Tarihi Mahmut Paşa Bedesteni’nin dönüştürülmesiyle kurulan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Türkiye’nin en önemli müzeleri arasında yer alıyor.
Müzede Troya Hazinesi, Kanatlı Denizatı Broşu gibi önemli tarihi eserler de bulunuyor. Bugüne kadar müzenin sergilenen eserleri kadar, depolarda kilitli tutulan eserleri de dikkat çekiyordu. Son yıllara kadar depolarda gün yüzü görmeyen 2 bin eser, ziyaretçilerle buluşmaya hazırlanıyor.
Tüm yenilikler müzenin restorasyonu ile gerçekleşecek. Müzenin bulunduğu Mahmut Paşa Bedesteni ve Kurşunlu Han’a 80’li yıllarda yapılan betonarme ilaveler, incelendi. Taşıyıcılığını kaybettiği belirlenen duvarlar, 2010 yılında Koruma Kurulu’na sunulan restorasyon projesi doğrultusunda orijinal duvarlara zarar vermeden özel bir sistemle yıkıldı. Betonlar kırılarak değil, sulu kesim denilen bir yöntemle parça parça alındı. Bedestenin ilk halinde, çevresinde yer alan dükkânların bir kısmı aslına uygun olarak müze içerisinde yeniden inşa edildi. Betonarme yerine çelik konstrüksiyon kullanıldı. Önceki onarımlarda yapılan yanlış uygulamaların izleri temizlendi. Teşhir vitrinleri, havalandırma, elektrik, altyapı ve üstyapısı tamamen yenilendi. Son düzenlemelerle orijinal haline döndürülerek, daha kullanışlı hale getirilen müze binasında böylece müzenin kapalı bölümlerinde bulunan eserlerin de sergilenmesi gündeme gelecek. Depolarda yıllardır atıl vaziyette bekletilen antik eserler de ziyaretçiler tarafından teşhir bölümlerinde görülebilecek. Restorasyondan önce 8 bin olan teşhirdeki eser sayısının yeni eklenecek eserlerle 10 bine çıkacağı tahmin ediliyor. Eserlerin teşhirinde Paleotik, Neolitik, Kalkolitik, Eski Tunç, Asur, Hitit, Frig, Geç Hitit, Urartu, Lidya, günümüz Anadolu uygarlıkları şeklindeki tarihsel akışa sadık kalınacak. Müzenin yeni teşhir vitrinleri İstanbul’da yaptırılıyor.
Ağırlıklarından dolayı taşınamayan müze teşhirindeki “Sultan Han Yazıtı” ve “Adilcevaz Kabartması”, restorasyon süresince özel bir muhafazayla müze içerisinde tutulacak. Müzenin 60’lı yıllarda yapılan ahşap tavan süslemeleri korunuyor. Bakanlık yetkilileri, müze ziyaretçilerinin tavan süslemelerini çok sevdiğini ve korunmasını istediklerini belirtiyor. Daha önce müzenin içinde hizmet veren restorasyon ve konservasyon laboratuvarları, yemekhane gibi bölümler orijinal yapının içinden çıkarılıyor. Müzenin güvenliği de yenilenen teknolojiyle birlikte artacak. Kamera sayısı 80’den 126’ya çıkacak. Özel bölümlerde “yüz tanıma sistemi” kullanılacak. Müzenin restorasyonu toplam 9 milyon TL’ye mal olacak. Restorasyon sürecinde açık tutulan, Troya Hazinesi, Kanatlı Denizatı Broşu gibi son dönemde yurtdışından iadesi gerçekleştirilen paha biçilemez eserlerin de sergilendiği Dr. Turhan Özkan Salonu’nda ise herhangi bir çalışma yapılmayacak.