İstanbul Şişli'de paha biçilmez bir arazide, üzerinde sadece tek katlı barakalar olan arazide rezidans inşasının önünü açabilmek için barakalar "afet riskli yapı" ilan edildi.
Şişli Belediye binasının tam karşısında, içinde sadece otopark ve birkaç baraka ile prefabrik yapı bulunan 21 dönümlük arazi, ‘riskli yapı’ tespitiyle kentsel dönüşüme tabi tutuldu. ‘Tuvalet’, ‘otopark bilet satışı’ gibi amaçlarla kullanılan tek katlı ve ruhsatsız 7 baraka, Etik Yapı Denetim A.Ş şirketince riskli yapı olarak rapor edildi. Yapılan itiraz ‘ iş yoğunluğu’ gerekçesiyle “Elazığ Riskli Yapı Denetim Heyeti” tarafından değerlendirildi. İki profesör ve iki yardımcı doçentin bulunduğu bu heyet, araziyi bile görmeden binaların riskli olduğu kanaatine vardı. Paha biçilmez arsanın paydaşlarından Sitare Kaftan, “Tapuda arsa vasfında görünen araziyi kentsel dönüşüm kılıfı altında elimizden almak istiyorlar” dedi.
ŞİŞLİ’NİN EN YÜKSEK PROJESİ
6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların dönüştürülmesi yasa kapsamına sokulan arazinin yüzde 40’ı Taş Yapı adlı şirkete, yüzde 16’sı paydaşlara, yüzde 44’ü ise Sitare Kaftan ve eşine ait. Kaftan ailesinin mal paylaşım davası İstanbul 2. Aile Mahkemesi’nde 8 yıldır devam ediyor. Yasa ise kentsel dönüşüm için yüzde 67 çoğunluk istiyor. Taş Yapı, bahse konu arazide Şişli Kaptanpaşa Rezidans adında bir projeyle, bölgenin en yüksek katlı binasını inşa edeceğini daha önce duyurmuştu.
İMAR PLANI DEĞİŞTİRİLDİ
Taş Yapı inşaat firması kat karşılığı anlaşma yaptığı proje için arsa paydaşlarının mahkemelik olması nedeniyle süreç uzadı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisini devre dışı bırakarak, imar planlarında “hizmet alanı” statüsünde olan, 20 dönümlük araziyi, geçtiğimiz 5 Mayıs’ta “Turizm Tesis Alanı” statüsüne aldı. Emsali de 3 olarak belirledi. Ancak paydaşlar arasındaki mahkeme süreci uzayınca arazi, yeni bir hamleyle “Afet Riski Altındaki Alan” ilan edildi. Bunun için de yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisans verilen Etik Yapı Denetim şirketine rapor hazırlatıldı. Şişli Tapu Müdürlüğü kayıtlarına göre üzerinde taşınmaz bulunmayan ve boş arsa hüviyetindeki arazi için şirket “Riskli Yapı Tespit Raporu” düzenledi. Oysa arazi içinde tek katlı otopark bilet satış barakaları ve WC’ler vardı. Şirket, kaçak olan ve ruhsatı dahi bulunmayan bu yapılara ‘afet riski’ raporu verdi.
Şişli Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü de kapısının tam karşısındaki kaçak yapılaşmaları yıkmak yerine, “Olası bir kuvvetli yer hareketinde tasarım depremi istemlerini karşılamadığından riskli yapı olduğuna” karar verdi. Belediye “Bu arsada bina yok, bu binalar kaçak” diyemedi.
SEÇİMDEN BİR GÜN SONRA BAKAN ONAYI
Riskli yapı raporuna dayanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanlar kapsamına alarak arsayı kentsel dönüşüm kapsamına soktu. Ancak arsada hak sahibi olan paydaşlar Stare Kaftan, Hasan Karatepe, İrem Yazıcı itiraz etti. Çevre ve Şehircilik İl müdürlüğü itirazı görüşmek üzere 7 Haziran milletvekili seçimlerinden bir gün sonra Bakan onayı ile Elazığ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne gönderdi. Gerekçe olarak da “Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne illerindeki riskli yapı tespitlerine yapılan itirazların büyük oranda artış göstermesi, riskli yapı sürecinin uzun sürmesi sonucunda kesintiye uğraması” gösterildi.
GÖRMEDEN REDDETTİLER!
Prof. Dr. Mehmet Ülker, Prof. Dr. Ragıp İnce, Yrd. Doç. Dr Mehmet Karataş, Yrd. Doç. Dr. Murat İnceöz, İnşaat Mühendisi Akif Canpolat, İnşaat Mühendisi Mustafa Öndeş, Jeoloji Mühendisi Cahit Öztürk’ten oluşan Elazığ Riskli Yapı Tespitine İtiraz Heyeti, araziyi görmeden dosya üzerinden değerlendirdi. Binaların riskli olduğuna kanaat getiren heyet itirazı oy birliği ile reddetti.
HER TARAFTAN VURGUN!
Arsanın büyük ortağı araziyi kentsel dönüşüm kapsamına aldırarak hem sorunlu paydaşlardan kurtuldu hem de vergi muafiyeti kazandı. Çünkü bir proje kentsel dönüşüm kapsamına girince KDV oranı yüzde 18 değil yüzde 1 oluyor. İnşaatı yapan firma belediye ve ruhsat harcı, iskan öncesi ve sonrası harcı, damga vergisi ve noter harcı ve tapu harcı ödemiyor.
MAL SAHİBİ ŞAŞKIN
Sitare Kaftan; “Taş Yapi ve bir kısım kötü niyetli paydaş bu davaları konusuz bırakmak icin 6306 sayılı yasayı kötüye kullanarak, Şişli Belediyesi ve Çevre Şehircilik Bakanlığı’nı da kullanarak davaları boşa çıkarmaya çalışıyorlar. Taşınmaz var olduğu günden beri arsa vasfındadır. Tapu kütüğünde üzerinde taşınmaz bulunmamaktadır. Riskli yapı olarak belirtilen WC ve para tahsilat barakalarına Şişli Belediyesi ‘yapı kimlik nosu’ tanımı ile numara izafe ederek suç işlemiştir.”
DENETİM FİRMASI: GÖREVİMİZ YAPTIK
Etik Yapı Denetim Şirketi yetkilisi Ufuk Derindağ da konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Biz arsanın içinde ne bina varsa onu inceleriz. Tapu da görünüp görünmediğini bilemeyiz. Tek katlı yığma yapılan binalar riskliydi. Biz görevimizi yaptık.”