Bornova’daki Karayolları arazisi satılıyor. Kentin orta yerinde kalan, 100 yılda oluşmuş yeşil alanın imarını değiştiren hükümet, biri 90 diğeri 45 dönümlük alanların satışı için düğmeye bastı.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) bu yeşil alanların pazarlık usulü ile 19 Eylül 2013 günü satılacağının duyurusunu yaptı. Kent içinde kalan son yeşil alanlardan olan bölgenin imar planları da değiştirilerek, 10 kata kadar ticari ve konut izni verildi.
Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü kampüsün yer aldığı 90 dönümlük arazi, “Ağaçlı Yol” olarak bilinen Üniversite Caddesi üzerinde Zeytincilik Araştırma İstasyonu ve Devlet Su İşleri 2. Bölge Müdürlüğü tesisleriyle birlikte yan yana. İzmir Büyükşehir ve Bornova Belediyeleri bu imar değişikliği kararını reddetti, ama Çevre ve Şehircilik Bakanlığı plan değişikliklerini uygulamaya soktu. Bu arazilerin satışının ardından aynı bölgede bulunan her biri yaklaşık 100’er dönüm olan Zeytincilik Araştırma İstasyonu (fidanlık) ve Devlet Su İşleri 2. Bölge Müdürlüğü arazilerinin de satışa çıkarılmasının gündeme gelebileceği belirtiliyor. Bu ise, kent içinde kalmış ve kentin akciğerleri olarak bilinen yeşil alanların AVM, konut gibi yapılar dikilerek betonla doldurulması demek. İlçe merkezine, çevre yoluna ve yapımı hâlâ şaibeli olan Forum Bornova gibi büyük AVM kampüsüne komşu olan arazinin milyon dolarları bulan bir rant aracı yapılacağı dile getiriliyor.
Arazinin satışı ile ilgili Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, kamusal alanların kamusal amaçlı kullanılmasından yana olduğunu belirterek, “Halkın nefes alacak alanlara ihtiyacı var. Yüksek yoğunluklu yapıların değil, yeşil alanın devamını istiyoruz” dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, alanın imara açılmasına ve satışına karşı çıktıklarını belirterek, Karayolları ve DSİ Bölge Müdürlüğünün arazilerinin planlarda yeşil alan olarak belirlendiğini hatırlattı.
Yeşil alanların satışa çıkarılmasına karşı Gezi direnişinin ardından oluşan Bornova Forumu ve İzmir’deki ekoloji örgütleri çalışma başlattı.