Esenyurt’ta, 11 Mart 2012’de Marmarapark AVM’in inşaatında çıkan yangında ölen 11 işçinin davasında ikinci bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı.
Sendikaorg’da yer alan habere göre Esenyurt’ta, 11 Mart 2012’de Marmarapark AVM’in inşaatında çıkan yangında ölen 11 işçinin davasında ikinci bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı.Raporda ilk bilirkişi raporundan farklı olarak hayatını kaybeden 11 işçi de sorumlu olarak belirtildi. Kendi ölümlerinden ötürü işçiler “kusurlu” gösterildi
Esenyurt’taki AVM inşaatında 11 işçinin yanarak ölmesine ilişkin dava bugün Bakırköy Adliyesinde görüldü. Emekli İş Güvenliği Müfettişi Cafer Tekbaş, Hukukçu Süleyman Ayhan ve Prof. Dr. Seyhan Fırat’ın hazırladığı 15 Nisan 2014 tarihli bilirkişi raporu, bugün davanın görüldüğü Bakırköy 4. ağır Ceza Mahkemesi’ne sunuldu, sunulan ikinci bilirkişi raporunda, hayatını kaybeden 11 işçi, ikinci dereceden kusurlu sayıldı.
Rapora göre, iş cinayetinde sadece taşeronun taşeronu Kaldem İnşaatı’ın şantiye şefi Mehmet Altun asli kusurlu.
Üstelik yanarak ölen 11 işçi de yangın esnasında kapıdan çıkışı engelleyen sünger yatakları şeflerinden aldıkları talimatla ranzaya dizerek can güvenliklerini tehlikeye attıkları için tali kusurlu bulundu.
Marmara Park AVM sahibi Andreas Michael Hohlmann ve onun taşeronu Kayı İnşaat yönetimi kusurlu bulunmadı.
Raporda, çadırların yangına dayanıksız naylon ile kaplandığı, çıkış kapısı olmadığı, tek kapı olduğu, kapının kenarındaki ranzaya tavana kadar sünger yatak istiflendiği, çadırın tavandan asılı UFO ile ısıtıldığı belirtilerek sağlıklı ve güvenli olmadığı ifade edildi.
Bakanlık Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu’nun hazırladığı 29 Mart 2012 tarihli raporda, AVM sahibi Marmapark, şantiye sorumlusu Kayı İnşaat ve demir işini alan Kaldem İnşaat aynı anda iş cinayetinden sorumlu tutulmuştu.
Ayrıca raporda Marmarapark’ın asıl işveren, Kayı’ın alt işveren, Kaldem’in ikinci alt işveren olduğu, Kayı ile Kaldem arasında “muvazaalı (danışlıklı) sözleşme” imzalandığı belirtilmişti.
Oysa bilirkişi raporunda, Marmara Park’ın “anahtar teslim” ile işi Kayı İnşaat’a devrettiği dolayısıyla asıl işverenin Kayı İnşaat olduğu belirtiliyor.
Raporda, her ne kadar çadırı Kaldem İnşaat kurmuş olsa da işçi koğuşlarının inşaattan ayrı düşünülemeyeceği belirtilerek Kayı İnşaat şantiye sorumlusu Erdal Gümüş de tali kusurlu bulundu.
Ayrıca işvereni iş güvenliği konusunda uyarmayan Kaldem İş Güvenliği Koordinatörü Cem Yıllar, çadırın elektrik tesisatını düzgün yapmayan Şaban Bakırcı, süngerleri çadırda güvenli yere istifletmeyen Kadir Altun da tali kusurlu bulundu.
Bugün Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 12. duruşması görülen davada hepsi tutuksuz, biri firari 13 sanık, taksirle (tedbirsizlikle) ölüme sebebiyet vermek suçundan yargılanıyor.
İkinci bilirkişi raporu ailelerin Kayı İnşaat ve Marmara Park AVM’yi sorumlu tutmayan ilk bilirkişi raporuna itiraz etmesi nedeniyle hazırlanmıştı.
Ancak aileler Yüksek Emekli İş Baş Müfettişi Cafer Tekbaş, hukukçu Süleyman Ayhan, Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Seyhan Fırat’ın hazırladığı bu ikinci bilirkişi raporuna da itiraz etti.
Aile avukatları mahkemeye sundukları itiraz dilekçesinde öncelikle ölen işçilerin kusuruna yer verilmesinin kabul edilmez ve “yanlı” bir tutum olduğu belirtildi.
Dilekçede, anahtar teslim işi diye hukuki bir norm olmadığı belirtilerek Marmarapark’ın asıl işveren olduğu bu yüzden de Marmarapark ve Kayı İnşaat işverenlerinin sorumlu olduğu ifade edildi.
Aileler duruşma öncesinde adliye önünde basın açıklaması yaptı.
Duruşma öncesi İşçi Ölümlerine Son Platformu üyesi bir grup Bakırköy Adliyesi önünde toplandı. Üzerinde ölen işçilerin isimlerinin bulunduğu ‘Marmara AVM Patronları Öldürdü Hesabını Soracağız’ yazılı pankart açan aileler, ‘Taşeron sisteme son, İşçilerin katili taşeron düzeni’ şeklinde slogan attı.
Yangında ölen Ahmet Yağal’ın eşi Selma Yağal, kucağında oğlu elinde kocasının fotoğrafıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a seslenerek “Oğluma babasının adını verdim. Her duruşma beraber gelip gidiyoruz. Bugün 12’inci duruşmaya gireceğiz. Hiçbir sorumlu tutuklanmadı. Neden tutuklanmıyorlar. Acımızı bu yüzden yaşayamıyoruz. Suçluların cezalandırılmasını istiyoruz” şeklinde isyan etti.
Abisi Barış Kıyak’ı kaybeden Damla Kıyak, 2 yıldır 12 duruşmadır, adil bir yargılamanın gerçekleşmesi ve bütün sorumluların yargılanabilmesi için çabaladıklarını belirtti. Kıyak, “Yangının meydana gelmesinde inşaat yöneticileri diğer, iş verenler, bu işyerlerinin denetiminden sorumlu olan bütün kurum ve kişiler birinci dereceden sorumludur. Eksiksiz bütün sorumlular yargılansın istediğimiz için buradayız. Hâkimler, savcılar ve bilirkişiler her iş cinayetini kamu düzenine dair suç görmedikçe adil, vicdanlı ve cesur olmadıkça adil ve bütün sorumluların yargılanması hususunda hükümet edenler etkili tutum almadıkça, kamusal denetim mekanizmaları etkili olarak yerine getirilmedikçe, işverenlerin iş ve içi güvenliği tedbirleri almasında caydırıcılık artırılmadıkça, taşeron sistem devam ettikçe, sendikalar ve emekçiden yanayım diyen partiler görevlerini yapmadıkça iş cinayetleri sürmeye devam edecektir.” ifadelerini kullandı.
Yapılan basın açıklamasının ardından aileler duruşmayı takip etmek için adliyeye girdi.