Pamukkale’nin TÜRSAB’a Devredilmesine Tepki

Pamukkale’nin işletme hakkının Denizli Büyükşehir Belediyesi’ne verilmesini isteyen Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri, Pamukkale’nin geliri ve giderinin merkez değil yerelden yürütülmesi gerektiğini belirtiyor.

STK’lar bu imkânların Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’ne (TÜRSAB) devredilmesini yanlış buluyor.

Denizli’deki turistik Pamukkale ören yerinin Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’ne (TÜRSAB) devredilmesi bölgedeki sivil toplum kuruluşlarının tepkisini çekti. TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Özer, Pamukkale’nin merkez yerine yerelden yönetilmesi gerektiğini söyledi.

Denizli’deki turistik Pamukkale ören yerinin Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’ne (TÜRSAB) devredilmesi, oda ve dernek başkanlarının tepkisini çekiyor. Denizli’nin büyükşehir olması sebebiyle İl Özel İdare Müdürlüğü’nün 30 Mart 2014 tarihinde kapanarak tüzel kişiliğinin sona ereceğini gerekçe gösteren Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2006 yılında Vali Hasan Canpolat döneminde yapılan protokolle 2016’ya kadar işletmesini İl Özel İdare’ye devrettiği Pamukkale’yi, sözleşmeyi tek taraflı feshederek TÜRSAB’a verdi. Böylece Pamukkale’den yılda yaklaşık 19 milyon lira gelir elde eden İl Özel İdare’nin mal varlıklarının Denizli Büyükşehir Belediyesi’ne geçmesi planlanırken bu gelişme, ildeki sivil toplum kuruluşlarının tepkisini çekti.

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Denizli Ticaret Odası Başkanı, Denizli Sanayici, Tüccar ve İşadamları Platformu Dönem Sözcüsü Necdet Özer, Pamukkale’nin işletmesinin TÜRSAB’a verilmesinin yanlış bir uygulama olacağını söylüyor. Özer, “Pamukkale’nin geliri ve gideri merkezden yerine, yerelden yürütülmeliydi, çünkü ilimizde bunun bir örneğini görmekteyiz. 2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Anadolu’nun en büyük ve önemli antik şehri Laodikya’yı Denizli Belediyesi’ne devretmişti. Laodikya’da yapılan çalışmalar, unutulmaya yüz tutmuş kültür mirasının nasıl daha hızlı ayağa kaldırıldığını bizlere kanıtlamaktadır. Umarız, şu anda TÜRSAB’a devrolmuş olan Pamukkale, Laodikya gibi Denizli Belediyesi’ne devredilir ve kaynaklar yerinden yürütülür.” diyor. Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Süleyman Kocasert de Pamukkale’nin artık dünyaca tanındığını ve Denizli’ye mal olduğunu ifade ediyor. Kocasert, “Pamukkale, bir kültür ve tarih mirasıdır. Denizli’yle o kadar özdeşleşmiş ki gelirlerinin de Denizli dışında herhangi bir yere ait olmasını düşünemiyorum bile. Oldukça da önemli bir gelir kaynağıydı. Bir an önce bu yanlışlıktan dönülerek gelirlerin Denizli’de kalması en büyük arzumuzdur.” diye konuşuyor.

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci ise bugüne kadar Pamukkale’nin yaşaması ve yaşatılması için valilik, özel idare, milletvekilleri ve sivil toplum kuruluşlarının gerçekten çok büyük fedakârlıklar yaptığını, bu sayede Türkiye ve dünyada özel tarihi ve turistik bir yer olarak UNESCO’nun da kabul ettiğini belirtiyor. Keçeci, “Bizim için Pamukkale, Denizli’yle birlikte tanıtılan ve prestijimizi koruyan önemli tarihsel bir bölgedir. Uzaktan yönetim şekliyle Pamukkale’nin yönetilmesinin çok doğru olmayacağını düşünüyorum. Bizim için ve tarih için buranın sorumluluklarını başka bir kurum almış olsa da Denizlililer olarak Pamukkale üzerinde gereken dikkat ve ihtimamda eksiklik göstermeyeceğiz. Dünyada başka bir Pamukkale yok.” diyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın