Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, "İşadamlarını ikide bir politikaya alet edersen üçüncüde 'Mal varlığım bana yeter' der, alır parasını Miami'ye gider, Londra'ya gider. Kim kaybeder?" dedi.
Bu yıl ikincisi düzenlenen İnşaat ve Konut Konferansı’nda bir araya gelen inşaat sektörü temsilcileri özeleştiride bulundu, isteklerini açıkladı. İnşaat seköründe ağır vergi yükü olduğunu söyleyen Aşçıoğlu İnşaat Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, “Hükümet kentsel dönüşümle kasasını mı dolduracak yoksa kentleri mi yenileyecekler. Önce buna karar vermeli. Maliyetimizin yüzde 50’si vergi. Bu şekilde hızlı bir dönüşüm olamaz. Artık inşaatı kazanç kapısı olarak görmesinler” dedi. Sekör adına özeleştiride bulunan Aşçıoğlu, Türkiye’de 1999 depremi öncesi yapılan binaların dayanıksız olduğunu söyledi. Aşçıoğlu, “İnşaat malzemeleri kalitesizdi, teknik eleman yoktu ve statik hesaplar düşüktü. Şimdi bunları değiştirmemiz için devlet desteği gerekli” dedi. Aşçıoğlu, vergide yapılacak düzenleme ile sekörün canlılık kazanacağını söyledi.17 Aralık’ta başlayan süreç sonrasında siyasilerin inşaatçıları politikaya alet ettiğini iddia eden Aşçıoğlu, “Ali Ağaoğlu’nu ikide bir politikaya alet edersen üçüncü de ‘benim mal varlığım bana yeter’ der, alır parasını Miami’ye gider, Londra’ya gider. Bu işadamı yılda 100 bin konut üretiyor. Kim kaybeder?” dedi.
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, “Demir hurda ve cevherden üretiliyor. Hurda kolay ve ucuz olan yol. Sanayiciler cevher maliyetli olduğu için hurdayı seçiyor. Hurda dolara bağlı olduğu için maliyetler etkileniyor” dedi. Durbakayım, dışa bağımlı durumun giderilmesi gerektiğine ve ülke olarak bunu sağlayacak kaynaklara sahip olduğumuzu söyledi. Sektörün yüzde 20’sinde haksız rekabet olduğunu belirten Durbakayım, vergi sisteminin denetlenmesi durumunda eşitlik sağlanacağına dikkat çekti.
Nazmi Durbakayım’a göre konutta zam kaçınılmaz. 2013 yılının ikinci yarısından itibaren firmaların yüzde 8-12 zam planladığını ancak yapmadıklarını belirten Durbakayım, “Dövizdeki artış nedeniyle ötelenen zamlara artı 5 puanlık bir ek yük gelecek” dedi. Sektörün daha önce krizi atlattığını hatırlatan Durbakayım, “Aralık 2013’te başlayan ve etkisini döviz piyasasında sürdüren kriz, inşaat sektörünü yerle bir edecek türden değil” dedi.