İmrahor Vadisi'nde yapılması planlanan 'Ankara boğazı' projesinin planları hazırlandı.
2011 Yılında başbakan Recep Tayyip Erdoğan İstanbul ‘daki ‘çılgın kanal projesi’nin bir benzerinin Ankara ‘ya yapılacağını açıklamıştı. 2014 yerel yılında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, ‘çılgın proje’ olarak İmrahor Vadisi’nden Mogan Gölü’ne kadar uzanan geniş alanda yapılacak ‘kanal’ projesini göstermişti. 2023 Başkent Ankara Nazım İmar Planı’nda ‘ağaçlandırılacak alan’, ‘özel proje alanı’ ve ‘özel proje bölgesi’ olarak gösterilen İmrahor Vadisi için yeni bir 1/5 bin ölçekli nazım imar planı hazırlandı.
16 Ocak 2015 tarihinde Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından kabul edilen ve 5 Şubat 2015 tarihinde askıya çıkan 1/5 bin ölçekli nazım imar planı imrahor vadisinde bulunan 650 hektarlık alanı kapsıyor. Plan notlarına göre İmrahor Deresi’nin çevresi park ve yeşil alan ilan edilirken, İmrahor Vadisi’nin tabanında bulunan alan ticaret, konut ve turizm alanı olarak imara açılıyor. Vadi Tabanında konut inşa edilebilecek. Parsel bazında turizm tesisi kurulabilecek.
Plan notlarına göre ticaret alanı olarak belirtilen bölgelerde alışveriş merkezi, restoran ve otopark yapılabilecek. Turizm ticaret alanı olarak belirtilen bölgelerde ise ticaret tesisleri, turizm tesisleri, tatil köyü ve otel yapılabilecek.
İmrahor Vadisi’ni imara açan plana dava açacaklarını belirten TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi planla ilgili şu değerlendirmede bulundu: ”bu çılgınca projenin İmrahor Vadisi’nde gerçekleşmesi sadece bir vadiyi yok etmekle kalmayacak, bütünüyle Ankara kentinin doğal yapısını ve bütünlüğünü bozacaktır. Çünkü İmrahor Vadisi mevcut Ankara Adliyesi altından ilerleyerek Ankara Çayı’na kavuşan, Eymir ve Mogan göllerini içine alarak Tuz Gölü’ne kadar uzanan bir vadiler sisteminin önemli bir parçasıdır.
İmrahor Vadisini baştan sona turizm, ticaret ve konut alanları ile betonlaştırmak önemli bir doğal yaşam alanını ve bir su havzasını yok edecektir. Ankara kent merkezine kadar ulaşan bir hava koridoru kesilerek Ankara’nın hava kirliliği sorunu içinden çıkılmaz bir hal alacaktır. Öte yandan Eymir ve Mogan havzasının bir parçası olan İmrahor Vadisi’ndeki bu müdahale göllerin ekosistemini de tamamen olumsuz etkileyecektir.”