Gediz Üniversitesi, kentsel dönüşümde eksikliği hissedilen uzmanları yetiştirmek için kolları sıvadı. Pek çok yönüyle ilk olan yüksek lisans programı açıldı. Mimarlık, hukuk, inşaat mühendisliği ve kamu yönetimi ağırlıklı eğitim verilecek.
Depreme dayanıksız ve çarpık yapılaşma kıskacındaki büyükşehirlerin kurtuluş projesi olarak görülen kentsel yenilemeye Gediz Üniversitesi’nden destek geldi. Kentleri çirkin görünümden kurtaracak, vatandaşı da sağlıklı yaşam alanlarına ve sağlam yapılara kavuşturacak tarihi dönüşümde eksikliği hissedilen uzmanlar yetiştirilecek. Bu amaçla ‘kentsel yenileme yüksek lisans programı’ açıldı. Şehir ve bölge planlama, mimarlık, hukuk, siyaset bilimi ve kamu yönetimi, inşaat mühendisliği, çevre mühendisliği, peyzaj mimarlığı, çevre tasarımı, harita ve kadastro mühendisliği alanlarında lisans diploması sahibi olanlar başvurabilecek.
Öğrenciler kentsel planlama ve tasarım, kentsel yenileme imar hukuku, kentsel altyapı sistemleri, yerel yönetimler, coğrafi bilgi sistemleri, afet riskli alanlarda sağlıklı yapı tasarımı, çevre hukuku, tapu ve kadastro hukuku, inşaat hukuku, yoksulluk, göç ve sosyal politika, kentsel yurttaşlık, Avrupa Birliği ve kentleşme politikaları konularında ders görecek.
Gediz Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Özlem Erkarslan, tezlide 2, tezsizde ise 1.5 yıl sürecek eğitimin, hukuk, kamu yönetimi, mimarlık ve inşaat mühendisliğini bir araya getirmesiyle ilk olduğuna dikkat çekti. Doç. Dr. Erkarslan, İzmir, İstanbul, Ankara, Bursa gibi büyükşehirlerin geleceğini ilgilendiren böylesine önemli bir projede hem uzman yetersizliğini hem de bilgi kirliliğini gidermeyi hedeflediklerini dile getirerek, “Kentsel yenileme ve dönüşüm şimdiye kadar ranta bağlı bir kavram olarak gündeme geldi ve hep kötü uygulamalarla bilindi. Nasıl gerçekleştirileceği, neleri kapsadığı ve neler değiştireceği tam olarak bilinmiyor. Bu konuda perspektif eksikliği var, mesleki eğitimde hep geride bırakılmış. Çok zor bir alan olduğu için şimdiye kadar hukuktan mimariye, inşaat mühendisliğinden kamu yönetimine farklı disiplinleri buluşturan eğitimler gerçekleştirilememiş. İşte bu eksikliği kapatmak, kentsel yenilemeyi tüm yönleriyle bilecek, uygulayacak ve toplumun endişelerini giderecek uzmanlar yetiştirmek istedik. Kentsel yenilemeyi ilgilendiren tüm alanları içeren yüksek lisans programımız, bu eksiklikleri ve bilinmezleri ortadan kaldıracak. Bireyin memnuniyetini hedefleyen, sürdürülebilir çevreyi mümkün kılan kentsel yenileme projelerini gerçekleştirebilecek ve şehirlerimizde güzel izler bırakacak donanımda mezunlar vereceğiz. Bu uzmanlara yakın gelecekte büyük iş ve sorumluluklar düşecek” şeklinde konuştu.
Doç. Dr. Özlem Erkarslan, kentsel yenilemeye dönük başka katkılarının da olacağını vurguladı, “Başta İzmir olmak üzere halkımızı bilgilendirmek ve bilinçlendirmek istiyoruz. Bu amaçla seminerler, söyleşiler düzenleyeceğiz. Toplum bu konuda ne kadar bilgili ve istekli olursa, başarı şansı da o kadar fazla olur. Gediz Üniversitesi Mimarlık Bölümü, bunu bir sosyal sorumluluk projesi olarak görüyor” diye konuştu.