İngiliz tasarımcı Peter Dawson yeni yayınlanan kitabı "The Field Guide to Typography: Typefaces in the Urban Landscape" ile, çevresinden bihaber dolaşan kent gezginlerini tipografi dedektiflerine dönüştürmeyi amaçlıyor.
Dawson kitabında kent yaşantımızda rastlayabileceğimiz garip, güzel, çirkin, eski, yeni kısacası her türden 125’in üzerinde yazı karakterine dikkat çekiyor. New York metrosundaki Helvetica’dan, MoMA’nın logosunu süsleyen Franklin Gothic’e kadar tüm yazı karakterleri günlük hayatımıza küçük dokunuşlar yapan gizli kalmış öğeler.
Kitaba eklenen eğlenceli anekdotlar sayesinde bazı yazı tipleriyle ilgili detaylı bilgiye ulaşmak mümkün. Yazı karakterlerinin kimin tarafından ve ne zaman tasarlandığı belirtilmiş ve kullanım alanlarına yer verilmiş. Örneğin, Avenir yazı tipine Starbucks’ın logosunda ve Amsterdam’ın turizm piyasasında rastlarken; Gill Sans, BBC ve Saab gibi markalarda göze çarpıyor.
Baskerville ise ilk yayınlandığı 1757 yılında hiç sevilmemiş olsa da şimdilerde Kate Spade, Alexander Mcqueen gibi dünyaca ünlü markaların vitrinlerinde tüm şıklığıyla yer alıyor.
Benzer yazı karakterlerinin ayırt edilebilme yollarını da açıklayan kitap, Times New Roman ve Baskerville’in farkını anlatırken ayrıştırabilme yolu olarak Baskerville’in Q harfinin kıvrak kuyruğunu ve Times New Roman’ın keskin hatlarını örnek olarak veriyor.
Dawson şu an bile 150.000’in üzerinde yazı karakteri olduğunu ve bu sayının her geçen gün arttığını söylüyor. Tüm yazı tiplerine yer veremese de, “The Field Guide to Typography: Typefaces in the Urban Landscape” günlük hayatımıza dokunan tasarımlar ile ilgili yararlı bilgiler veriyor.