Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, ODTÜ'den geçirilmesi planlanan yol ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Anadolu Bulvarı-KonyaYolu bağlantısını sağlayacak yol için ODTÜ’de meydana gelen eylemlere destek veren Cumhuriyet Halk Partisi milletvekillerinin, kamunun yasal olarak yaptığı çalışmalara engel olduklarını ve suç işlediklerini söyledi.
ODTÜ’deki olaylarda CHP’li milletvekilleri Aylin Nazlıaka, İlhan Cihaner ve Hüseyin Aygün’ün, çalışanlara taş atarak, kimlik sorarak suç işlediklerini belirten Başkan Gökçek, “Bizim yaptığımız eksik bir çalışma varsa bunun yolu nedir? Gidersin savcılığa verirsin. Sen polis misin, sen savcı mısın? Milletvekili titrini sana parlamento vermiş, o kimliği orada kullanamazsın. Dokunulmazlığını suiistimal ediyorsun” dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek başkanlığında Eylül ayı olağan toplantılarına başlayan Büyükşehir Belediye Meclisi’ne, ODTÜ olayları damgasını vurdu. Gökçek, Anadolu Bulvan-Konya Yolu bağlantı çalışmalarına karşı çıkılması sonucu meydana gelen olaylara ilişkin meclis üyelerine bilgi verdi.
Anadolu Bulvan’ndan gelip de ODTÜ’nün yanından geçerek Konya Yolu’na bağlantı sağlayacak olan 4 kilometrelik yolun 2.2 kilometresinin Büyükşehir mülkiyetinde, 1.8 kilometresinin de ODTÜ’nün mülkiyetinde olduğunu kaydeden Gökçek, “ODTÜ Rektörü söyledi. ‘1990’lı yıllarda burayı biz Karayollan’na terkettik’ diye bir belge var. ODTÜ Rektörü’nün ifadesidir bu. Bu nedenle otomatikman belediyeye geçmesi gereken yol” dedi.
“Bizim gayemiz bekçiyi dövmek değil, üzüm yemek. ‘ODTÜ nasıl istiyorsa onu yapmaya hazırız’ dedik” diye konuşmasını sürdüren Gökçek şunları söyledi: “Geçtiğimiz senelerden itibaren ODTÜ İle görüşmelere başladık. ODTÜ, İnşaat, Şehircilik ve Mimarlık bölümlerini görevlendirdi. Bizden tam 27 defa plan istediler. Değiştirdik götürdük, bir daha istediler. Sonu yok… ‘Bunu da değiştir bunu da değiştir’ dediler. Nihayetinde 27’incisini kabul ettiler. Bunu da Belediye Meclisi’nden sizlerin oylarıyla geçirdik. Yani bu bizim isteğimiz değil. ODTÜ’nün isteği ve tasvip etti, ‘böyle olacak’ dediği plandır. Dolayısıyla sorun bitti.”
Gökçek, koruma planı yapmak maksadıyla ODTÜ Rektörlüğü’nün daha sonra Çevre Bakanlığı’na müracaat ettiğini kaydederek, “Bunun sebebi de şu ODTÜ’deki binaların yüzde 80’i kaçak inşa edildi. Bu kaçağa meşruiyet kazandırmak. Bunun için bir plan yapılacaktı. Biz bu koruma planına karşı değiliz. Biz de bekliyoruz, Çevre Bakanlığı’ndan çıksın da ODTÜ’nün 1.8 kilometrelik mülkiyeti olan yolun 400 metresi Koruma Kurulu’nda kalıyor. ODTÜ de ‘Ondan sonra biz size müsaade edelim’ dedi. Bizde inşaata bizim elimizdeki 2.2 kilometrelik bölümden başladık” diye konuştu.
Çalışmaların başlamasının ardından bölgeye mevzuattan son derece uzak, ne olduğunu bilmeden, sırf şov yapmak maksadıyla CHP’li milletvekillerinin geldiğini ifade eden Başkan Gökçek, “‘Efendim burada niçin ruhsat alınmadan inşaat başlamış’ dediler. Halbuki köprüler, alt üstgeçitlerin inşaatları için ruhsat zorunluluğu yoktur. Bilmemek ayıp değildir, öğrenebilirlerdi, öğrenmediler. Meclis’teki CHP grubunun aslında bu milletvekillerine öğretmesi gerekirdi” diyerek, CHP’li Meclis üyelerine seslenerek, CHP’li milletvekillerine bir brifing vermelerini istedi.