İzmir'in Bayındır İlçesi'ndeki, birden fazla yapıdan oluşan tarihi Hacı Sinan Külliyesi'nin restorasyonuna başlandı.
Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Cami Mahallesi’ndeki, 6 Ağustos 1496’da Mevlana El-Hac Mehmet Sinan Çelebi tarafından yaptırılan Hacı Sinan Külliyesi’nin kısmi olarak ayakta kalan yapılarına 1990’lı yılların sonunda tadilat yaptı. Özellikle cami girişinde bir dönem ilçe Müftülüğü’ne evsahipliği yapan meşrutanın (imam evi) harabe görüntüsü ve külliye içindeki diğer yapılardaki onarımın yetersiz kalması, restorasyona başlanmasını gündeme getirdi. 2009 yılında Bayındır Belediyesi Hacı Sinan Vakfı ile görüşüp, külliyeyi 15 yıllık kullanım hakkı karşılığında restore etmek için devraldı. Belediye, 2011- 2012 yılları arasına külliyenin restorasyon projesini hazırladı. Restorasyon Projesi, İzmir 2 Nolu Koruma Kurulu’nca onaylanmasının ardından ödenek için İzmir İl Özel İdaresi’ne başvuruldu. Diyarbakır’a atanan İzmir eski Valisi Cahit Kıraç’ın, geçen Ocak ayında ödeneği onaylamasıyla 19 Haziran’da ihaleye çıkıldı. Bir hafta önce ise yer teslimi yapılarak, külliyesinde imarethane, darülkurra dışındaki cami, medrese, hamam ve meşrutası günümüze kadar kalmayı başarmış tarihe tanıklık etmiş taş yapının restorasyonuna başlandı.
Bayındır Belediye Başkanı AK Partili Mehmet Kertiş, görev geldiklerinde atalarımızın emanetlerine sahip çıkacaklarına söz verdiklerini hatırlatarak şunları söyledi:
“Bu amaç doğrultusunda yoğun bir restorasyon çalışması başlattık. Tarihi Tekel Hanı, Eski Hükümet Konağı, Belediye Hizmet Binası ve Yahya Kerim Onart Kültür Merkezi, Hasan Hulki Yönt Aşevi ve Kültür Merkezi (Eski Atlas Sineması) ve son olarak 517 yıllık bir tarihe sahip Hacı Sinan Külliyesi’nin restorasyonuna başladık. Bayındır’ın simgesi olan tarihi külliyenin restorasyonu bittiğinde, külliyeyi ecdadımızın bize bıraktığı bir şekilde gelecek nesillere bırakacağız. Tarihi eserler, binalar ve tarihi yapılar bir şehrin kimliğidir. Bayındır’ın tekrar tarihi kimliğine kavuşması için restorasyon çalışmalarını önemsiyoruz.”
Ramazan ayı nedeniyle, halkın kullanımına açık olan külliyenin restorasyon çalışmalarına ara verildiğini belirten Başkan Kertiş, “Ramazan Bayramı’nın ardından çalışmalar tüm hızıyla sürecek” diye konuştu.