Bağdat Caddesi'nden sonra bir lüks semt daha çürük çıktı. Söz konusu semtteki 100 bina üzerinde yapılan incelemede tek bir binanın dahi sağlam olmadığı ortaya çıktı.
Kentsel Dönüşüm çalışmaları ülke genelinde her geçen gün daha fazla katılım ile tam gaz devam ederken, geçtiğimiz yıl Kasım ayında yayınlanan bir rapor İstanbul’un gözde lüks semtlerinin üzerinde yer aldığı Bağdat Caddesi’ndeki korkutucu tabloyu gözler önüne sermişti. Raporda, Bağdat Caddesi’nin neredeyse yüzde 80’nin yani 30 bin binadan 25 bin’in çürük olduğu tespit edilmiş ve bir an önce acilen yıkılarak yerine yenilerinin yapılması gerektiği belirtilmişti.
Haber7.com’dan Kenan Biter’in haberine göre; dönüşüm çerçevesinde ilçe ilçe yapılan tespitler büyük riskin sadece Bağdat Caddesi için geçerli olmadığını gözler önüne serdi. İstanbul’un en lüks semtlerinden biri olan Nişantaşı’nda durum Bağdat Caddesi’nden daha kötü çıktı. Çünkü 100 bina üzerinde yapılan incelemelerde tek bir binanın dahi sağlam olmadığı tespit edildi. Bu da binaların yüzde 80’nin 1974’ten önce yapıldığı semtte durumun ne kadar vahim olduğunu ortaya çıkarmış oldu.
Söz konusu binaların dayanıksız olmasının yanında alınan numunelerden çıkanlar da denetim elemanlarını çok şaşırttı. Numunelerden betonarme malzemelerin yanında tahta ve tuğla parçalarından düğme ve kaleme kadar beton içinde kullanılan malzemelerle uzaktan yakından ilgisi olmayan pek çok cisme de rastlanıldı.
İstanbul genelinde 1 milyon bina olduğunu ve bina stokunun 600 bin kadarının acilen yıkılıp tekrardan yenilenmesi gerektiğini dile getiren Tektaş Mühendislik ve İstanbul Kentsel Dönüşüm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Çatalkaya, kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında 6 ay içinde sadece İstanbul genelinde bin 800 binanın vatandaşlardan gelen talepler üzerine riskli olarak tespit edildiğini ancak bu rakamın önümüzdeki yıl içinde ikiye hatta üçe katlanacağını belirtti.
İstanbul genelinde binalar üzerinde yapılan incelemeler sırasında alınan numunelerden çıkan sonuçların pek parlak olmadığını ifade eden Çatalkaya, Nişantaşı’nda kendilerinin inceledikleri 100 binanın bir tanesin dahi sağlam çıkmadığını dile getirerek, ”Nişantaşı’ndaki durum Bağdat Caddesi’yle aynı hatta daha kötü. Bugüne kadar bize gelip başvuran kişilerden binası sağlam çıkan olmadı. Çıkmama nedeni ise, hazır betonun sınırı C30’dur ve 30 kilo taşır. Ancak aldığımız numuneleri kırdığımızda karşımıza C6 çıkıyor. C6’yı da 6 kilo taşır gibi düşünün. Yani bu semtteki binaları artık beton taşımıyor, tuğlalar taşıyor” dedi.
Yüzlerce binadan aldıkları numunelerini laboratuvarda incelediklerinde ortaya deniz kumu ve kabuğu ile gemi atığı kalitesiz demirlerin yanı sıra gördüklerinde kendilerini de çok şaşırtan ilginç cisimlere rastlandıklarını ifade eden Çatalkaya, beton örnekleri üzerinde yaptıkları incelemelerde özellikle tahta ve tuğla gibi maddelere çok sık rastladıklarını bunların yanı sıra ise kalem, düğme, plastik gibi betonla hiç alakası olmayan cisimlerle de karşılatıklarını söyledi. Çatalkaya, bu cisimlerin ya malzemeden çalmak için ya da betonu daha da sağlamlaştırabileceği düşünülerek konulduğunu ancak bu tarz cisimlerin betonun içinde boşluk yaratarak zayıflamasından başka bir işe yol açmayacağını dile getirdi.