İstanbul Finans Merkezi için Geri Sayım Başladı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ali Babacan ile İstanbul Uluslararası Finans Merkezi'nde yer alacak bankaların projeleri üzerine toplantı yapacak.

Dünyanın en önemli finans merkezlerinden birisi olması planlanan İstanbul Finans Merkezi’nin inşaatı için geri sayım başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı heyeti, Ataşehir’de 800 bin metrekare alana kurulacak İstanbul Finans Merkezi’nde yer alacak bankaların projeleri üzerine Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile 19 Eylül Perşembe günü toplantı yapacak. Merkez Bankası, Halk, Vakıflar ve Ziraat bankaları, Sermaye Piyasası Kurulu gibi kurumların genel merkezlerinin yanı sıra Ağaoğlu ve İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ gibi özel sektör yatırımlarını da bünyesinde barındıracak merkez için perşembe günü yapılacak toplantıda projeler incelenerek onaylanacak. Onay aşamasının ardından bu yıl sonuna kadar finans merkezinin yapımına başlanacak. 4,5 milyar liraya mal olacak İstanbul Finans Merkezi, 3 bin kişilik kongre ve kültür sarayı, kütüphane, oteller, okul, kreş, cami, sağlık merkezi, itfaiye, karakol gibi destek ve hizmet birimlerinden oluşacak. Eğitim, ticaret ve kültürel faaliyetlerin bölgelere göre ayrıldığı merkezin 50 bin kişiye istihdam sağlaması öngörülüyor. 25 bin kişilik ziyaretçi kapasitesi ve 11 bin kişilik nüfusuyla 7 gün 24 saat yaşamın olacağı bir alan olarak tasarlanan merkezin deprem analizleri Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Deprem Araştırma Enstitüsünce yapıldı. Elektrik enerjisini kendi üreten, çevreye duyarlı, düşük karbon emisyonlu akıllı binalardan oluşacak merkezde, birbirini yedekleyen kablolu ve kablosuz internet, iletişim iç ağı, mobil telefon, yol bulma, otopark yönetimi ve elektronik güvenlik sistemleri de yer alacak. Metro ve çevre yollarıyla rahat ulaşımın planlandığı merkezin, spor, alışveriş, eğlence konseptiyle de vatandaşlar için cazibe merkezi olması hedefleniyor.

Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden esinlenildi

Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden esinlenerek tasarlanan İstanbul Uluslararası Finans Merkezi, Tarihi Yarımada, Topkapı Sarayı ve Kapalıçarşı’nın etkilerini bugüne taşımayı hedefliyor. Ataşehir’de E5 ile TEM otoyollarının kesiştiği alanda yer alacak merkez, konumu ve mimarisiyle “Anadolu Yakası’nın simgesi” olarak tasarlandı.

Etiketler

Bir yanıt yazın