Gayrimenkul Sektörü 2013’ten Nasıl Çıktı?

Türkiye’de sektörün en büyük sorunu: Uyarılara rağmen verilen izinlerin sonradan iptal edilmesi.

Mimarlar Workshop Kurucusu Yüksek Mimar Mehpare Evrenol değerlendirmesine göre, 2013 yılında %4’ten fazla ekonomik büyüme gerçekleştiren ülkemizde, her zamanki gibi gayrimenkul yatırımları ve inşaat sektörü başı çekerek çok verimli bir trend izledi.

2013 yılında dünyanın en büyük gayrimenkul fuarı MIPIM’de Türkiye’nin Onur Ülkesi olmasının, sektör temsilcilerinin ürettiği projelerle yurt dışındaki pek çok etkinlikten ödülle dönmesinin, Mütekabiliyet Yasası sonrası ülkemize gelen yabancı yatırımcı sayısının hızla artmasının önemine değinen Evrenol, inşaat sektöründe Türkiye’nin her anlamda kendisini ispat ettiğini belirtiyor. Bu kadar verimli geçen bir yıldan sonra önemli olanın büyümeyi sürdürmek olduğunu vurgulayan Evrenol, bunun da yönetmeliklerde yapılan değişikliklerle bağlantılı olduğunu söylüyor.

Önemli olan değişen yönetmeliklerdeki maddelerin kesin tanımlamalarının yapılması

2014 yılında yönetmelik değişikliklerinin netleşmesiyle sektörün hız kesmeyeceğini düşündüğünü ifade eden Evrenol; “2013 yılında yönetmeliklerde çok sık değişiklikler oldu. Bu değişikliklerden ötürü bitmek üzere olan projeler yanında şantiyesi devam eden projelerde de revizyonlar yapılmak zorunda kalındı. Yönetmeliklerdeki yoruma açık olan maddeler yüzünden ciddi sıkıntılar yaşandı. Bu maddelerin kesin olarak tanımlamaları yapılmadıkça sektörün yaşadığı kaos ne yazık ki 2014’de de devam eder” şeklinde konuştu.

Türkiye’de sektörün en büyük sorunu: Uyarılara rağmen verilen izinlerin sonradan iptal edilmesi

Ülkemizde sektörün yaşadığı en büyük sıkıntılardan birinin zamanında yapılan uyarı ve itirazlara rağmen verilen izinlerin, inşaatın bir kısmı tamamlandıktan sonra iptal edilmesi olduğuna değinen Evrenol; “Yılın sonuna doğru, tüm sivil toplum örgütlerinin ve mimarların ikazlarına rağmen, ruhsat verilmiş bir projenin İstanbul tarihi yarımada siluetine olumsuz etkisi nedeniyle belli katlarının tıraşlanması doğrultusunda çıkan yargı kararına şahit olduk. Aklımıza Dolmabahçe’de, elinde yıkım kararı ile kapısında arbedelerin yaşandığı, bugün artık boğazın “simgelerinden” biri olmuş, yeni yönetmelik değişiklikleri ve dönüşüm yasaları kapsamında yıkılıp daha yüksek olarak yapılmasının bile beklenebileceği gökdelenin inşa süreci geldi. Süreci ilgiyle izlemeye 2014’te de devam edeceğiz gibi gözüküyor. Ne yazık ki bu tarz olayları hep yaşadık, yaşıyoruz ve yaşamaya da devam edeceğiz gibi gözüküyor. Bu yüzden hiç kimseyi zarara uğratmadan en başında ruhsat verilirken her şeyin ince elenip, sık dokunması gerekiyor” dedi.

Kentsel dönüşüm ve emsal artışı ile kent merkezinde konut stoğu artacak

Kentsel dönüşüm ve emsal artışı ile kent merkezinde konut stoğunun artmasını beklediğini belirten Evrenol, toplu ulaşımdaki gelişmelerin de etkisiyle şehir dışı yerleşimlerin niteliklerinin değişeceğini düşündüğünü belirtiyor.

Daha yaşanılır bir çevre için yeşil binalar şart

2004 yılında GYODER toplantısında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Topbaş’ın “Yeşil binaları kamu nezdinde destekleyeceğiz” vaadine değinen Evrenol; daha yaşanılır bir çevre yaratacak olan bu projeyi vaad edildiği günden beri beklediğini belirtiyor. Tüm mimarların bu projeyi sonuna kadar destekleyeceğine inandığını vurgulayan Evrenol, bunun Türkiye için gerçekten çok önemli bir adım olacağının altını çiziyor.

Artan inşaat faaliyetleri gündelik hayatımızı çok etkiledi

Artan inşaat faaliyetlerinin gündelik hayatı da çok etkilediğini söyleyen Evrenol, “Özellikle kent merkezlerinde nakliye/hafriyat/beton kamyonlarına asfalt ve kaldırım çalışmaları nedeniyle kapatılan yollar da eklenince, ana arterlere çıkamadan ara sokaklarda dahi trafikte ilerleyemedik ve çok değerli zamanımızı kaybettik, güne yorgun başladık” şeklinde konuştu.

Etiketler

Bir yanıt yazın