Architects Newspaper, Manhattan'ın en kalabalık caddelerinden biri 42. Sokak'ın yeniden tasarlanması için uluslararası bir yarışma düzenledi.
En yoğun konut ve ofis bölgelerinden biri olan bu caddeyi 7/24 yaşanabilir kılmak amacıyla düzenlenen vision42 yarışması mimarları, plancıları, kentsel tasarımcıları kamusal ve yaya dostu projeler yaratmaya çağırdı. Finale kalan dört proje belirlendi. Bakalım New York sokaklarını daha yaşanabilir kılacak projelerde nelere dikkat edilmiş.
Ateliergeorges Studio tarafından hazırlanan From Infrastructure to Urban Renewal isimli tasarım çevredeki yeşil alanları arttırarak birbirine bağlarken kentin var olan ulaşım sistemlerini yeni bir transit merkez yaratarak birbirine bağlamayı amaçlıyor. Tasarımcılara göre 42. Cadde koridoru, planlama sürecinde yerel toplulukları ve organizasyonları dahil edecek ve yaratılacak büyük bir kentsel meydan ile toplumun kamusal alandaki görünürlüğünü güçlendirecek.
Mimar Poul Boyle’un A Greenway Grows on 42nd Street isimli projesi ise bu kalabalık caddeyi, demiryolu giriş noktalarında bir sinyal ışığı gibi de kullanılabilecek olan yerele özgü ağaçlarla verimli bir yeşil yola dönüştürmeyi öneriyor. Bu proje, hava kalitesi artışı, ısı adaları ve yağmur suyu yönetimi gibi sürdürülebilir geleceğe yönelik kararlarıyla öne çıkıyor.
Tiago Torres Campos’un Reactive Ground isimli projesi ise sokağı bir toplanma mekanı, kentsel ve kültürel saha olarak sunuyor. Proje kentin farklı altyapı katmanlarının nasıl yeniden bütünleştirileceği üzerine bir vizyon ortaya koyuyor. Manhattan’ın 19. yüzyıla uzanan tarihinden gelen fiziksel altyapının yeniden ele alındığı projede grid planlama sistemin günümüzde nasıl kamusal mekan kullanımına imkan verecek kentsel dokulara dönüşebileceği sorgulanıyor.
Alfred Peter, Charles Bove ve Karen Listowsky’ın hazırladığı Light Rail Grand Passage isimli proje ise hafif raylı sistmi sokak ölçeğine getirerek hem araç hem yaya dostu karma mekanın yaratılabilmesini öngörüyor. Projede bisiklet yolu, hafif raylı sistem ve yeşil yaya mekanlarının gece gündüz kullanılmasına yönelik stratejik çözümler ortaya konuluyor.
Projelerin tamamını buradan inceleyebilirsiniz.