Kadir Topbaş resmi Twitter hesabı üzerinden Taksim Yayalaştırma projesine ait yeni görselleri paylaştı.
Topbaş, “Taksim Meydanı Düzenlemesi ile ilgili ihale Mart ayında tamamlanıyor…” ve “Taksim Meydanı, mümkün olduğunca bol ağaç ve yeşil dokusuyla yeni görünümüne kavuşuyor…” diyerek tweet attı.
Tünel Girişleri
Harbiye Yönü Gelişi
9 yorum
Neden hiç başörtülü yok ?
Merhaba.
Benim dikkatimi çeken ya da aklıma takılan noktalar şunlar:
1. Görüntülerde mevcut Henri Prost’un tasarımı düzenlemeler, balüstradlar gözükmüyor. Acaba onları yıkıyorlar mı?
2. Yaya köprüsü ne oluyor? (Meraktan sormuyorum, park ortadan koparılmış durumda.)
3. Ağaçlar betonunun üzerinde nasıl olacak? Bir metrelik kümbetler mi yapılacak?
4. Elmadağı kavşağında yayaların tünel rampasıyla cadde arasındaki betondan yürüdüğü ve bariyerlerin söküldüğü görülüyor. Demek ki caddeyi geçmek için bir yaya geçidi olacak. Trafik sinyalizasyonu konmamış.
5. Gezi’dekileri kesmeye kalkıştıktan sonra meydanın ortasına koru gibi ağaç dikmek şart mı? Burada konser, gösteri yapılmayacak mı?
6. Zannedersem ilk defa proje çalışılmış. Peki eski proje ihalesi ne oldu? İBB bizim adımıza ödediği parayı geri aldı mı?
7. Projenin kurul onayı var mı?
Sevgilerimle, Korhan Gümüş
Benim dikkatimi çeken ilk resim, Taksim Meydanındaki Atatürk Heykeli!.. Taksim meydanındaki Atatürk Heykeli neden yok? Modellerken zor gelip yapmadılar mı yada gerçekten Atatürk Heykeli kaldırılıyor mu?
bileniniz varmı…betonda yetişen bir ağaç türü varmı…hani bir değim var”altı kaval üstü şişhane”
Kabataslak gorunum guzel gozukuyor!! detaylara inmek gerekiyor… gercekten neden tek bir basortulu hanim yok? bazilarimiz bu konuda sorunmu yasiyor acaba? bu safhalari coktan astik sanmistim, karanlik dusuncelerin yasadigi Taksim Meydani olmasin lutfen!!
Taksim yayalaştırıldıktan sonra böyle bir proje yapılması bana hiç de garip gelmedi, mutlaka bir peyzaj yapılması gerekti. Ağaç beton ilişkisi, meydan insan yalnızlığı, öbeklenmiş ağaçlar, çiçeklenmiş tarhlar hepsi olması gerek bundan sonrası için.
Taksim bi garip kalmış Taksim. Alta alınca herşeyi yalnız bıraktık biçareyi projeye dalınca unuttuk Taksimi.”Beştaş Beştaş” diyeni yok, “Aksıray Aksıray” diye çağıranı yok. Ağaç şöylemiş yolu böylemiş bu benim Taksimim değil ki hele İstanbulum hiç değil. Bir Taksim kalsa nolurdu o da yalnızlığına kurban gitti. Sıra dostlarında AKM… Onlarda göçecekler bir bir İstanbulumdan. Son dost bildikleride göçürtülünce İstanbul da göçedecek dünyadan.
Yemyeşil bir taksim görünür kılınsa da o yeşilin doğal olamayacağı ve ortamının yapaylığı bilenleri rahatsız etmeye devam edecektir.Toprak yoksa yeşil nasıl var olabilir. Buna rağmen söz konusu gayretlerin bilim insanlarının ve ilgili kesimlerin destek öneri ve katkıları ile hayata geçirilmesi her halde her zaman daha iyidir. En iyiyi ve güzeli hep beraber bulur isek kırıp dökmeden anlayışla iletişim kurabilirsek daha huzurlu bir toplum oluruz herhalde…
ilk taksim yayalaştırma konusu gündeme geldiğinde böyle yayalaştırma olmayacağını,çiflik yapar gibi şurayı kaz,şurdan geçir zihniyeti ile bunun olamıyacağını söylemiştim.rahmetli hocam vedat dalokayın bir konkur proesini referans göstermiştim.ogünden bugüne 20 yıl geçti teknoloji gelişti şimdi animasyon yapmak kolaylaştı…olmıyan yapılar var gibi paylaşıldı.taksim yayalaştırma da öyle oldu.şimdi baktılar yeşillendirmek gerek çıkan sonuç komedi.bunca beton üzerine yeşil ancak 1 karış toprakta çim ile olur.şöyle gezi parkındaki ağaçlar gibi ağaçları 50 sene sonra istanbulda yaşayan nesil görebilirmi…
Bir karış toprağa bir ağaç(!)nasıl dikilebilir. Sakın -mış gibi mi yapmayalım. Yani ağaç varmış gibi bir durum çıkmasın ortaya. Bir ara plastik palmiye uygulaması denenmiş idi Eyüp’te. Böyle doğallık dışı gayretlere umulur ki hiç girilmesin ve ağaç isteniyor, işte ağaç denilmesin… Böyle yapılır ise, yarın bir gün “insan” arayanlara da, robotları gösterip, işte “insan(!)” denirse ne denebilir ki? Şimdiden dikkat edilmesini kayda geçelim. Doğal ortam hem insan için hem sair canlılar için hayatidir. Şehrin merkezinde bile olsa.