Gün Işığı İle Sönen Mekanlar

Fransız gece kulüpleri, gösterişli süslü cepheleri, olmazsa olmaz palmiye ağaçları, Yunan kolonları ve Las Vegasvari aydınlatmalarıyla geceleri kışkırtıcı görüntülere sahipken; gündüz sönük ve yalnız birer banliyö binası olmaktan öteye geçemiyor.

Bisikletiyle Burgonya’yı turlarken bir gece kulübü otoparkında rastladığı, önceki geceden kalan kırık cam parçaları ve yırtık bir broşürle gençlik yıllarını hatırlayan otuzlu yaşlarındaki fotoğrafçı François Prost, geride bıraktığı yıllarının etkisiyle artık gece kulüplerini farklı bir bakış açısıyla gözlemleyebildiğini söylüyor.

Kentte yılların geçmesine gerek kalmadan sadece 12 saat ara ile gecenin sihrinden kurtulup gerçeklerle yüzleşildiğinde karşılaşılan tablo ise oldukça şaşırtıcı.

Bunlardan küçük bir sanayi alanının içinde yer alan La Fiesta; girişindeki plastik sarı turuncu palmiye ağaçlarıyla, 70’li yılları anımsatan tabelası ve kışkırtıcı renk kombinasyonları ile Prost’un favorisi.

Belki fonksiyonları itibari ile 24 saat yaşayan kentsel mekanlar yaratmak mümkün değil. Fakat kentsel peyzajda yaratılan algıyı tekrar kurgulamak mümkün…

Etiketler

Bir yanıt yazın