UNESCO, Mardin’i İnceledi

2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınmak için başvuru yapak olan Mardin’de incelemelerde bulunmak üzere tarihi kentte gelen UNESCO heyeti Vali Dr. Ahmet Cengiz ile bir araya geldi.

Mardin’de yapılan Tarihi Dönüşüm Projesini yerinde inceleyen UNESCO heyeti daha sonra Mardin Valisi Dr. Ahmet Cengiz’i makamında ziyaret etti

Aralarında UNESCO Dünya Kültür Mirası Merkez Başkanı Prof. Dr. Bernd Van Droste, ve UNESCO üyelerinin bulunduğu yaklaşık 20 kişilik ekip Mardin Valiliği toplantı salonunda Mardin Valisi Dr. Ahmet Cengiz, ve kamu kurum müdürleri ile Mardin’in UNESCO’ya başvurusu konusunda toplantı düzenlendi.

Mardin’de yapılan Tarihi Dönüşüm Projesi hakkında Vali Ahmet Cengiz’den bilgi alan heyet daha sonra Mardin’in UNESCO’ya başvurusu hakkında genel bir değerlendirme yaptı.

Mardin’in kültürel farklılıkları ile tarihi değerleri ile bir dünya kenti olduğunu belirten UNESCO Dünya Kültür Mirası Merkez Başkanı Prof. Dr. Bernd Van Droste, geçmişte Mardin’de yapılan betonarmenin kentin tarihi dokusunu bozduğunu söyledi. 2009 yılında başlatılan Tarihi dönüşüm Projesi ile Mardin’de beton binaların yıkıldığını gördüğünü ifade eden Droste ,” Bu da çok olumlu bir gelişmedir. Mardin’in UNESCO’ya adaylık başvurursu süresince kendisine verilen ödevi yerine getireceğine inanıyorum.” dedi

7 bin yıllık tarihi geçmişi ile 30 medeniyete ev sahipliği yapan Mardin’i dünya kenti yapmak için Tarihi Dönüşüm Projesine büyük önem verdiklerini belirten Mardin Valisi Dr. Ahmet Cengiz ise, 2014 yılında UNESCO’ya başvurmak için elimizdeki olan ciddi projeleri tamamlamak için hızlı bir döneme girdiklerini ifade etti. Tarihi Dönüşüm Projesi ile Mardin sit alanında ilk etapta yaklaşık 560 beton bina yıkılacağını kaydeden Vali Cengiz, ” Proje kapsamında şu ana kadar 150’nin üzerinde beton bina yıktık. Geri kalan binaları 2014 yılına kadar yıkmayı hedefliyoruz. Şehrin alt yapı çalışması yüzde 90’nı tamamlandı. Sokak ıslahı ve restorasyon çalışmaları büyük bir hızla devam ediyor. Birinci cadde boyunca yer alan bütün esnafların iş yerleri Avrupa Projesi kapsamında yaklaşık 9 milyon EURO ile tek tip olacak şekilde çalışmalar başladı. Bir yılda tamamlamayı hedefliyoruz.”

UNESCO’ya başvuru için bize verilen görevleri yerine getirmek için ciddi bir çalışma temposuna girdiklerini anlatan Vali Cengiz, konuşmasına şöyle devam etti.” UNESCO Dünya Mirası Listesine girmek uzun bir süreci kapsıyor. Bunun için bazı kriterlerin yerine getirilmesi gerekiyor. Yaklaşık 9 yıl önce Dünya Mirası Listesine girmek için bir başvuru yapılmıştı. Ancak eksiklikler nedeniyle talebin reddedilme ihtimali olması nedeniyle daha sonra bu başvuru geri çekildi. Şu anda o eksiklerin giderilmesi için büyük çaba gösteriyoruz. Amacımız Mardin’i UNESCO’nun Dünya Miras Listesine taşıyabilmektir. Bunu başaracağız. Mardin yakın bir tarihte bu listede yer alacaktır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. ” şeklinde konuştu

2014 yılında adaylık başvurusunda bulunacak olan Mardin kendisine verilen bütün ödevleri yerinde incelemek için UNESCO heyeti sürekli Mardin’e gelip incelemelerde bulunacağı belirtildi.

Etiketler

Bir yanıt yazın