İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 13 Şubat 2014’te aldığı Büyükada’ya cami yapma kararının ardından inşa edilecek ibadethane için yarışma açıldı.
Büyükada Çarşı Camii Derneği’nin açtığı yarışma tartışmayı da beraberinde getirdi. Mimarlar Odası yarışmanın kamusal fayda adına ciddi zafiyetler içerdiği gerekçesiyle jüriden çekildi. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Sami Yılmaztürk, meslektaşlarına; Büyükada’nın sosyal ve kültürel dokusuna müdahale anlamını taşıyan cami projesi için açılan yarışmaya “katılmayın” çağrısı yaptı.
Büyükada Çarşı Camii Derneği, cami projesi yarışması için 7 Nisan 2014’te Mimarlar Odası’na başvurarak jüri talebinde bulundu. Mimarlar Odası, 30 Nisan 2014 tarihinde yapılan ana çağrıya yanıt vererek jüride yer alması öngörülen isimleri derneğe iletti. Ancak yarışmaya konu olan alan ile ilgili kamuoyuna da yansıyan bilimsel planlama kriterlerine yönelik kurumsal değerlendirmeler sonucunda kararını değiştirdi. Yarışmaların nitelikli ve sağlıklı çevre elde etmenin en önemli araçlarından biri olduğuna dikkat çeken mimarlar, Büyükada’ya cami için yapılan plan değişikliği sürecindeki sıkıntılar nedeniyle yarışmaya müdahil olmaktan vazgeçerek jürilikten çekildi.
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Sami Yılmaztürk, mimarlara “yarışmaya katılmayın” çağrısı yaparak “Yeni düzenlemeye göre camilerin tütün ve alkol içilen mekânlara uzaklığı 150 metreden 100 metreye düştü. Çarşı içine cami yapmak ‘çarşı’nın buradan kaldırılması anlamına geliyor. Adalar turistik bir mekân. Bu değişiklik ile Ada’nın sosyal ve kültürel yapısının değiştirilmesi amaçlanıyor” dedi. Yılmaztürk, Adalar Belediyesi’nin cami için başka bir alan verme teklifinin dikkate alınmadığını, ısrarla çarşı içindeki parselin istendiğini de aktardı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyesini devre dışı bırakarak Büyükada, 6 Pafta, 27 Ada, 16 Parsel sayılı taşınmaz olan trafo binasını “dini tesis” alanı ilan etmişti.
1 Yorum
– Gecekondudan hallice bir cami yerine, ihtiyaçları karşılayacak nitelikli bir cami elbette yapılsın.
– Alkol satışı ile ilgili yasa için bu tip alanlarda iktidarlar özel çözümler üretsin. Namazını kılmak isteyen, nitelikli ve konforlu bir mekânda namazını kılsın, içkisini içmek isteyen de içkisini içebilsin. Oda’nın veya medyanın bir kısmının cami konusundaki hassasiyetlerini anlamamak mümkün değil. Unutmamak lazım ki son derece anlamsızca yürütülen cami inşaatı faaliyetlerinin bu algının oluşmasında etkisi büyük.
– Elbette her yapı yarışmayla yapılsın, bu tip sembolik durumlarda ise yarışmayla mutlaka yapılsın. Yarışma kurumuna zarar gelmemesi için mimarlar da, yayınlar da, jüriler de dikkatli olsun. Kuşkusuz en dikkatli olması gereken kurum Oda da gereken hassasiyeti göstersin.
Tümü şurada: http://rktr.co/1xroMrp