Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kat yüksekliklerini arttıran yönetmeliğinin Kordon Boyu'ndaki binaları etkileyemeyeceği belirtildi. Mimarlar Odası'ndan gelen açıklamada, bakanlığın açıklamasının yeterli olmadığı belirtildi.
Hafta başında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kat yüksekliklerini arttıran yönetmeliğini İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi aynen onayladı. Bakanlığın yönetmeliğinde kat yükseklikleri arttırıldığından, 8 kat imarlı Kordonboyu’nda 8 katlı yapılacak yeni binaların 10 metre daha yüksek olacağını belirten Mimarlar Odası İzmir Şubesi başta olmak üzere birçok kurum da tepki gösterdi.
Tepkilerin üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kordon’da mevcut binalardan 10 metre daha yüksek binalar yapılmasına olanak sağlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yönetmelik değişikliğinin, ‘uyulması zorunlu’ madde olduğunu açıkladı.
Açıklamada, Büyükşehir Meclisi’nde kat adediyle yoğunluk artışına neden olacak herhangi bir imar planı değişikliği veya plan notu ilavesi kararı alınmadığı vurgulandı. Büyükşehir Belediyesi’nden den sonra bugün de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir açıklama yaptı. Bakanlığın töhmet altında bırakılmaya çalışıldığının vurgulandığı açıklamada, şöyle denildi:
“Yönetmelik hükmünün uygulanabilmesi ‘bir adada aynı yoldan yüz alan parsellerin dörtte üçünün yürürlükteki planın kat adedine göre yapılaşmış olması halinde mevcut teşekkül dikkate alınır.’ şartına bağlıdır. İzmir Kordon boyunda, ilgili belediyeleri tarafından ruhsatlandırılarak yapılaşmanın yüzde 100’e yakın tamamlandığı görülmektedir. Dolayısıyla İzmir Kordon boyundaki parsel yapılaşmalarının dörtte üçü aştığı ve tama yaklaştığı hususu gözetilirse, Yönetmelikteki yeni hükmün bu alanda uygulanamayacağı açıktır. Bu bağlamda; Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde 08.09.2013 tarihinde yapılan değişikliğin halihazırda yapılaşması tamamlanan İzmir Kordon Boyundaki binalar bakımından yükseklik artışı getirmesi mümkün olmadığı gibi; Bakanlığımızın da bu yerle ilgili olarak yükseklik artışı sonucu doğuracak herhangi bir uygulaması yoktur.”
Mimarlar Odası İzmir Şube başkanı Hasan Topal; ise hurriyet.com.tr’ye; Bakanlığın açıklamasının yeterli olmadığını kaydederek uyarılarını sürdürdüklerini söyledi:
“Kentsel dönüşüm kapsamında ileride bitişik nizam binalar olan Kordon’da yenileme yapılmak istendiğinde bu yeni yönetmelik uygulanmayacak mı? Kordon zaten bugünkü halini böyle, zamanla yapılan değişikliklerle aldı. Kordon’da şu an bulunan buna uygun parseller var. Bir imar adasında 4 ayrı parsel, değişiklik, yenileme, güçlendirme yapmak istediklerini söylediğinde ne olacak? Hiç yapılaşmamış imar adası varsa ne olacak? İzmir’de bu şekilde çok imar adası var. Problem sadece Kordon’la da sınırlı değil. Söylenen açıklama bunun örneği değil. Bir şeylerin önünü açmak için bir başlangıç yapılıyor. BU yönetmelikle getirilen en büyük çelişki, kat yüksekliği tanımlarıyla imar planlarının yapı yönetmeliklerine ilişkin sınırlamaları kaldırılıyor olması. Eskiden kat yüksekliği 3 metreye göre belirleniyordu. Örneğin 10 kat için 30 metre idi. Şimdi 10 katlı bir yapı 43-44 metreye çıkacak. Eskiden o yapının bulunduğu caddenin, sokağın özellikleri genişliği göz ardı edilirdi. Burada sorun imar planlarındaki yapı yüksekliklerinin değiştiriliyor olması. Bu tartışma yarın hemen bir şeyleri değiştirmeyecek. 3-5-10 sene sonra kendini gösterecek. Bizim tepkimiz de ilerisi için. Bazı şeylerin olabilirliği sağlanacak, uyarımız bunun önlenmesi için. Bakanlık ‘Bu maddeler meskun mahallerde uygulanamaz’ diyebilirdi. Dörtte üç yapılaşması olmayan yerler ne olacak? Şehirler ışık alamaz, ses alamaz hale getirilecek. Buna yanıt veriyorlar mı açıklamada?”