Kocaeli sahilinde toplam 34 adet liman işletmeciliği bulunuyor. Bunlar yetmezmiş gibi bir de ek olarak 17 tane yeni liman başvurusu mevcut.
Türkiye’de limanlardaki yükün yüzde 15-16’sını karşılayan Kocaeli’nin Körfez İlçesi Yarımca yerleşkesine yapımı planlanan ‘Yarımca Konteyner Terminali Projesi’ dünyanın en büyük limanlarından biri olma özelliği taşıyor.
Halk arasında ‘Dubai-Port Limanı’ olarak bilenen limanın inşaatına başlandığı süreçten sonra ise işler epey karışıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 29 Temmuz 2007 tarihinde ‘ÇED olumlu raporu’ verilen proje için Kocaeli 1. İdare Mahkemesince yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu karara rağmen ÇED raporu 31 Temmuz 2009 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca tekrar verildi ve Sakarya Bölge İdare Mahkemesinin 21 Şubat 2011 tarihinde yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Bakanlık ise bu kararın ardından, kararı aldıran isimlere karşı dava açtı. Kocaeli 1. İdare Mahkemesinin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Dubai Port World Properties Liman İşletmeleri A.Ş’nin lehine karar vermesinin ardından kitle örgütleri ve vatandaşlar davayı Danıştay 14. İdare Mahkemesine götürdü. Davası Danıştay tarafından haklı görüldü ve Kocaeli 1. İdari Mahkemesi’nin söz konusu kararının bozulmasına karar verildi.
Bu karara rağmen Dubai-Port işletmesinin çalışmalara devam etmesini Yarımca yerleşkesinde yaşayan insanlara sorduk. Vatandaşların kimisi 5 yılı aşkın bir süredir süren bu davalardan ve Yarımca’ya yapılacak olan Dubai-Port limanından haberdar bile değil. Kimileri ise ne pahasına olursa olsun liman yapımına karşı çıkıyor. Proje hakkında bilgisi olduğunu ve liman yapımını doğru bulmadığını söyleyen Mehmet Şerif, projenin Yarımca’yı bitireceğini vurguluyor. İnsanların yaşam alanına yakın olduğu için iyi olmayacağını, sesin, tozun, dumanın artacağını belirtiyor.
Projenin, Yarımca’nın huzurunu kaçıracağı için gerçekleşmesini istemediğini dile getiren İsmail Kocabey ise Danıştay kararının uygulanmamasını klasik bir tepkiyle karşılıyor: “Burası Türkiye, böyle şeylere alışığız. Çıkarlarına ters düşen hangi kararlara uymuşlar ki bu karara da uysunlar”
Hediye Fidan ise ülkedeki her yerin satılmasından şikayet ediyor. Limanın yapımından da Yarımca’da yaşayan birçok kişinin haberi olmadığını söyleyen Fidan, “Buraya bir liman daha yapıldıktan sonra gemilerin verdiği zararlar artacak. İnsanların hali ne olacak? Danıştay kararının uygulanmaması adaletin olmadığının göstergesidir” diyor.
Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Kocaeli temsilcisi Numan Gülşah, Savcılığın yürütmeyle alakalı inceleme kararı aldığını belirtti. Gülşah, “Beş yıldır Dubai-Port projesi ile ilgili çalışmalarımız sürüyor. Yargı kararlarının uygulanmamasına tepkiliyiz. Bu nedenle olayın peşini bırakmayıp sonuna kadar mücadele edeceğiz” şeklinde konuştu.
CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar geçen yıl meclis gündemine getirdiği Yarımca Konteyner Terminali Projesini bu defa Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a sordu. Akar, önceki soru önergesinin cevabında mahkeme kararına uyulacağını ve gerekli tedbirlerin alınacağının belirtilmesine rağmen Danıştay 14. İdare Mahkemesinin kararına karşılık çalışmaların tekrar yürütüldüğünü belirtti.
Kocaeli Baro Başkanı Tamer Solakoğlu ise planlama yapılmadan Kocaeli körfezine yapılmak istenen limanlara karşı olduklarını belirtti. Dubai-Port Liman projesinin yasalara aykırı olduğunu ifade eden Solakoğlu, “Limanın yapımına izin verilmesi doğru değildir. Kentsel gelişime, körfezin fiziksel düzenlemeye ilişkin plan olmadığından imar şehircilik ilkelerine aykırı olmasından dolayı İzmit körfezine liman yapılamaz ve bu gerekçeler ile Dubai Port limanı iptal olmuştu. Kocaeli barosu olarak avukatlık kanunun bize verdiği görev ve yetkiye dayanarak yasalara ve mahkeme kararlarına aykırı, hukuk dışı uygulamalara karşı çıkacağımızı ve ilgililer hakkında yasal yollara başvuracağımızı da belirtiyoruz” diye konuştu.