SGMStudio (Sarraf | Galeyan | Mekanik), Emre Arolat'ın tasarladığı Sancaklar Camisi’nin dört mevsimini filmleştirdi.
Mimarlık ve tasarım alanında faaliyet gösteren medya prodüksiyon ekibi SGMStudio, EAA – Emre Arolat Architects tasarımı Sancaklar Camisi için bir kısa belgesel filme imza attı. Yapının iskeletten kabuğa şekillenişini her adımında takip eden ve kullanıma açılışı sonrası ziyaretçiyle etkileşimini görselleştiren “Sancaklar Camii” filminin prömiyeri Prag Mimarlık Haftası’nda yapıldı.
Film, 12 Ekim tarihine kadar EAA sergisinin parçası olarak Prag’da gösterimde kalırken, eş zamanlı olarak internetten de izlenmeye ve paylaşıma açıldı.
1. İstanbul Tasarım Bienali “Musibet” sergisi açılış filmi, Sokak Bizim Derneği “Kaldırım Nerede?” kampanyası videoları ve Beyoğlu Sineması için hazırladığı tanıtım filmiyle adını duyuran medya prodüksiyon ekibi SGMStudio, Sancaklar Camii’nin, temel atımından ziyaretçiyle buluşmasına kadarki tüm biçimlenişini her adımında takip ederek, çelik, beton ve taşın bir ibadet yapısına dönüşme sürecini iki yılı aşkın bir süreçte kameraya aldı.
SGMStudio “Sancaklar Camii” filmi için, 24 aya yayılan toplamda 35 günlük bir çekim programıyla çalıştı. Doğal koşullar yüzünden kış aylarında ulaşamadığı inşaat alanının karlar altındaki görselleri, SGMStudio tarafından bilgisayar ortamında ve fotoğraf manipülasyonu, matte painting, 3 boyutlu efektler ve compositing teknikleriyle canlandırıldı.
Hem sert hatlı timelapse çekimler hem de NTSC standardı 30 kareden, sinematik 24 kareye yavaşlatılmış hafif akar görüntülerle görsel bir anlatım izleğine oturtulan inşaat süreci, caminin mühendislik ve teknik odaklı uygulamasıyla huşu ve huzur odaklı sanatsallığı arasındaki gerilimi, kurgu temposu üzerinden aktarmayı amaçladı.
Filmin özgün müziği, yapının modern çehresiyle İslami referanslarını ortak bir çatı altında topladı. Klasik Batı müziği ve oryantal neyi bir araya getiren çalışmada, inşaatın yoğun temposu ile ibadetin dingin ferahlığı bir arada tutuldu. Su ve rüzgar seslerinin de yardımıyla filmdeki karelerin tempolarını ve hislerini yönlendiren müzikte, ney de dahil olmak üzere tüm enstürmanlar tamamen dijital ortamda bir araya getirildi.
İşte hazırladıkları kısa film: