Melike Altınışık Architects, Emaar tarafından Dubai Creek Harbour Bölgesi için açılan uluslararası 'The Landmark Competition'da 100'den fazla ekibin önerilerinin iki aşamalı olarak değerlendirildiği yarışma sonuçlarına göre, ikinci etaba kalan ilk 10 ekipte yer alıyor.
MAA, projeyi anlatıyor:
Dokuma, dünyadaki en yaygın geleneksel el sanatlarından biridir. Halı, barınak, sepet, sandık ve çok daha fazlasını yapmak için kullanılmıştır. Binlerce yıldır uygulanmakta olan dokuma sanatının barındırdığı çeşitlilik dikkat çekicidir. Urban Carpet, düğümlenen bir yapısal sistemle mekanı örmek için bu zanaatı mimari ölçeğe taşımaktadır.
Kenti dinamik bir yer olarak ele alan proje, yeni mimari mekan yaklaşımları üretmenin yollarını araştırır.
Projenin öncelikli kaygısı, Dubai Creek Limanı’nın merkezinde, belirlenmiş arazide spekülatif bir şekilde yapısallaşırken mimari ve altyapıyı bir araya getirmektir.
‘İki boyutlu geleneksel desenden, üçüncü boyutta mekanı ve strüktür sistemini örmek…”
İç içe geçen dairesel geometriler, bir araya gelerek kompleks örüntüler oluştururlar. Hep birlikte, boşlukta süzülebilen bir sistem inşa ederler. Bu zarif beyaz doku, kentin yeni bir simgesini biçimlendirmek için meydanın üzerinde yüzen bir örtü misali, kamusal alanları oluşturur. Tasarım, doğal formları kullanarak, yeni bir doğa manzarası oluşturur.
Ziyaretçiler, Urban Carpet içinde, altında ve üstünde zaman geçirirken, kendilerini bu kentsel simgenin bir parçası olarak hissederler. Yapı, organik tasarım dili ile üzerindeki insan dolaşımına uyum sağlar.
Urban Carpet Landmark geçici bir alan, kamusal oturma odası, kentsel odak noktası olarak düşünülmektedir.
12 yorum
MELİKE TÜRKİYENİN EN İYİ MİMARISIN.TÜRKİYENİN GURURUSUN.umuyorum bizi yurtdışındada temsil edersin,fakat kadronu büyütüp yurt içindeki yarışmalarıda egale etmelisin.okadar çok çalışıyorsunki sadece sana hizmet eden büyük bir ekip kurmalısın artık.türkiyede mimarlığı kökten değiştirebilecek ufuktaki tek mimarsın.
tmm 🙂
Melike için bir nazar duası edelim öyleyse…
”Allah’ım.. Sen Melikeyi koru. Grasshopper ve Revit Dynamo ile öyle parametrik kotlar yazsın ki bir tuşla her yere bina dikebilsin. Elleri dert görmesin. İşi çabucak bitsin. İnsanmış, yaşamıymış, doğal faktörlermiş onu yormasın, çekilsin gitsin!”
Alisoy Bey;
Melike Hanım mutlaka çok iyi bir mimar. Hiç itirazım yok. Umarım “The Landmark Competition’da” ödül alarak başarısını taçlandırır. Ülkemiz ve kendisi adına çok mutlu olurum.
Fakat sizin “TÜRKİYENİN EN İYİ MİMARISIN.” “türkiyede mimarlığı kökten değiştirebilecek ufuktaki tek mimarsın.” (Sizin yazınızı copy – paste ettim. İmla hataları size aittir.) diyerek yansıttığınız tezahürat ve çoşkuyu anlayamadım.
Sanırım bu sizin kişisel değerlendirmeniz. Keşke yazınızın başında “BENCE” kelimesi olsaydı.
Bu sözlerinizle Türkiye’de çok önemli eserler tasarlamış, hocalarımız olmuş üstadlarımızı, halen büyük bir özveri ile mimarlık yapan, tasarımları ile pek çok ödül kazanan orta ve genç kuşak mimarlarımızı, sizin açtığınız “EN İYİ MİMAR” yarışmasında eliyorsunuz.
Üstelik Melike Hanım’a da “ Türkiye’de mimarlığı kökten değiştirebilecek ufuktaki tek mimarsın” diyerek büyük bir sorumluluk yüklüyorsunuz.
Sizin görüşlerinize saygı duyuyorum. Ancak asla size katılmıyorum.
Saygılarımla,
melike daha önce türkiyede görülmemiş bir kapasiteye,inanılmaz derecede geleceği gören bakış açısına ve fonsiyon çözebilme yeteneğine sahip.yeni mimari bir akımın lideri.türkiyenin tarihinde örnek verebileceğiniz hiç bir mimar bu kriterlerin tamamını taşımıyor.bunun bence ile bir ilgisi yok.artık mimarların binaya davet alış açıları, 4 duvar ve eskiyi tekrar tekrar kendince yeni gibi sunmaktan başka hiçbir katkısı olmuyor evrene.melike zaha hadid gibi kesin bir çizginin üzerinde .bu çizginin üzerindekiler ve altındakiler bu net bir konu.aynen sürekli yarışmalarda ödül alan ofislerin hep aynı olması gibi.diğer mimarların yaşama şansı bitecek artık.yurtdışında çalışmaları akademik öğrenime şekil veriyor ders kitaplarına konu oluyor.türkiyede biyomimetist bir mimar varmı daha önce görmedim ama konu bu kadar özgün.melikenin bu sorumluluğu yerine getirmesi için sadece çok fazla personele ihtiyacı var.bana katılmamanızın sebebini açıklarmısınız?
Açıklayayım: Eşim evde Zahagillerden olan Melike projelerini birkaç saniyede çizebiliyor. Grasshopper denen programda parametrik mimari kotlar üretiyor. Hatta +1 fazla python ile yazılımsal destek de yapıyor . Zaten sizi kandırmışlar, Zaha Hadid aslen matematikçidir. Bu programları da onun gibiler üretmiştir. ROBOTİK MİMARLIĞI başlatıp, mimara ihtiyacın sıfırlanacağı Dünyayı yaratmışlardır. Endüstriyel kapitalizmin tüm mesleklerde gelmek istediği insansız üretim noktasına hizmet etmişlerdir. Sahasına gitmeden, insanını analiz etmeden, çevresel sorunları dert etmeden, kodu üretip bir tuşla bina oluşturmak da zaten MİMARLIK DEĞİLDİR. Mimar dediğin insanla konuşur, canlıyı anlamaya çalışır, toplumu okur, çevresel parametreleri zenginleştirecek hamleyi düşünür, kent ile yabancılaşmayacak yapıyı üretir. Yozlaşmış bu Dünya’da kimin ne ödül verdiğine değil, gerçekliğin ne olduğuna bakarım. FINITO.
eşiniz için gönülden başarılar dilerim sana ise çok kızdım madem eşin mimar iztuzuna neden katılmadınız.peyzaj mimarı olarak eşine destek versene.bu iztuunun birincilerinide senin bakış açınla bi tartışalım kaybolma biyere ben kumsala bu şekilde peyzajla karakter dışı bir görüntü oluşmasından çok rahatsızım.çevre derneğimizin korktuğu başına geldi açıkçası.
size katılıyorum ama matematikçi bir insan mimar olur zaten bu mimarlığı destekleyen bir temel çelişmiyor.birçok ressam matematikçi fizikçidir.aslında bu proje için kaydırakmı oynayacaz burda diye yorumlar yaptılar tepeye cıkıyorsun e sonra noluyo orada sadece şekil yapmış melike dediler.ama bu yazılımları zaten insan ve canlı ölçeği kaygısıyla çözerlerse sorun ortadan kalkar yani yapay zeka insanları yok edecek gün gelince olması gereken budur.insan hem rahat eder hem yorulmaz daha başarılı kentler üretilir.
Eşim Azerbaycanlı ve Türkiye’deki yarışmalara giremiyor. İztuzunda malum TMMOB MİMARLIK ODASINA KAYITLI ”kumsal mimarı” arıyorlardı.
af buyurun kumsal mimarımı ?
Sonuçlarda öyle bir şey görüyorum ki söylesem birçok insan kırılacak, şimdilik bu konuda susayım…
lütfen kırıcı olmayan bir üslüpla açıklayın burası nitelikli insanların olduğu hoş bir ortam. cevre derneğimize bırkac telefon geldı burdada gorunce cok sasırdım daha önce ömer beyle bu iki genç birkaç yarışmaya girmiş.telefondada yarışmalara gruplara ayrılarak birden çok proje gönderen organize ekiplerin ve 83 projeden milletvekili 2.liği konusu,zannediyorum yarışma süresi uzatılmış birileriyle görüşülmüş gibi çarpık bilgiler karşısında şaşırdık.bilginiz varsa bizi aydınlatın lütfen.