Polonya’yı Tasarımları ile Keşfedin!

Polonya'nın tanınmış tasarım markaları Concordia Design, Modus Design, Zamek Cieszy bilinen tasarımcıları ile Türkiye-Polonya ilişkilerinin 600. yıl kutlama etkinlikleri kapsamında Türkiye'ye geliyor.

“Gastronomi”, “geleneksel el sanatları”, “grafik tasarım”, “kamusal alanda tasarım”, “seramik”, “çocuk ve yetişkinler için güncel tasarım” alanlarında yapılan çalışmalar, 2. İstanbul Tasarım Bienali kapsamında, 14 Aralık 2014 tarihine kadar Antrepo 7’de tasarım meraklıları ile buluşacak.

“Polonya-Türkiye diplomatik ilişkilerinin 600. yılı” nedeniyle, Adam Mickiewicz Enstitüsü’ne bağlı dijital bir platform olan Culture.pl koordinasyonu ile 2014 yılı boyunca düzenlenen kültür programında tasarım etkinlikleri önemli bir yer tutuyor. Mayıs ayından bu yana, Türkiye ve Polonya’dan seçilen tasarımcılar, güncel tasarımdan geleneksel tasarıma uzanan geniş bir yelpazede bir araya gelerek ortak projelere imza attılar. Polonya kültürünü Türkiye’de tanıtmanın yanı sıra her iki ülkenin tasarımcıları ve tasarım markaları arasında uzun süreli işbirlikleri kurmayı da amaçlayan bu ortak çalışmalar, 2. İstanbul Tasarım Bienali kapsamında 14 Aralık’a kadar tasarım meraklılarına sunulacak.

Polonya Tasarımları 2. İstanbul Tasarım Bienali’nde Dolu Dolu Sunuluyor

Bu etkinliklerin İstanbul ayağı, 1 Kasım – 14 Aralık tarihlerinde 2. İstanbul Tasarım Bienali kapsamında, “Aradaki POLSKA” (POLSKA in Between) başlığı altında Antrepo no.7’de gerçekleşecek. Bienal kapsamındaki Polonya seçkisi, mobilya, seramik, kumaş ve tipografi örneklerinin sergileneceği “Bağlanma” (CONNECTING), seramik ve kaligrafiyi bir araya getiren “KELİME – Kelimelerin Bayramı” (WORD – Feast of Words), mutfak sanatlarına ilişkin özel bir çalışma sunan “YEMEK – Kitap için Pişirmek” (FOOD – Cook for Book) ve tasarımcı ile zanaatkarların işbirliğinde oluşturulan “ZANAAT – Yeni için Eski” (CRAFT – Old for New) adlı dört bölümden oluşuyor.

Czesława Frejlich ve Magda Kochanowska’nın küratörlüğünü yaptığı, “Bağlanma” adını taşıyan bölümde Polonya’dan çağdaş tasarım örnekleri sergileniyor. Helena Czernek, Agata Kulik-Pomorska, Paweł Pomorski (Studio Malafor) ve Karina Marusińska’nın çalışmalarının yer alacağı bu bölüm, kültürlerin, insanların, teknolojilerin ve materyallerin birbirlerine “bağlanma” hallerini, mobilya, seramik, kumaş ve tipografi çalışmaları ile anlatıyor. “Food Design” projesi Türkiye-Polonya’dan şeflerin füzyon çalışmasını sunacak Polonya seçkisinin “Food Design” adı altında gerçekleşen gastronomi bölümü, Mayıs ayından bu yana Polonya’da ve Türkiye’de devam eden yemek atölyeleri ve inceleme gezileri sonucunda ortaya çıkan tarifleri “Cook for Book” adlı yemek kitabında bir araya getiriyor. Kitapta, Türkiye’den Didem Şenol (Lokanta Maya), Semi Hakim (Salt Beyoğlu Gastronomika), Maksut Askar (Neolokal), Polonya’dan ise Tomasz Trąbski (Concordia Taste)’nin, Polonya ve Türkiye’nin mutfağı geleneklerini temel alan füzyon lezzetleri yer alıyor.

Polonya ve Türkiye’nin Sözlü Geleneği Enstalasyon Oluyor

2. İstanbul Tasarım Bienali’nde ayrıca Polonyalı tasarım stüdyosu Modus Design işbirliği ile Polonyalı ve Türkiyeli kaligrafların, tasarımcıların çalışmalarının yer aldığı bir sergi de izleyicilerle buluşuyor. “KELİME – Kelimelerin Bayramı” (WORD – Feast of Words)’te sergilenen çalışmalar, her iki ülkenin zengin sözlü geleneğinden esinlenerek ortaya çıkan, ince çin porselenleri üzerine işlenmiş Türkçe ve Lehçe yazılar ile farklı form ve motifleri içeriyor. Polonya’daki Ćmielów adlı seramik fabrikasında hazırlanan çinilerden oluşturulan enstalasyon Kasım ayı boyunca sürecek bienalde “çok disiplinli” olarak adlandırılan bir masa üzerinde sanatseverlerle buluşacak.

Polonya ve Türkiye’nin Geleneksel Sanatları, “Yeni için Eski” Bölümünde!

“Aradaki Polska” adlı Polonya seçkileri kapsamındaki bir diğer bölüm olan “ZANAAT – Yeni için Eski” (CRAFT – Old for New), Polonyalı tasarımcılar Paweł Jasiewicz, Agnieszka Bar, Beza Project ile Türk el sanatları zanaatkarları Şule Koç, Erdem Akan ve Tamer Nakışçı’nın tasarımlarını bir arada sunuyor. Sanatçıların bir araya gelerek, yün, cam ve tahta ile oluşturdukları özel tasarımlar her iki ülkenin zengin geleneksel kültürlerini aynı potada eritiyor. Bienal ziyaretçileri için ayrıca, Polonyalı küratörler Zuzanna Skalska ve Magda Kochanowska tarafından, Polonya’da kültür, eğitim ve yönetim alanlarında faaliyet gösteren tasarım firmalarının ülke içindeki coğrafi dağılımını gösteren bir harita da hazırlandı.

”Yeni Yerellik Atölyesi” Tasarım Profesyonellerine Açık Bir Tartışma ve Çalışma Ortamı Sunacak

Bienal süresince ayrıca, paralel etkinlikler çerçevesinde, 23 Kasım tarihine kadar Mixer’de ”Yeni Yerellik Atölyesi” adlı Polonya tasarım kültürünü aktaran disiplinler arası bir proje düzenleniyor. Türkiye ve Polonya’dan tasarımcı ve akademisyenlerin katılımıyla düzenlenecek paneller, konferanslar ve atölyeler tasarım profesyonelleri için bir buluşma noktası ve açık bir tartışma platformu sunmayı amaçlıyor. Baskı atölyesi, tasarım stüdyosu, tasarım galerisinden oluşan etkinlikler, “grafik tasarımda aktivizmin tarihi”, “güncel politik tasarım” ve “tasarım manifestolarının geleceği” konularına odaklanacak.

Polonya ve Türkiye diplomatik ilişkilerinin 600. Yıldönümü” nedeniyle tüm sene boyunca gerçekleşecek etkinlikler hakkında detaylı bilgi edinmek için web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın