Ali Sami Yen arazisi üzerinde yükselen Torun Center'da meydana gelen kazada 10 İşçi hayatını kaybetti.
Mecidiyeköy’de Torun Center inşaatında Alimak denilen asansör 6 Eylül günü 19:20’de, içinde bulunan işçilerle birlikte 33. kattan zemine çakıldı. Bu, inşaatta meydana gelen ilk kaza değil Nisan ayında da, 19 yaşındaki Erdoğan Polat aynı inşaatın 15. katından düşerek hayatını kaybetmişti.
İnşaatta çalışan işçiler ise asansörlerin 1 aydır arızalı olduğunu, bir ay önce de boş halde düştüğünü ifade ettiler. Bu tip asansörlerin normalde düşmeyeceğini söyleyen işçiler asansörün ya arızalı olduğunu ya da kapasiteden fazla kişi bindiğini belirtirken ayrıca yardımın da kazadan 3 saat sonra geldiğini iddia ettiler.
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, ölen işçi sayısının 10 olduğunu söyledi. Mutlu, olayla ilgili 8 kişinin gözaltına alındığını kaydetti. Vali Mutlu, “İş asansöründe hayatını kaybeden işçilerimizin tamamı hastaneye götürüldü. Kayıp sayımız kesin 10 olarak netleşti. Başımız sağ olsun” ifadelerini kullandı. Olayla ilgili gözaltına alınan 8 kişi olduğunu belirten Mutlu’nun açıklamalarından kısa bir süre sonra 8 kişi de serbest bırakıldı.
Vatan’dan Çağdaş Ulus’a konuşan Emrah Acar’ın anlattığına göre işe başlayalı beş gün olan ve kazada yaşamını yitiren Hıdır Ali Genç’i üç gün önce ‘asansör sorumlusu’ yaptılar: “Ben akşamları eve giderken yerime o bakıyordu. Önceki akşam da 17.30’da vardiyayı devrettim. Siz de bilirsiniz ki 3 günlük adamın bu asansörden sorumlu tutulması normal değil. Biz iki aydır bu asansörün raydan çıktığını bildiğimiz için asansör raydan çıktığı zaman ‘acil stop’ düğmesine basarak asansörü sağa sola çarpıtarak durdurmayı başarıyorduk. Hıdır’ı da acil stop düğmesine basması için uyarmıştım. Sanırım basamamış. Gerçi bassa bile yine durmamış olabilir. İki aydır asansörün durmasını sağlayan mekanizmanın çalışmadığını yetkililere söyledim. Dinlenilseydi bu facia yaşanmazdı.” dedi.
Bu açıklama hem inşaatta yeterli eğitimin olmadığına yönelik hem de inşaatta süren uzun vardiyalar konusunda soru işaretleri yarattı.
Kazadan 15 saat sonra bir basın açıklaması düzenleyen Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun ve Genel Müdür Yardımcısı Remzi Aydınlar, kazayla ilgili adli sürecin sonuna kadar takipçisi olacaklarını söylerken, Aziz Torun’un, “İş güvenliklerine rağmen çalışanların dikkatli olmadığını görüyoruz. Bu önlemlere rağmen bu tür kazaların olduğu da sektörel bir vaka. Hukuki ve adli olarak gereken soruşturma yapılıyor” demesi tepkilere yol açtı.
Torun’un basın açıklamasının tam metni şu şekilde;
Şirketimizin şantiyesi gibi şantiyelerde inşaatın yapım aşamasında insan ve yük taşınması amacıyla asansörler kullanılmaktadır. Şantiyelerde yük ve insan taşımak maksadı ile kullanılan asansörler, kullanım süresi geçici olduğu için genellikle kiralama suretiyle temin edilmektedir. Şirketimiz, özellikle şantiyelerde insan ve yük taşıma amacıyla kullanılan asansörleri ithal ederek kiralayan şirketlerden biri olan GEDA MAJOR LTD. ŞTİ. ile insan ve yük taşıma asansörü kiralama sözleşmesi imzalamıştır.
Elim kazaya sebep olan asansörün kaldırma kapasitesi 2 bin 700 kg / 28 personeldir. Asansör teknik özellikleri itibari ile aşırı yük koruma tertibatına sahiptir, bir başka ifade ile kapasitesinin üzerinde bir yükleme yapıldığında çalışmamaktadır.
GEDA MAJOR LTD. ŞTİ. ile yapılan sözleşmeye göre; asansörün montajı ve şantiye sahasında fen ve sanat kurallarına uygun şekilde eksiksiz, kusursuz ve özürsüz bir şekilde her türlü güvenlik tedbirleri alınmak suretiyle mükemmel bir şekilde çalışmaya hazır bir vaziyette bulundurması gerekmektedir. Yine sözleşmeye göre asansörlerin daha önce bir başka gerçek ya da tüzel kişiye kiralanmamış olması gerekmektedir. Asansörler anılan bu sözleşme hükümlerine uygun bir şekilde kiralayan şirket tarafından şantiyeye getirilmiş ve montajı tamamlanmıştır. Asansörde meydana gelebilecek arızaların anında giderilmesi ve gerekli bakım hizmetlerinin zamanında ve gereği gibi yapılmasını sağlamak üzere kiralayan şirket tarafından şantiyede her gün ve tam zamanlı olarak iki uzman personel görevlendirilmiştir. Bu uzman personeller bugüne kadar arızalara müdahale etmiş ve asansörlerin bakım ve onarımlarını gerçekleştirmiştir. Ayrıca asansörlerin tabi olduğu yönetmelik çerçevesince asansörü kiralayan şirketin dışında TMMOB Makine Mühendisleri Odası tarafından muayene kuruluşu olarak yetkilendiren kişiler tarafından bahse konu asansörler 30.05.2014 tarihinde kontrol edilmiş ve mevzuata aykırı herhangi bir durum tespit edilmemiştir.
İşçilerin herhangi bir şekilde iş güvenliği eğitimine tabi tutulmadan çalıştırıldığına yönelik iddialar ileri sürülmektedir. Bu iddiaların şirketimiz bakımından geçerliliği yoktur. Şantiyede çalışmaya başlayan bütün elemanlar, istisnasız iş güvenliği eğitimi almakta ve bu eğitimde başarılı olanlar iş başı yaptırılmaktadır. Eğitimsiz işçi çalıştırılması söz konusu değildir.
İş kanunu hükümleri çerçevesince günlük, haftalık, aylık ve yıllık toplam çalışma sürelerine kesinlikle riayet edilmektedir. İşin niteliği gereği tamamlanması gereken işler, iş kanunun izin verdiği ölçüde fazla mesai ücreti yasada emredilen şekilde ödenmek suretiyle –ihtiyaç duyulduğunda- fazla mesai yaptırılarak tamamlanmaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından alınan bir karar ile hafta sonu ve bayram tatillerinde akşam 19.00’dan sonra çalışılması çevrenin rahatsız edilmemesi maksadıyla engellenmiştir. Şirketimiz, şantiyede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından öngörülen kurallara uygun davranılması konusunda talimat vermiştir. Elim kazanın olduğu esnada şantiyede topyekun çalışma söz konusu değildir. Bazı taşeronlar bir sonraki gün yapılacak çalışmaya esas olmak üzere birkaç personeliyle temizlik ve ön hazırlık çalışmaları yaptıkları düşünülmektedir. Soruşturma evresinde bu konunun netlik kazanacağını tahmin edilmektedir.
Şirketimizin şantiyesinde meydana gelen ve 10 kardeşimizin hayatını kaybettiği kazaya ilişkin adli soruşturma süreci devam etmekte ve bu süreç şirketimizin tüm birimleri tarafından da dikkatle takip edilmektedir. Savcılık konuya ilişkin tüm tarafların ifadesini almaktadır. Ayrıca konuyla ilgili olarak teknik rapor oluşturulması amacıyla bilirkişi incelemesi yaptırılmış olup rapor beklenmektedir.
Kazada vefat eden tüm kardeşlerimizi bu vesile ile bir kez daha rahmetle anıyor, geride kalan yakınlarına başsağlığı dileklerimizi yineliyoruz. Kaza nedeniyle yakınlarının mağduriyetini giderebilmek, bir nebze olsun acılarını hafifletebilmek için üzerimize düşen tüm görevleri yapacağımızı kamuoyunun bilgisine arz ederiz.
Torun GYO’dan bugün gelen yazılı bir açıklama ile ise “kazanın olduğu Torun Center’da süresiz olarak; diğer şantiyelerimizde ise 5 gün boyunca tüm faaliyetlerimizi durduruyoruz” ifadelerine yer verildi.
Daha SOMA’da yaşananlar ülke gündeminde iken, “kaza” “kader” kelimelerinin iş güvenliği literatürüne nasıl girdiğini hatırlamak zor değil.
Hürriyet’in yayınladığı grafik de Türkiye’de iş güvenliği konusundaki acı tabloyu ortaya koyuyor.
İmaj Hürriyet.com.tr’den alınmıştır.
2 yorum
Merhabalar,
Fotoğrafı biz çekmedik… Fakat söyledikleriniz geçerliliğini koruyor tabiki, her detayda başka bir gerçekle karşılaşıyoruz ne yazıkki.. . Bilgilendirme için çok teşekkür ederiz.
Haberin kapak fotoğrafından anlaşıldığı üzere bir inşaat şantiyesinde spor ayakkabıyla girdiğiniz ve cephe asansöründe fotoğraf çektiğiniz sonucunu çıkarıyorum. O şantiyede zaten bir iş güvenliği yokmuş sizi KKT ekipmanlarınız olmadan içeriye almışlar.