Özelleştirme İdaresi tarafından askıya çıkarılan Alsancak Limanı planını değerlendiren Mimarlar Odası Başkanı Hasan Topal, önceki itirazlarının dikkate alınarak AVM'nın kaldırılmasının olumlu olduğunu söyledi.
Danıştay’ın ilk planları iptal etmesinin ardından Alsancak Limanı planı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından revize edilerek yeniden askıya çıkarıldı. ‘Kruvaziyerı’ ve ‘Yük’ Limanı olarak ikiye ayrılan ve bir ay askıda kalacak planlarla ilgili daha önce dava açan Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nden değerlendirme raporu geldi. Mimarlar Odası Başkanı Hasan Topal imzalı raporda 2016’nın ilk yarısında ihaleye çıkmaya hazırlanan yeni plan için genelde olumlu ifadeler dikkat çekti.
İzmir Alsancak Kruvaziyer Liman Nazım ve Uygulama İmar Planlarının, kruvaziyer liman alanı içinde ön görülen AVM-OFİS kullanımlarına yönelik plan kararlarının açılan davalar sonucunda Danıştay Altıncı Dairesi tarafından iptal edildiği hatırlatılan açıklamada, “İptal edilen planda bulunan Kruvaziyer Liman Alanında yapılabilecek 148 bin 306 m2.lik katlar alanının yeni onaylanan ve askıda bulunan uygulama imar planında, 59 bin 322 m2.ye düşürüldüğü, ticaret alanının 4 bin 508 m2 ye düşürüldüğü ve AVM-OFİS kullanımının kaldırıldığı görülmektedir. Bir başka ifadeyle 88 bin 983 m2. ticari yapı AVM+OFİS alanının yeni planda iptal edildiği, kaldırılmış olduğu görülmektedir. Bu önemli bir gelişmedir ve Özelleştirme İdaresinin, iptal olan plandaki bu büyük yanlış kararından dönmüş olması İzmir kenti için olumludur” denildi.
Raporun ‘Öneriler’ başlığıyla son bölümünde de şu ifadeler yer aldı:
“İzmir kenti için önemli bir gelişme olarak görülen Kruvaziyer Liman Yolcu Terminali ve diğer yapılarının ve çevre düzenlemesinin günümüz mimarlığını yansıtacak, nitelikli tasarım ve uygulamalar ile gerçekleştirilmesi halinde kentin yaşam kalitesine yapacağı olumlu katkı nedeniyle çok önemli buluyoruz. İzmir körfezinin ve kentin birçok noktasından algılanabilecek bir noktada, Alsancak ta yer alacak olan Kruvaziyer Liman Yolcu Terminali yapısının, kruvaziyer yolcularda ülke ve kent için olumlu bir imaj yansıtacak, simgesel ifadesi güçlü, yenilikçi bir mimari anlayışla gerçekleştirilmesini ve böyle bir yapının mimarlık yarışmaları yöntemiyle elde edilmesini öneriyoruz. Diğer yandan planda yer alan Turizm yapısına yönelik karar kapsamında, planlama alanı içinde bulunan mevcut Toprak Mahsulleri Ofisi Beton Siloları da, otel yapısı gereksinimini karşılayacak proje çalışmaları aşamasında yeniden işlevlendirilerek turizm-otel yapısının bir bölümü – parçası olarak kullanılabilir. Böyle bir uygulamanın liman geçmişinin yansıtılması bağlamında önemli olacağını, siloların yeniden işlevlendirilmesine yönelik ülkemizde ve dünyada başarılı örneklerinin bulunduğunu anımsatmakta yarar görüyoruz. Ayrıca İzmir kent içi trafik sıkışıklığının en yoğun yaşandığı Alsancak Gar önü meydanı ve Atatürk Caddesi koridorunda, Kruvaziyer Liman trafiğini de rahatlatacak alt geçiş trafik çözümleri üretilerek uygulanması kentin en öncelikli ihtiyacı haline gelmiştir. Merkezi ve Yerel idarelerin bu soruna bir an önce çözüm üretmelerinde yarar bulunmaktadır.”