"Mersin kentinin denizle ilişkisini yeniden düşünmek: Kıyı Alanlarının Tasarımı / City by the Sea: Rethinking the Waterfront of Mersin" konulu uluslararası öğrenci çalıştayı 3-14 Kasım 2014 tarihleri arasında Mersin'de düzenlendi.
Mersin Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi ile; Ecole Supérieure d’Architecture de Paris La Villette (ENSAPLV) ve National Technical University of Athens (NTUA) Mimarlık Fakültesi’nin ortaklığında, 3-14 Kasım 2014 tarihleri arasında “City by the Sea: Rethinking the Waterfront of Mersin / Mersin kentinin denizle ilişkisini yeniden düşünmek: Kıyı Alanlarının Tasarımı” konulu bir kentsel tasarım çalıştayı düzenlendi. Çalıştay; Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden öğretim üyeleri Cânâ Bilsel, Nida Naycı, Fikret Zorlu ve Yasemin Sarıkaya Levent, ENSAPLV’den Pierre Bouché, Claudio Secci, Célia Lebarbey ve NTUA’dan Helene Haniotou ve Konstantinos Serraos’un yürütücülüğünde gerçekleştirildi.
Akdeniz kıyısı boyunca doğu-batı doğrultusunda lineer bir gelişme gösteren Mersin kentinin denizle kurduğu ilişkinin yeterince güçlü olmadığı saptamasından yola çıkan bu çalıştayda, kentin kıyısı ve denizle kurduğu ilişkiler sorgulanarak bu ilişkilerin çeşitlenerek güçlendirilmesinin biçimleri araştırıldı. Bu ana sorunsal çerçevesinde; Mersin Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden 30, ENSAPLV Mimarlık Okulu’ndan 17, NTUA Mimarlık Bölümü’nden 15 öğrencinin katıldığı bu çalıştayda, üç üniversitenin öğrencilerinden oluşan karma gruplar Mersin kenti kıyısı üzerinde seçilen 9 ayrı alanda kentsel tasarım önerileri geliştirdiler. Çalışma alanları olarak; kent merkezleriyle ilişki kuran Atatürk Parkı, Eski Marina, Stadyum ve çevresi, Pozcu’da Muğdat Camii ve Kushimoto Sokağı çevresi gibi kentsel aktivitelerin yoğun olduğu bölgelerin yanısıra, Soli Pompeopolis arkeolojik sit alanı, Yumuktepe Höyüğü ve çevresi ile Davultepe Tabiat Parkı ve deniz kaplumbağası koruma alanı seçildi. Her bir çalışma grubu, seçtikleri kıyı alanı üzerine gerçekleştirdikleri ayrıntılı gözlemler ışığında, o alanın sorun ve değerlerini, mevcut kullanımları ve toplumsal pratiklerini saptayarak kentsel tasarım fikirleri geliştirdiler. Öğrenciler bu gözlem ve tasarım önerilerini kısa filmler biçiminde sundular.
Çalıştayın sonuç sunuşları ise 14 Kasım 2014 Cuma günü saat 14.00-17.30 arasında Mimarlar Odası Mersin Şubesi konferans salonunda gerçekleştirildi. Liman kenti Mersin’in denizle ilişkisini ve kıyı alanlarının geleceğini kentin gündemine taşımayı amaçlayan bu etkinliğe Mersin Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediyeleri ve Meslek Odaları’ndan temsilciler, Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencileri katıldılar.