması

Yarışma hakkında bütün bilgiler ve duyurular Türkiye Tiyatro Vakfı’nın web sitesinde (http://www.turkiyetiyatrovakfi.org/) yayınlanır.

Yer görme

Yer görme şartı yoktur. Ancak yarışmacılara yarışma alanı ve çevresini deneyimlemeleri önerilir.

Toplantı

Türkiye Tiyatro Vakfı 17 Ekim 2024 tarihinde Pera Müzesi Konferans Salonu’nda Avrupa’daki önemli tiyatro müzelerinin direktörlerinin ve sergi tasarımcılarının konuşmacı olarak davetli oldukları Uluslararası Tiyatro Müzeleri Buluşması “Çağdaş Bir Tiyatro Müzesi Yaratmak” başlıklı, katılımı ücretsiz bir toplantı düzenleyecektir. Yarışmacılara bu toplantıya katılmaları önerilir.

Yarışmanın iletişim bilgileri ve projelerin teslim yeri
Raportörlüğün e-posta adresi: info@turkiyetiyatrovakfi.org

Projelerin teslim yeri Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’dür. Mimarlık Bölümü, Üniversitenin İstanbul-Fındıklı Yerleşkesinde bulunmaktadır.

Proje, maket ve ekleri yukarıda belirtilen tarihe kadar elden imza karşılığı teslim edilebileceği gibi, posta/kargo ile de gönderilebilir. Posta/kargo ile gönderilen projelerin alındı makbuzunun (proje ve eklerinin postaya/kargoya verildiği tarih ve saati gösteren belgen) kopyası raportörlüğün e-posta adresine en geç yarışma takviminde “Projelerin teslimi için son tarih” olarak belirtilen 25 Kasım 2024 Pazartesi, en geç 18:00’e kadar gönderilmelidir.

Posta/kargo ile teslim edilecek projeler için adres:
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü
Pürtelaş Hasan Efendi, Meclis-i Mebusan Cd. No:24, 34427 Beyoğlu/İstanbul

Seçici kurul üyeleri

Danışman jüri üyeleri

Esen Çamurdan (Türkiye Tiyatro Vakfı Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı)
Metin Deniz (Sahne tasarımcısı)
İlkay Koman (MSGSÜ Mimarlık Bölümü Başkanı)
Gül Pulhan (Müzecilik Meslek Kuruluşu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı)
Ayşin Sev (MSGSÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı)

Asli jüri üyeleri

Meral Erdoğan
Emre Erkal
Mehmet Kerem Özel
Zühre Sözeri Yıldırım
Emre Torbaoğlu
Kayahan Türkantoz
Funda Uz

Yedek jüri üyeleri

Nihal Coşkun
Ali Derya Dostoğlu

Raportörler

Dilvin Hazal Akkaya Usman
Fırat Kaya

Yarışma ödülleri

5 adet eşdeğer ödül: 20.000 TL

Yarışma belgeler buradan temin edilebilir:

Etiketler

Bir yanıt yazın