“Barjeel”, Dubai Tasarım Haftası’nda

MAS Mimarlık tarafından Dubai Design Week 2019'da sergilenmek üzere tasarlanan ‘Barjeel’ yerleştirmesi, Körfez coğrafyasında yüzyıllardır pasif iklimlendirme için kullanılan ikonik rüzgâr kulelerinden esinlenerek üretilmiş.

Geri dönüştürülmüş mukavva ve alüminyum gibi hafif ve sürdürülebilir malzeme kullanımı ile geometrik soyutluk kavramı aracılığıyla geleneksel rüzgâr kulesi yeniden yorumlanarak, ziyaretçiler için serin ve dingin bir dinlenme alanı yaratılması hedeflendi.

İslam Mimarisinde sıkça rastlanan geometrik formlardan referans alınarak, mukavva katmanların içinde kalan boşluk aşağıdan yukarıya çıktıkça daireden kareye dönüşen heykelsi bir hacim olarak kurgulandı. Bu değişken iç formun gelişiminde sokak kotunda ziyaretçiler için samimi bir oturma alanı yaratılırken, üst kotta gün ışığı ve hâkim rüzgârın etkisinin maksimize edilmesi amaçlandı. İç hacmin üzerinde asılı duran 0.8 mm kalınlığında alüminyum levhalardan oluşan “yelkenlere” çarparak aşağıya alınacak esintiler ile üst ve yan açıklıklardan içeriye süzülen gün ışığı sayesinde gün boyunca değişken ışık oyunlarını barındıran enstalasyon, gece ise karton katmanlar arasına gizlenmiş lineer LED armatürler ile aydınlatılarak içten dışa ışık saçan bir kütle olarak algılanacak.

Türkiye’den Metal Yapı Holding, Kasso Mühendislik ve Tepta Aydınlatma, Dubai’den ise Advanced Engineered Solutions (AES) ve ALEC Engineering and Contracting L.L.C’nin işbirliği ile üretilen ‘Barjeel’ 11-16 Kasım 2019 tarihlerinde ziyarete açık olacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın