Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Derneği Başkanı Rıza Hüseyin Erkanlı, kentsel dönüşüm alanlarında kat maliklerine gerçekdışı vaatlerde bulunan müteahhitlerin sürecin önünü tıkadığını söyledi.
Erkanlı, insanların bilinçlenmesi ve yasal eksikliklerin giderilmesiyle 2014’te sürecin daha hızlı ilerleyeceğini düşünüyor. Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Derneği ile Erkanlı Şirketler Grup Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Hüseyin Erkanlı, kentsel dönüşümde yaşanan en büyük problemin bilgilendirme eksikliği ve süreci kötü yöneten müteaahitler olduğunu söyledi. Kentsel dönüşüm bölgelerinde hak sahipleri ile gerçek dışı pazarlıklar yapıldığını belirten Erkanlı, “Bu işi iyi yapan şirketler bir yana, vatandaşa yüksek emsaller vaat edip süreci tıkayan müteahhitler var. Bir eve 3 ev vereceğim diyor.
Bunu başka firmalara satmak için uğraşıyorlar. Halkı kandırmaya yönelik bu tutumlar sürecin gecikmesine de neden oldu” dedi. Kentsel dönüşüm projesi gerçekleştirecek şirketlerin finansal yapılarının güçlü olması gerektiğini belirten Erkanlı, “Kentsel dönüşüm boş bir arsa üzerinde sat-yap modeliyle inşaat yapmaya benzemez. Satış yapsanız da yapmasanız da projeyi söylediğiniz tarihte bitirmelisiniz” dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından afet alanı ilan edilen Fikirtepe’de proje geliştirmeye hiç bir dönem sıcak bakmadıklarını söyleyen Erkanlı, ” Bölgede proje yapanlara saygımız var ama Fikirtepe bize uygun yapılanma değil. Bakanlık tarafından hızlı dönüşüm olur düşüncesiyle yüksek emsal verilen bölge rant kapısına dönüştü” dedi.
Kentsel dönüşümün 700 milyar dolarlık bir bütçe gerektirdiğini söyleyen Erkanlı, bu sürecin özel sektör olmadan gerçekleşemeyeceğini ifade etti. Müteaahitlerin belli bölgelerde imar artışı istemesine karşın bakanlığın bu duruma sıcak bakmamasını değerlendiren Erkanlı, “Bakanlık kentsel dönüşümü emsal artışı gibi görmüyorum diyebilir. Ancak böyle bir proje özel sektör olmadan olmaz. Özel sektör de karı olmadan iş yapamaz. Müteaahite 200 daire var yeniden yap derseniz kazancım ne olacak diye sorar” diye konuştu. Dikey de ya da yatayda emsal artışının gerekli olduğunu söyleyen Erkanlı, aksi durumda ise özel sektörün bu işe girmesini sağlayacak formüller geliştirilmesi gerektiğini belirtti ve ekledi: ” Bu süreç bir miktar emsal artışı, bir miktar da kat malikleri kendi hisselerinden katkı sağlamasıyla olabilir.”
Kartal ve Yeni Sahra’da kentsel dönüşüm ofisleri açtıklarını söyleyen Erkanlı, Kartal’da 400 dairelik bir dönüşüm projesi yapacaklarını söyledi. Romanların yaşadığı Yeni Sahra’da görüşmelerin devam ettiğini belirten Erkanlı, bölgede 25 bin metrekarelik alana odaklandıklarını vurguladı. Erkanlı, “16 adada 136 parsellik alanı dönüşecek. Buradaki 400 konutun yerine modern 800 ile 1000 arasında konut yapılacak. Bölgeyle ilgilenen başka şirketler de var” dedi. Avrupa Yakası’nda da proje yapacaklarını ve görüşmelerin son noktaya geldiğini anlatan Erkanlı, Anadolu Yakası’nda Kartal’dan başlayarak, Maltepe, Acıbadem, Kadıköy, Üsküdar ile, Avrupa Yakası’nda ise Mecidiyeköy, Fulya, Kağıthane, Eyüp, Haliç, Etiler ile ilgilendiklerini dile getirdi.