Bulunduğu çevreye sağladığı uyum arttıkça insanoğlunun evrimi ne yönde olacak?
Geçtiğimiz günlerde Carlo Ratti ile ilgili yaptığımız haberde kentlerin artık insanları anlayan birer arayüz gibi davrandığından ve data toplayan birer sisteme dönüştüklerinden bahsetmiştik.
Bu sistemler kimi zaman kente birebir entegre edilen altyapılar ile oluşturulmakta kimi zaman ise akıllı telefonunuza yüklediğiniz bir uygulama, bilgisayarınızda kullandığınız bir internet sitesi üzerinden kurulmakta.
Tabi bu ilişkinin tam tersi de mümkün. Kentin tüm datasını toplayarak size sunan ve dünyada yaygınlaşmaya başlayan ve kullanıcısını akıllı bir kentli olmaya teşvik eden teknoloji Smart Citizen Kit bunlardan biri.
Geliştiren uygulama küçük bir makine ile bulunduğunuz kentin, sokağın gürültü oranından, hava durumuna kadar güncel tüm bilgileri size anlık olarak sunabiliyor.
Smart Citizen Kit;
Smart Citizen Kit’i kullanıcı istediği yere yerleştirebiliyor. Dilerse balkonuna, dilerse hergün geçtiği sokakta bir telefon kulubesine. Akıllı kutu, farklı noktalardan aldığı datayı ortak bir web sitesine yüklüyor ve açık bir paylaşıma sunuyor.
Fab Lab Barcelona tarafından geliştirilen proje, insanoğlunun kendi çevresine uyum sağlayarak yaşayabilmesini hatta bu uyumu en üst seviyeye çıkarmayı hedefliyor.
Doğal kaynakları daha verimli kullanmayı, kent ile toplum arasındaki ilişkiyi kuvvetlendirmeyi amaçlayan proje ilk olarak Barselona’da uygulandı. Şimdi ise İngiltere ve Fransa’nın bir çok kentinde uygulanıyor.
Projenin yürütücüsü Fab Lab Barcelona’nın kurucusu ve koordinatörü Tomas Diez ise toplumun mekan ile artan ilişkisini ve teknoloji ile insanın geçirdiği evrimi konuşmak üzere İstanbul’a geliyor.
19-20 Kasım tarihleri arasında düzenlenen ARKIMEET’te konuşmacı olacak olan Diez’i ve 60’a yakın ulusal ve uluslararası konuşmacının, geleceğin kentlerine ve mimarlığına dair konuşacakları panelleri dinlemek için hala vakit var. ARKIMEET 2014’e buradan kayıt yaptırabilirsiniz.