Nükleer santrallarını kapatmak zorunda kalan Japonya, dünyanın en büyük rüzgâr santralını kurmaya hazırlanıyor. Japonya yönetimi ise Sinop’ta yapılmak istenen nükleer santral için AKP hükümetiyle anlaşmaya varmış durumda.
Nükleer santrallarını kapatarak enerji konusunda yeni arayışlara giren Japonya, Fukuşima açıklarında dünyanın en büyük rüzgâr santralını kurmaya hazırlanıyor. Tokyo yönetimi ise Sinop’ta yapılması planlanan nükleer santral için AKP hükümetiyle geçen yıl anlaşmaya varmıştı.
Japonya, 2011’de meydana gelen deprem ve tsunami afetinde zarar gören Fukuşima Nükleer Santralı’nın radyasyon sızdırması üzerine, bütün nükleer tesislerini geçici olarak kapatmıştı. İki nükleer tesis ise geçen yaz ayları başında giderilemeyen “enerji ihtiyacı” nedeniyle tekrar devreye sokulmuştu. Buna karşın nükleer tesislerinin çoğu hâlâ kapalı olan Japonya, yeni enerji kaynakları bulmaya çalışıyor. Bu çerçevede Japonya yönetimi, Fukuşima Nükleer Santralı’nın 16 kilometre açığında dünyanın en büyük rüzgâr enerji santralını inşa etme kararı aldı. 143 rüzgâr türbininin her birinin uzunluğu 200 metre olacak. Proje tamamlandığında santralın 1 gigavat enerji üreteceği belirtiliyor.
Tokyo Üniversitesi’nden proje sorumlusu Takeshi İshihara, “Bu proje önemli. Fukuşima’daki santralların bir daha kullanılabileceğini zannetmiyorum” dedi. Bölgedeki sismik hareketliliğin santral için sorun teşkil etmeyeceğini savunan İshihara, bilgisayar simülasyonlarıyla çeşitli şekillerde testler yaptıklarını belirtti. Takeshi İshihara, “Dizayn için bütün uç senaryolar düşünüldü” ifadelerini kullandı. Rüzgâr santralının balıkçılığı etkilemeyeceğini de belirten İshihara, aksine türbinlerin balıkları çekeceğini savundu.
Japonya’nın nükleer santrallarını kapatma kararı ise ülke sermayesini yeni pazarlara yöneltti. Japonya Hükümeti, AKP hükümetiyle Sinop’ta nükleer santral inşasına ortak olmak için anlaşmıştı. 3 Mayıs 2013’te Türkiye’ye yapılan resmi bir ziyaretle Japonya üst düzey heyeti, Sinop NES projesi için hükümet yetkilileriyle görüşmüş ve Japonya ile imzalanan devletlerarası anlaşma sonucunda santralın yapımı kararlaştırılmıştı.
Sinop’ta İnceburun Yarımadası’nın deniz kenarında kurulması planlanan nükleer enerji santralı, Türkiye’nin Akkuyu Nükleer Enerji Santralı’ndan sonra projelendirilen ikinci nükleer enerji santralı durumunda. Çevre örgütleri ve yurttaşlar ise projenin yapılmaması konusunda yoğun bir mücadele sarf ediyor.
Sinop’ta yapılması planlanan nükleer santralı protesto etmek isteyen İzmir Karşı Bisiklet grubu karayolu ile Giresun’a geldi. Giresun’da bir basın açıklaması yapan bisiklet grubu buradan Sinop’a pedal çevirmek için yola çıktı. Giresun’da basın açıklaması yapan Karşı Bisiklet Grubu Sözcüsü Senem Elmalı, kirli enerji kaynaklarının alternatifinin her anlamda daha az tüketerek yaşamak ve bölgesel yenilenebilir enerji kaynaklarına imkân sağlamak olduğunu söyledi. Karşı Bisiklet Gurubu Sözcüsü Elmalı “Bizler Sinop’ta yapılması planlanan nükleer santraını protesto etmek için Giresun’dan Sinop’a doğru yola çıktık.
Toprağımıza,havzamıza,suyumuza sahip çıkmak için ayağımız pedalda yollardayız. Bütün gelişmiş ülkeler yakın geçmişte yaşanan felaketlerden ders çıkartırlarken, var olan nükleer santrallar kapatılırken, Türkiye’de üç ayrı bölgede planlanan nükleer santrallar doğru ve sağlıklı bir enerji politikamızın olmamasının sonucudur” dedi.