Başkentin merkezinde, Başbakanlığa 10 dakikalık yürüme mesafesinde yer alan Cumhuriyet döneminin ilk toplu konut projesi olan "Devlet Mahallesi"nin riskli alan ilan edilmesinin ardından, üst düzey bürokratların da oturduğu 428 lojmandan 157'si boşaltıldı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca bu yıl Haziran sonuna kadar tahliye süresi verilmesine rağmen tamamı halen boşaltılmayan, 280 lira kira ve aidat bedeliyle oturulan lojmanlarda, Ramazan Bayramı’ndan sonra, kentsel dönüşüm yasası gereği elektrik ve su kesintisine gidilecek.
Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, Şükrü Saraçoğlu’nun başbakanlığı döneminde üst düzey bürokratlara lojman olarak yapılan Namık Kemal Mahallesi (Devlet Mahallesi), 8 Şubat’ta Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla “afet riski altındaki bölge” ilan edildi. Kararın ardından, Müdafaa, Necatibey ve Yahya Galip Caddeleri ile Kumrular Sokak’ın kuşattığı, 75 blok ve 428 konuttan oluşan lojmanların sakinlerine Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nce tahliye için tebligat gönderildi.
Dönüşüm kapsamında, mahalledeki tarihi konutların dışı orijinaline uygun yenilenirken içleri, taşıyıcı sistemleri güçlendirildikten sonra yeniden tasarlanarak kullanımına açılacak Haziran sonuna kadar tahliye süresi verilen lojmanlardan şimdiye kadar 157’si boşaltıldı. Genelkurmay Başkanlığı ile tüm bakanlıklara tahsis edilen lojmanlan boşaltanların 54’ü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca kentsel dönüşüm kapsamında yüzde 4 faiz desteğiyle verilen krediden yararlandı. Tahliyeyi gerçekleştiren 36 kişi de toplam bin 300 liralık taşınma yardımı için başvurdu. Halen 271 lojmanın boşaltılmadığı mahallede, Ramazan Bayramı sonrasında, kentsel dönüşüm yasası gereği elektrik ve su kesintisine gidilecek.
Bakanlığın yanı sıra Ankara Mimarlar Odasınca da yeni proje hazırlıklarına başlanan mahallenin, vatandaşların kullanımına açılması planlanıyor. Dönüşüm kapsamında mahalledeki tarihi konutların dışı orijinaline uygun yenilenirken, içleri taşıyıcı sistemleri güçlendirildikten sonra kullanım amacına uygun olarak yeniden tasarlanacak. Üç caddeden oluşan mahalledeki ara sokakların her birinin de kullanıma açılması planlanıyor. Tarihi statüleri bulunmayan, sonradan yapılan binaların da yıkılarak, bu alanların meydan olarak düzenlenmesi öngörülüyor. ‘Yapılara dokunulmayacak” Bakanlık yetkilileri, Devlet Mahallesi’nin artık lojman olarak kalamayacağını belirtti. Buradaki yapılara dokunulmayacağını, sadece binaların fonksiyonlarının değişeceğini vurgulayan yetkililer, lojmanların ticari alan, öğrenci yurdu, restoran, meydan gibi mekanlar olarak vatandaşların kullanımına açılabileceğini bildirdi. Yetkililer, asıl amacın Başkentin en merkezi konumundaki değerli bölgeden tüm vatandaşların yararlanabilmesi olduğunu vurguladı.
Devlet Mahallesi Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ilk “toplu konutu” oları Namık Kemal Mahallesi’nin temeli, 1944’te atıldı. 1945 yılında Alman mimar Paul Bonatz tarafından projelendirilen lojmanların yapımı bir yılda tamamlandı. Asker ve üst düzey büroklar için kurulduğundan “Devlet Mahallesi” denilen ve “Saraçoğlu Mahallesi” olarak da bilinen bölge, Genelkurmay Başkanlığı, Başbakanlık ve bakanlıklara 1015 dakikalık yürüyüş mesafesinde yer alıyor. Kentsel sit alanı olarak tescil edilerek koruma altına alınan mahalleki konutların önü ve arkasında bahçeleri bulunuyor. Bölgedeki 2, 3 ve 4 katlı evler ise tavanları yüksek, balkonlu ve o günün şartlarına göre modern ve lüks olarak tasarlanmış.