Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'ni UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınması için hazırladığı taslak dosya UNESCO'ya ulaştı. Şubat 2014'te ise asıl dosya UNESCO'ya sunulacak.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin kente biçtiği vizyonun bir gereği olarak Surlar ile Hevsel Bahçeleri ile ilgili çalışma İmar Planı ile başladı. Planın bir parçası olarak Suriçi Koruma Amaçlı İmar Planı oluşturan Büyükşehir Belediyesi, bir yandan da Surlar konusunda farkındalık çalışması yürüttü. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün 30 Aralık 2010’da Diyarbakır ziyareti sırasında Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in “Diyarbakır Surları UNESCO Dünya Miras Listesi”ne alınması yönündeki talepte bulundu. Baydemir bu görüşmede Cumhurbaşkanı Gül’e büyük bir turizm potansiyeli taşıyan Diyarbakır surlarının acilen restorasyonu konusunda talepte bulunarak, surların UNESCO’nun dünya mirası listesine alınması konusunda desteğini istedi. Bu görüşmede Baydemir “Kentin sosyo ekonomik yapısına etki edecek Dicle Vadisi Projesi’nin 1. Etabı için çalışma başlattık. Fiskaya Şelalesi tarihte olduğu gibi yeniden akacak. Ancak Dicle Vadisi Projesi’nin tamamlanması için başta üniversite olmak üzere diğer kurum ve kuruluşlarla eşgüdümlü bir çalışma yürütmemiz gerekmektedir. Diyarbakır Büyükşehir Belediyemiz merkezi hükümet başta olmak üzere tüm kurum ve yerel dinamiklerle eşgüdümlü çalışmaya her zaman açıktır” diyerek Cumhurbaşkanı’nın desteğini istedi.
Cumhurbaşkanı Gül de 31 Aralık 2010’da Surları gezerken “İnsan hayretler içinde kalıyor” diyerek Surları Cumhurbaşkanlığı himayesine aldıklarını açıkladı. Diyarbakır’ın bir açık hava müzesi olduğunu belirten Gül, restorasyon konusunda çaba göstereceğini bildirdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir daha sonra 3 Ocak 2011’de Çankaya Köşkü’ne çıkarak Cumhurbaşkanı Gül’e başta Surlar olmak üzere kentin çözüm bekleyen sorunları konusunda 21 maddelik bir sunum yaptı. Çankaya’daki bu zirvenin ardından kentin yöneticilerinden oluşan bir heyet Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği başkanlığında ikinci bir uygulama toplantısı yaptı.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi içinde bulunduğu Yerel Gündem 21 Kent Konseyi’ni harekete geçirerek farkındalık çalışması yürütürken diğer yandan da kent dinamiklerini sürece katarak Diyarbakır Surları Alan Yönetimi’ni oluşturdu. Farkındalık çalışmaları kapsamında Ankara’da Diyarbakır Surları Fotoğraf Sergisi açıldı, İstanbul’da EMİTT Turizm Fuarı’nda sergiler açıldı, imza kampanyaları sürdürüldü. Aynı zaman dilimlerinde Diyarbakır, ICOFORD Genel Kurul Toplantısı ile UNESCO’ya danışmanlık yapan ve 15 ülkeden uzmanların katıldığı Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi’nin (ICOMOS) toplantılarına ev sahipliği yaptı.
12 Aralık 2011’de Alan Başkanını atayan Büyükşehir Belediyesi, Alan Yönetim Planı’nı hazırlayarak teknik çalışmalarına hız verdi. Bu kapsamda UNESCO Dünya Kültürel Mirası kriterlerine göre taslak dosya hazırlayan Büyükşehir Belediyesi, taslak dosyayı Eylül 2013’te Kültür ve Turizm Bakanlığı üzerinden UNESCO Dünya Kültürel Miras Sekretaryası’na iletti. Taslak dosya UNESCO uzmanları tarafından incelenmeye alınırken, Büyükşehir Belediyesi asıl dosyayı Şubat 2014’te aynı yolla UNESCO’ya sunacak.