Kendilerini ifade edebildikleri farklı alanlarla tanışan çocuklar, bir yandan yaratıcılıklarını keşfederken bir yandan da okullarına, çevrelerine, birbirlerine sahip çıkma bilinci kazanıyor.
Marmariç Ekolojik Yaşam Derneği ve Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsü (TPAE) yürütücülüğünde devam eden, “Çınardibi İlkokulu Bahçe Yapılandırma ve Permakültür Uygulamaları Projesi” kapsamında gerçekleştirilen, Çınardibi Çocuk Festivali’nde resim, seramik, karikatür, defter yapımı, beden müziği, dans, top çevirme, ileri dönüşüm ve permakültür uygulamaları konusunda bir dizi atölye çalışması gerçekleştirildi.
16 gönüllü eğitmenin yürütücülüğü ve Çınardibi İlk ve Ortaokulunun öğretmenlerinin de katılımıyla, bütün atölyelerle katılan çocuklar, hem eğlendiler hem de öğrendiler.
Dört gün boyunca kimisi karikatür yaparken, kimileri tuvalle tanışıp portre çizdi. Kil hamuruyla kalemlik, bardak yaptılar, taş boyadılar, kendi defterlerini dikip süslediler. Hareket ekibiyle, kalabalık gruplar halinde bedenlerini tanıyıp bolca hareket ettiler, bedenlerini enstrüman olarak kullanmayı öğrendiler. Çöp diye fırlatıp attığımız malzemeleri yeniden kullanarak sepetler, dürbünler, müzik aletleri ve daha bir sürü eşya ürettiler. Toprak, su gibi temel kaynakların sınırlı oluşunu fark edip bu konuda yapılabileceklerle ilgili ufak bahçe uygulamaları yaptılar. Okulun tuvaletini kendi elleriyle boyayıp bir ormana dönüştürdüler.
Çınardibi İlkokulu Bahçe Yapılandırma ve Permakültür Uygulamaları Projesi’nin bir parçası olan festival, çocukların kendilerini iyi ifade edebilecekleri, geliştirebilecekleri ortamları sağlama yolunda atılan önemli bir adım oldu.
Marmariç Ekolojik Yaşam Derneği’nden Pelin Beyazıt ve Yağmur Kutlar’ın, proje uygulaması ve organizasyonuyla birlikte permakültür atölyesini gerçekleştirdikleri Çocuk Festivali’nde beden müziği atölyesini Ayşe Akarsu Gürçay ve Gökçe Gürçay; dans-hareket atölyesini Duygu Güngör, Melih Kıraç ve Büşra Firidin; top çevirme atölyesini Gökhan Nasıf; seramik atölyesini Ozan Özbozbıyık; karikatür atölyesini Nalan Yırtmaç; resim atölyesini Sılacan Köseler ve Elif Ara; defter yapımı atölyesini Şeyda Ünal ve Timuçin Öncül; ileri dönüşüm atölyesini ise Banu Uğural, Alican Okan ve Demet Çizenel yürüttü.
Daha fazla bilgi için:
www.marmaric.org
http://permacultureturkey.org/