"Parametrik Yüzey Mekan ve Oyun" adlı çalıştay Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nde yapıldı.
16- 20 Aralık 2013 tarihleri arasında, Mimarlık Bölüm Başkanı Nesrin Dengiz’in desteğiyle düzenlenen, Çetin Tüker, Aslı Ağırbaş ve Haluk Uluşan’ın yürütücülüğünü üstlendiği ve 19 mimarlık öğrencisinin katılımı ile gerçekleşen “Parametrik Yüzey Mekan ve Oyun” adlı çalıştay bir sergiyle sonuçlandı.
Katılımcılar analog yöntemler kullanarak ürettikleri formlardan esinlenerek daha önce hiç tecrübe sahibi olmadıkları çok sayıda üç boyutlu sayısal modelleme, tasarım ve görselleştirme aracını da kullanarak insan ölçeğinden şehir ölçeğine uzanan geniş bir yelpazede fikirler ürettiler. Bu fikirleri yüzey ve birim oluşturma, birimi parametrik olarak geliştirme, kümeleme, yeni birleşim olasılıkları ortaya çıkarma metodlarını deneyimleyerek geliştirdiler. Üretilen formların üç boyutlu ortamda bilgisayar oyun teknolojileri uygulamalarıyla izlenebilmesini öğrenirken üretilen mekanları ve atmosferlerini bu programlar ile deneyimleme olanağı elde ettiler. Sonuç ürün olarak sayısal görselleştirme teknolojilerini kullanarak, sabit fotogerçekçi görseller, lineer hareketli görüntüler ya da üç boyutlu etkileşimli ortamlar şeklinde görselleştirdiler. Böylelikle tasarım fikrinin doğuşundan, geliştirilmesine, kimliklendirilmesine ve sunulmasına kadar geçen süreci deneyimleme ve bu süreçte yer alan çok sayıda farklı analog ve sayısal aracı kullanabilme fırsatını elde ettiler.
Çetin Tüker ve Aslı Ağırbaş’ın desteğiyle çağdaş sayısal tasarım düşünme ve üretme tekniklerini öğretmeyi amaçlayan atölye çalışmasında katılımcılar dikey büyüme algoritmaları ile kule tasarımından, birim prototip kümeleme ile obje üretimine, tasarım geliştirme metodları ile bireysel kararları doğrultusunda tasarım eskizleri ürettiler. Çalıştayda geliştirilen tasarım taslakları fotogerçekçi görseller, animasyonlar ve üç boyutlu etkileşimli ortam uygulamaları şeklindeki sunuşlar haline getirildi. Atölye bitiminde Aslı Ağırbaş karmaşık geometrilerde sayısal eksiz üretiminin önemini, Çetin Tüker yeni tasarım araçlarının avantajlarını mimari kararlar doğrultusunda uygulayabilmenin önemini vurguladı.
Taybuğa Aybars Mamalı, Ayşe Başkonuş, Bersu Çelik, Ece Yurtaçan, Ceren Tekin, Gizem Kınsız, Nilüfer Kama, Hakan Özer, Ayşegül Özlem Bayraktar, Hazal Sevgi, Onur Özdemir, İlayda Turan, İbrahim Gökçe, Muhammet Burak Tosun, Zeynep Zeren, Şeyma Çetin, Pelin Arslan, Fatih Barutçu, Bengü Şahin katılımıyla gerçekleşen çalıştay sergi ile sonuçlandı.
MSGSÜ Sayısal Tasarım Araştırma Laboratuarı’nın ilk etkinliği olan bu çalıştay, MSGSÜ ve diğer üniversitelerin mimarlık bölümlerinde yapılması planlanan bir dizi benzer konulu çalıştaylar dizisinin de ilk adımını oluşturma özelliğine sahip bulunuyor.