Kentsel Dönüşümde Kira Krizi

Bir türlü kentsel dönüşüm süreci sonlandırılamayan Fikirtepe’de şirketler, tahliye ettikleri ev sahiplerinin kiralarını ödemeye devam ediyor.

Kadıköy Fikirtepe’de ve Ataşehir Yenisahra’da üç yıl önce kentsel dönüşüm için ev sahipleri ile görüşmeye başlayan Vartaş’ın patronu Ömer Faruk Barata, müteahhitlerin Fikirtepe’de kira planlaması yapmayarak acemice davrandığını söyledi. Kendilerinin üç yılda 16,5 milyon lira kira ödediklerini, bir yıl için daha 6 milyon lira civarında kira ödemesi yapacaklarını belirten şirketin üst yöneticisi, “Eğer kentsel dönüşümde kamu elini taşın altına sokmazsa bu iş tıkanır.” dedi. Barata, Fikirtepe’de ev sahiplerine her şirketin farklı bir teklif sunması sonucu kentsel dönüşüm sürecinin tıkandığını ama kira ödemelerinin devam ettiğini, bunun şirketleri zora sokabileceğini söyledi. “İyi ki ben kira maliyetlerini 48 aylık hesapladım. Bunu 24 ay hesaplayanlar kârdan feragat edecek.” diyen Barata, bölgede yaklaşık 35 şirketin bulunduğunu aktardı. Bu sebeple kentsel dönüşüme tabi bölgedeki ev sahiplerine vaatleri ilgili belediyelerin vermesi gerektiğini, oranların da bir standarda bağlanması gerektiğini ifade etti.

Vartaş, Fikirtepe’deki 5 adalık kentsel dönüşüm projesinin ilk etabını oluşturacak bölgede anlaşamadıkları için dikkat çeken tek evi de dün yıktı. O evin sahibi Fikirtepe inatçısı olarak kentsel dönüşümde sembol isim olan Alaaddin Demirel idi. 5 daire karşılığı Vartaş ile anlaşma imzalayarak 30 bin dönüm arazideki garabete son veren Demirel’in evinin yıkımı için toplantı düzenleyen Barata, ikinci etapta da sadece bir kişinin kaldığını, burada da ilk adada yaşadıkları gecikmeleri yaşamamayı ümit ettiklerini söyledi. Ama bu tür problemlerin kamunun elini taşın altına koyması ile daha çabuk çözülebileceğine işaret eden Barata, Fikirtepe’de şu an 48 bin metrekare alanda anlaşma sağladıklarını kaydetti. Şirket, Yenisahra’da 150 bin metrekare, Fikirtepe’de ise 119 bin metrekare alanda kentsel dönüşüm planlıyor. 5 etaplık Fikirtepe projesinin ilk etabını ofis ve AVM olarak planladıklarını, inşaatın sürdüğünü belirten Barata, “İkinci etapta son bir imza kaldı. Orada da konut olacak. Diğer üç etabın ikisinde yüzde 2 ile yüzde 5 arasında bir anlaşmazlık kaldı. Beşinci adada ise yüzde 78 iş bitti. Bu projeleri de yakında açıklayacağız.” dedi.

YENİ BİR DEMİREL VAKASI YAŞANABİLİR

Vartaş’ın uzun süre beklemesine sebep olan ve Fikirtepe inatçısı olarak kentsel dönüşümde sembol isim olan Alaaddin Demirel’in evi dün yıkıldı. Bu sebeple açıklama yapan Vartaş’ın patronu Ömer Faruk Barata, planlarının bu tür tahmin edilemeyen olaylar sebebi ile 6 ay geciktiğini söyledi. “Ayrıca biz 584 kişiye imza attırmamıza rağmen Alaaddin Bey ile anlaşamadığımız için beklerken, anlaştığımız kişilerden biri vefat etti ve 41 mirasçısı çıktı. Bir de bu tür durumlarla uğraşmak durumunda kalınıyor.” dedi. Bu sebeple kamunun elini taşın altına koyması gerektiğini vurguladı.

Etiketler

Bir yanıt yazın