“Deutsche Bank Urban Age Award” Bu Yıl İstanbul’u Seçti

Bu yıl Deutsche Bank, 100.000 Dolar tutarındaki üçüncü "Deutsche Bank Urban Age Award" Ödülü'nü İstanbul metropoliten alanı içerisinde yer alan bir projeye verecek.

Deutsche Bank Alfred Herrhausen Society ve London School of Economics and Political Science işbirliği ile dünya kentlerinin geleceğini konu alan araştırmaların yürütüldüğü Urban Age Projesi kapsamında gerçekleştirilen “Deutsche Bank Urban Age Award”, kentlerde yaşayan dünya nüfusunun yarısının karşı karşıya kaldığı problemlerin farkedilmesi ve yaratıcı çözümlerin desteklenmesi amacıyla veriliyor. Bu nedenle ödül, bölge sakinlerinin gündelik hayatını kolaylaştıran ve yaşam çevresini iyileştiren projeleri gün ışığına çıkarmayı hedefliyor. “Deutsche Bank Urban Age Award” kentlileri, yerel yönetimleri, özel sektör kuruluşları ve sivil toplum örgütlerini biraraya getiriyor ve ”Kentleşme Çağı” olan 21. yüzyılda yaşadıkları şehirlerde aktif rol üstlenmelerini ve ortak sorumluluk almalarını teşvik ediyor.

Bu yıl Deutsche Bank, 100.000 Dolar tutarındaki üçüncü “Deutsche Bank Urban Age Award” Ödülü’nü İstanbul metropoliten alanı içerisinde yer alan bir projeye verecek. Son başvuru tarihi 11 Eylül 2009 olan yarışmanın ödül töreni ise 4 Kasım 2009 günü yapılacak.

Ödülün verilmesinin ardından İstanbul’da düzenlenecek Urban Age konferansında yerli ve yabancı akademisyenler, politikacılar ve meslek adamları biraraya gelerek İstanbul’un kentsel geleceğini tartışacaklar. Daha önceki yıllarda New York, Londra, Şanghay, Mexico City, Johannesburg, Berlin, Bombay (Mumbai) ve Sao Paulo’da düzenlenen Urban Age konferansı bu yıl İstanbul’un kentleşme sürecini masaya yatıracak. Urban Age, İstanbul’un idari sınırları içindeki çok merkezli büyüme formu, ulusal politikaları, artan toplu taşıma yatırımları, kent çeperlerine konumlanan yeni ticaret ve konut yapılaşmaları üzerinde duracak. Konferansta ayrıca kentsel yaşama katılımın çok kültürlü bir toplumdaki yeri tartışılacak.

6 Temmuz 2009 Pazartesi günü İstanbul Teknik Üniversitesi Taşkışla Kampüsü’nde gerçekleştirilen tanıtım toplantısında Urban Age Yöneticisi ve London School of Economics Şehircilik ve Mimarlık Profesörü Ricky Burdett, Deutsche Bank Alfred Herrhausen Society Koordinatörü Ute Weiland ve Demet Mutman, ödülün konsepti, kapsamı ve şartları hakkında bilgi verdiler.

Yarışmanın neler getireceği, kente neler kazandıracağı ve beklentilerin konuşulduğu toplantıda ilk olarak Ute Weiland söz alarak Deutsche Bank’ın Alfred Herrhausen Society tarafından yürütülen sosyal sorumluluk projeleri hakkında bilgi verdi. Weiland, kurumun “Geleceğin İzlerini Günümüzde Aramak” sloganıyla, “21. Yüzyılda Yönetişim” üst başlığı altında gerçekleştirdiği, Trace Lab, Foresight ve Urban Age projelerinden söz etti. 2005 yılından beri düzenlenen Urban Age projesi kapsamında son 3 yıldır ödül verildiğini anlatan Ute Weiland, daha önce Mumbai ve Sao Paulo’da gerçekleştirilen ödül törenlerinin medya tarafından gördüğü yoğun ilgiye değindi.

Richard Burdett ise dünya nüfusunun neredeyse yarısının kentlerde yaşadığını hatırlatarak bu oranın 2030’da %60’a varacağı bilgisini verdi. Bu yoğunluğun kentlerin gelişiminde hem çevreye hem de sosyal yaşama olumsuz etkileri olduğunu söyleyen Burdett, bu nedenle yerel yönetimlerin, sivil toplum örgütlerinin, bazen de sivil toplumun kendisinin bu keşif projesine destek verdiğini anlattı. Sao Paulo ve Mumbai’de kazanan projelerden örnekler gösterdi ve bu kentlerdeki mimarlık ve mühendislik eseri yerleşimlerin yanında giderek büyüyen gecekondu bölgelerine dikkat çekti. Bu gecekondu bölgelerinde düzenlenen yeni yerleşim alanlarının, açılan spor salonu ya da sanat alanı gibi mekanların ve faaliyetlerin, yaşam şartlarını iyileştirerek suç oranını ciddi oranda azalttığını belirten Richard Burdett, bu tür projeleri ödüllendiren “Deutsche Bank Urban Age Award”un kent gelişimine olumlu etkisini araştırma sonuçlarıyla gözler önüne serdi.

2007 yılında Hindistan’ın Bombay (Mumbai) kentinden iki projeye, 2008’de ise Brezilya’nin Sao Paulo kentindeki bir projeye verilen ödüle başvuran İstanbul projeleri, yerli ve yabancı uzmanlardan oluşan bağımsız bir jüri tarafından değerlendirilecek. 11 Eylül’e kadar başvuruların kabul edileceği “Deutsche Bank Urban Age Award” İstanbul 2009 Ödülü’nün jüri ekibi ise şöyle:

Richard (Ricky) Burdett: Urban Age Direktörü & Mimarlık ve Planlama Profesörü, London School of Economics (Jüri Başkanı). Burdett, 10. Venedik Mimarlık Bienali direktörlüğünü yaptıktan sonra “Cities” (Kentler) teması akademik ve profesyonel çevrede oldukça büyük kitlelere ulaştı. Ayrıca Londra 2012 Olimpiyatları için tasarım danışmanlığı da yapıyor.

Enrique Norten: TEN Arquitectos & Miller Kurucusu, Pennsylvania Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı. Norten, Mimarlık eğitimini Mexico City’deki Universidad Iberoamericana (UIA) ve New York Cornell Universitesi’nde tamamladıktan sonra1981 yılında profesyonel hayata atıldı. 1998 “Mies van der Rohe” ödülünü kazanan mimar, 1999 yılında da American Institute of Architects (AIA) onursal üyeliğine getirildi. Halen aynı zamanda kurucusu olduğu Arquitectura Dergisi’nin editör ekibinde yer alıyor.

Anthony Williams: Washington DC Belediye eski Başkanı & Primum Public Realty Trust CEO’su. İki dönem belediye başkanlığı yapmış olan Williams, 2006 senesinde başkanlığa veda etmeden önce Washington Post gazetesinde köşe yazarı olan Colbert I. King tarafından su şekilde uğurlanmış: “Willims, güçlü bir şehri geride bırakıyor, artan bütçe, etkinleştirilmiş ve ulaşılabilir sağlık hizmetleri, mahalle projeleri, başarılı bir beyzbol takımı, yapılmakta olan yeni bir stadyum ve artık Amerikan ulusunun eğlence kaynağı olmayan bir kent.” Politik geçmişiyle birlikte Williams, yerel eğitim girişimlerinin yanında da aktif olarak yer aldı ve Children First (Önce Çocuk) ve ulusal Alliance for School Choice (Okul Secimi için Birliktelik) gibi gönüllü organizasyonlarda hizmet verdi.

Arzuhan Doğan Yalçındağ: 2007 yılından bu yana TÜSİAD başkanlığını devam ettiriyor. Aynı zamanda, Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı, Türk-Amerikan İş Adamları Derneği, Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı Yönetim Kurulu Üyelikleri ve Kadın Girişimciler Derneği Kurucu Üyeliği görevlerini de sürdüren Yalçındağ, Avrupa Birliği için Kadın İnisiyatifinin Kurucu Başkanı olarak Türkiye adına AB ülkelerinde lobi çalışmaları yürütüyor.

Çağlar Keyder: Profesör Keyder bugün Türkiye, politika, hukuk, kent ve sosyo kültürel alanda oldukça önemli bir isim. Keyder’in akademik anlamda attığı adımlar, gerek Türkiye’nin gerekse İstanbul’un büyüme faktörlerini irdeleyen yapıtları meydana getiriyor. Türkiye’nin sosyo kültürel ve politik yapısında global dünyadaki yerini irdeleyen yapıtları, Türkiye’de ulusalcılığın tarihi, Osmanlı, Modern Orta Doğu ve Türkiye odaklı çalışmaları, kentlerdeki sosyal yapının ortaya çıkması için çok önemli yer tutuyor.

Behiç Ak: Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun olan Ak, 1982 yılından beri Cumhuriyet Gazetesi’nde Kim Kime Dum Duma adlı köşede karikatür çiziyor. Behiç Ak aynı zamanda çocuk kitabı ve oyun yazarı ve yönetmen. Profesyonel anlamda aktif mimarlık yapmayan Ak, ilgi alanını 2007 yılında yaptığı bir söyleşide “Bir mesleğim yok galiba benim. Bizim okuduğumuz dönemde öğrenci olayları vardı. Sosyal olaylarla çok ilgiliydik. Toplumsal örgütlenmelerin içine girdik o dönemde. Mimarlığa da öyle bakmaya başladım. Mimarlık, benim için iyi bir bina yapmaktan öteydi. Mimarlığın daha çok kamusal yanıyla ilgilendim hep,” diyerek özetliyor. Behiç Ak için mimarlık, politik ve sosyal içerikli bir alan.

Han Tümertekin: 1982 yılında İTÜ’den mezun olan Tümertekin, mimarlık alanında Türkiye’de önemli bir yere sahip. Mimarlar Tasarım ve Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti. Kurucu Üyesi olan Tumertekin, B2 Evi projesi ile 2004 yılında Aga Khan Ödülü’nü kazandı. Hem Türkiye içerisinde hem de uluslararası alanda oldukça aktif bicimde çalışan mimar aynı zamanda akademik olarak da çalışmalarına devam ediyor. Hollanda Delft Üniversitesi, mAAN Uluslararası Konferansı Tokyo ve Harvard Üniversiteleri’nde verdiği konferanslar dışında, çalışmaları Domus, Abitare, AV ve World Atlas of Contemporary Architecture gibi yayınlarda da yer aldı.

Etiketler

Bir yanıt yazın