Üçüncü Köprü’de Ne Değişecek?

Tema Vakfı'ndan Şehir Plancısı Gökmen, güzergahta bir değişikliğin söz konusu olduğunu ama hangi ölçekte ve ne amaçlı olduğunu bilmediklerini söyledi.

3. Köprü’nün güzergahın dışında yanlış bir yere yapıldığı ile ilgili haber kafaları karıştırdı.

Sarıyer ve Aydınlık Gazetesi’nde yayımlanan habere göre, 3. Köprü’nün projede belirtilen güzergahın dışında yanlış bir yere yapıldığı ve Ulaştırma Bakan’ın imzasıyla o bölgedeki tüm imar planlarının iptal edildiği belirtildi. Bu yüzden de binlerce ağacın boş yere kesildiği iddiası gündeme geldi.

bianet’in konuştuğu Karayolları Genel Müdürlüğü yetkilisi, şu anda müdürlük adına bir açıklamanın söz konusu olmadığını söyledi.

Saat 17:00’ye kadar Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan da konuyla ilgili bir açıklama gelmedi.

“Nasıl ve neden değiştirdiler bilmiyoruz”

3. Köprü’yle ilgili daha önce dava açan Tema Vakfı’ndan Şehir Plancısı Esra Yazıcı Gökmen, bianet’e konuyla ilgili şunları söyledi:

“Net bilgi yok. Bir belediyeden elde ettiğimiz yazılar doğrultusunda Karayolları Genel Müdürlüğü projenin güzergahında değişiklik yaptığı için 3. köprü ile ilgili imar planları iptal edilecek ve değişiklik doğrultusunda yeniden imar planları yapılacak. Bakanlık oluru var ve belediyelere yazı gitmiş. Siz planları iptal edin, yeni plan hazırlıkları var denmek isteniyor.

“Ne kadar, neresi, nasıl değişecek bunu bilemiyoruz. Ama planlar iptal edilip yeniden yapılacak. Proje ile uygulama arasında fark olsaydı köprünün yanlış yere yapılmasından bahsedebilirdik. Ama bu yazılara göre sadece Karayolları güzergahı değiştiriyor. Ama neden değiştirdiğini bilmiyoruz.

“Değişiklik ağaçların kesildiği değil de başka yerde olursa ağaçlar boşa kesilmiş olmuyor ama büyük bir değişiklik varsa o zaman boşuna kesilmiş oluyor. Şu anda bilemiyoruz.”

“Baştan köprü yanlıştı”

Gökmen, TEMA Vakfı olarak 3. Köprü’ye zaten tamamen karşı olduklarını vurgulayarak şu noktalara dikkat çekti.

“Değişiklik çok iyi niyetle yapılsa bile bu şimdi mi yapılacaktı. Baştan beri söylüyoruz, üst ölçekli planı olmadan, ÇED’i olmadan, bu çapta proje yapılamaz. Yoksa işte böyle uygulamada bir şeyleri fark edip değişiklik yapmak zorunda kalırlar.”

“Forumların da gündeminde köprü var”

3. Köprü Yerine Yaşam Platformu’ndan emekli Yıldız Teknik Üniversitesi Ulaştırma Anabilim Dalı öğretim üyesi Zerrin Bayraktar da  “Çok net ve açık olarak bu işin ne kadar plansız ve projesiz yaptıklarının birebir göstergesi. Yangından mal kaçırır gibi temel attılar. Forumlarda da sürekli bu konuyu konuşuyorduk; şimdi büyük bir eylem yapmalıyız ve insanlara anlatmalıyız” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın