Ankara Büyükşehir Belediyesi, kanalizasyon çalışması sırasında ortaya çıkan Roma dönemine ait tarihi sütunların üzerini toprakla örttükten sonra dün de yola asfalt attı.
Büyükşehir Belediyesi, kanalizasyon çalışması sırasında ortaya çıkan Hükümet Caddesi’ndeki Roma dönemine ait tarihi sütunların üzerini toprakla örttükten sonra dün de yola asfalt attı.
Büyükşehir’den yapılan açıklamada, “Koruma Kurulu’nun görüşü doğrultusunda Hükümet Caddesi’ndeki sütunların üzerine asfalt atıldı” denildi. Şehir Plancıları Odası ise yapılan çalışmayı “trajikomik” bulduğunu kaydetti.
Ankara Valiliği’nin yanı başındaki Hükümet Caddesi’nde, bir süre önce kanalizasyon çalışmasına başlayan Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ekipler, bir tünel boyunca uzanan ve Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen tarihi sütunlarla karşılaştı. Kanalizasyon borularının döşenmesinin ardından sütunların üzerinin toprakla örtülmesi tepki çekerken, dün ise belediye ekipleri, yolu asfaltladı.
Eski Ankara olarak adlandırılan Ulus bölgesinin her köşesinden tarih fışkırdığını ancak gereken önem ve hassasiyetin gösterilmediğini belirten bölge esnafı, “Tarihi canlandırmak için yapılan proje uzun yıllardır devam ediyor. Yapılan güzel işler var ancak ortaya çıkan çok önemli eserlerin bir kısmı ya sahipsiz kalıyor ya da üzeri örtülüyor” diye konuştu.
Yabancı turist rehberleri ise, “Senelerce Ankara Kalesi’ni ve Ulus’u turistlere gezdirirken yüzümüz kızardı. Şimdi o bölgeler kısmen düzeltilse de yeni bulunan yerlerde sıkıntı yaşıyoruz. Yurt dışından gelen konukların büyük önem verdiği Roma Tiyatrosu, Saint Clement Kilisesi gibi önemli alanları mecburen görmezden geliyoruz” değerlendirmesini yaptı.
Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, asfalt atılan bölgeyle ilgili, “Kendi başımıza hareket etmemiz mümkün değil” diyerek şu açıklamada bulundu:
“Kazı yaptığımız bölgelerde çıkan tarihi eserlerle ilgili olarak işlenen bir prosedür var. Eğer böyle bir durumla karşılaşılırsa anında Kültür Bakanlığı yetkililerine haber veriyoruz. Koruma Kurulu’nun görüşü doğrultusunda Hükümet Caddesi’nde sütunların üzerine asfalt atıldı. Alt tarafta yetkililer gerekli önlemi aldı.”
Öte yandan Roma Antik Tiyatrosu’nun merdiven kısımlarının orijinal renginin dışında bir taşla kaplanması tepki çekiyor. M.S. 1. ile 2. yüzyıl arasında inşa edildiği tahmin edilen ve 2007 yılında tespit edilen antik tiyatro, kazılar sonucu tamamen ortaya çıkarıldı. Sahnesi, sahne arkası ve seyirci bölümüyle 5 bin kişilik olduğu tahmin edilen antik Roma Antik Tiyatrosu, yenileme projesi kapsamında büyük mermer bloklarla yeniden inşa edildi. Aslına uygun olmayan restorasyonun Kültür Bakanlığı arkeologlarının itirazları üzerine durdurulduğu belirtiliyor.
Tarihi sütunlarının üzerinin örtülmesi ve asfalt atılmasıyla ilgili TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Emre Sevim ise şunları kaydetti:
“Hacıbayram bölgesinde hızlı bir restorasyon süreci işliyor. 2005 yılı itibariyle kazandığımız bir dava olmasına rağmen 2-3 plan daha var. Onlara da dava açtık. Bölgedeki asıl amacın tarihi değerleri ön plana çıkartmak olduğu söyleniyor. Ancak çıkan eserlerin içerisinden kanalizasyon geçirip üzerini kapatıyorlar. Bu trajikomik bir durum. Amaç ve söylemlerle sonuç uymuyor. Burada Koruma Kurulu gözlemi varsa sorulacak iki soru var. Sütunların tarihsel bir değeri var mı? Varsa inceleyip müze ortamına kaldırılmalı mı? İkincisi ise, eserler çok daha değerliyse kazı alanına çevirilip, daha derinlemesine bir çalışma yapılmalı mı? İki durumun da uygulanmaması bize göre yanlış. Böyle tarihi önemi olan bölgelerde parçacı değil bütüncül çalışılması ve bilimsel analizlerin doğru yapılması gerekir.”